Skattemeldingen 2017

Her er alt du bør sjekke før levering av skattemeldingen

Vi samler opp alt vi har skrevet om skattemeldingen, for å hjelpe deg å rekke fristen, som er i dag.

SISTE LITEN: Har du funnet unnskyldning etter unnskyldning for å ikke åpne skattemeldingen, og nå er plutselig leveringsdagen her? Du kan fortsatt få sjekket at tallene stemmer og føre opp fradrag som mangler, men da må du gjøre det med én gang. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SISTE LITEN: Har du funnet unnskyldning etter unnskyldning for å ikke åpne skattemeldingen, og nå er plutselig leveringsdagen her? Du kan fortsatt få sjekket at tallene stemmer og føre opp fradrag som mangler, men da må du gjøre det med én gang. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ja, jeg skal sjekke skattemeldingen, jeg skal bare... »

Kanskje denne setningen har vært en gjenganger de siste ukene. Det er nemlig mange som venter til siste dagen før leveringsfristen med å åpne og levere skattemeldingen, tidligere kalt selvangivelsen.

I fjor åpnet 19.590 personer skattemeldingen på leveringsdagen, og 169.895 sendte den ferdig utfylt samme dag. Dette er en god del færre enn de to forgående årene, så tydeligvis var folk tidligere ute fjoråret.

Nettsiden er stresstestet

Men, vil Skatteetaten takle et stort antall innlogginger på denne siste dagen før fristen?

- Både nettsiden skatteetaten.no og leveringsløsningen i Altinn er testet for å håndtere stor pågang. Når mange logger seg på samtidig kan det hende at noen må vente litt, men de aller fleste kommer inn uten problemer, sier pressesjef Merete Bergeland.

Det pleier for øvrig å være større pågang den dagen skattemeldingen tilgjengeliggjøres enn når den skal leveres.

Over 900 ansatte i Skatteetaten sitter beredt til å veilede deg og svare på spørsmål, 250 av disse kommer fra andre avdelinger for å hjelpe i disse stressende skattemeldingstider. På mandag har etaten utvidet åpningstid på telefonlinjen sin, fra klokken 9:00 til 20:00.

For innen midnatt mandag 30. april må du som privatperson levere skattemeldingen med eventuelle endringer og tillegg du mener er riktige. Du kan, imidlertid, søke om utsatt levering, men dette må du gjøre samme dag.

De siste ukene har Dinside publisert en rekke saker om skattemeldingen om alt fra nyhetene i år og hvilke poster som potensielt kan gi store utslag for din skatt til fradragene du bør sjekke knyttet til din livssituasjon.

Er det å lete gjennom arkivet vårt det siste du vil bruke tid på nå? Da gjør vi det lettere ved å samle opp alt du trenger å vite for å sjekke og levere skattemeldingen før det er for sent.

1. Åpne skattemeldingen og kontrollér tallene

Det første du må gjøre er å logge deg inn via Altinn og åpne skattemeldingen. En del tall og opplysninger er forhåndsutfylt i den, så for å sjekke at de stemmer, må du finne fram årsoppgavene og annen dokumentasjon du har mottatt det siste året.

Du kan enkelt endre det som ikke er riktig digitalt, og få ny skatteberegning etter hvert.

Skatteetaten har detaljerte guider for hvordan du endrer en post eller sender vedlegg med skattemeldingen.

2. Finn fradragene

Som skattebetaler kan du være berettiget flere fradrag knyttet til din livssituasjon. Disse kan du for eksempel finne ved hjelp av fradragsveilederen.

Dinside har blant annet skrevet om fradrag for hjemmekontor, reise til og fra jobb, foreldrefradrag og fradragene samboere bør vite om.

Og, husk at fradragsfeil kan koste deg dyrt.

3. Levér

Når du mener at alt stemmer i skattemeldingen din, er det på tide å levere. Dersom du ikke har gjort endringer, trenger du ikke å levere.

Nytt fra i fjor var det også at du kan gjøre endringer i skattemeldingen etter leveringsfristen.

Leverer du skattemeldingen for sent, kan du risikere å få tilleggsskatt.

4. Skatteoppgjør og restskatt

I skattemeldingen får du en foreløpig beregning av skatten din for inntektsåret 2017, men hvis du har endret og lagt til opplysninger, er det ikke sikkert at denne beregningen er endelig.

Får du igjen penger på skatten, vil du få disse på konto tidligst 27. juni. Dersom du må betale restskatt, gjør du dette tidligst 20. august, men vit at du nødvendigvis ikke betale det resterende skattebeløpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer