Sende pakke?

Her er alternativene til Posten

Du har mange andre muligheter enn Posten dersom du skal sende pakker.

IKKE HELT DER ... Vi er ennå ikke helt der hvor vi kan sende pakker med droner her i Norge, selv om dette er mulig i andre land. Men det finnes likevel alternativer til Posten - og noen av dem er ganske mye billigere! Illustrasjon: Shutterstock/NTB Scanpix
IKKE HELT DER ... Vi er ennå ikke helt der hvor vi kan sende pakker med droner her i Norge, selv om dette er mulig i andre land. Men det finnes likevel alternativer til Posten - og noen av dem er ganske mye billigere! Illustrasjon: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Posten er ikke det eneste alternativet for deg som skal sende pakker. Du kan sende pakker både med bussen, med andre transportselskaper, med avisdistributøren og med delingsøkonomitjenester.

Her er noen av alternativene til Posten og hva de tar for å frakte pakkene dine i Norge.

Har du flere tips til andre aktører som kan bistå med pakke-frakt? Del tipset i debatten nedenfor.

Vi har tidligere skrevet om hva det koster å sende pakker med Posten og hvilke frister du må forholde deg til nå før jul.

Dette koster alternativene til Posten

Det koster fra 140 kroner å sende en pakke som veier inntil 10 kilo, med Posten. Prisene med de forskjellige alternativene vil variere med hvilken type frakt du velger, hvilket servicenivå du vil ha med tanke på levering og henting og hvor raskt du vil det skal gå.

Det avhenger også av hvor pakken skal fraktes, altså strekning, og hvor mye pakken veier.

Prisene nedenfor er for å sende en pakke på 10 kilo på strekningen Oslo-Bergen.

Du må selv kontrollere prisen på den strekningen som er aktuell for deg, hos de ulike selskapene.

Transportør Pris inntil 10 kg
PostNord139
UPS483
Jetpak648
DHL484
Helthjem/Megtildeg98*
Nor-Way bussekspress270

* Megtildeg: Det koster 49 kroner for inntil 5 kilo. Du kan ikke sende pakker på 10 kilo, derfor har vi tatt prisen for 2 pakker på 5 kilo i tabellen. 49 kroner er kampanjepris ut året, normalpris er 89 kroner/5kg.

Det er ingen overraskelse at du kan sende pakker med pakkespeditører. Men som du kan se: De fleste logistikkselskapene tar mye mer enn Posten for å frakte pakken din.

RETT PÅ DØRA? Linda Bengtsson i DHL Ekspress sier til Dinside at de har dør til dør levering som standard, men at de også tilbyr en service som heter «On Demand Delivery» hvor kunden selv kan velge leveringsalternativ etter eget behov. For eksempel levering til annen adresse eller plukke opp på et ServicePoint, for eksempel Narvesen. Foto: AFP/NTB Scanpix
RETT PÅ DØRA? Linda Bengtsson i DHL Ekspress sier til Dinside at de har dør til dør levering som standard, men at de også tilbyr en service som heter «On Demand Delivery» hvor kunden selv kan velge leveringsalternativ etter eget behov. For eksempel levering til annen adresse eller plukke opp på et ServicePoint, for eksempel Narvesen. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Men i mange tilfeller vil du da kunne vente hjemme til pakken blir hentet – og du vil kunne velge å få den levert på riktig adresse.

Benytter du eksempelvis PostNord, leverer du pakken på et innleveringssted – og så må mottaker hente den på et utleveringssted.

SETT PAKKEN PÅ BUSSEN: Men husk å møt opp i god tid om du skal hente en pakke som er med bussen. Ellers kan det hende det går lenge før du får hentet den ... Foto: NTB Scanpix
SETT PAKKEN PÅ BUSSEN: Men husk å møt opp i god tid om du skal hente en pakke som er med bussen. Ellers kan det hende det går lenge før du får hentet den ... Foto: NTB Scanpix Vis mer

Husk dette om du sender pakkene med bussen

Bussfrakt går på strekninger der bussen ellers kjører og du er altså avhengig av at bussen går der du ønsker å sende pakken.

Både Nor-Way bussekspress og Nettbuss Ekspress kan frakte pakker på bussen, forutsatt at det er plass.

Jarle Bugge, driftssjef i Nor-Way Bussekspress, sier til Dinside at det normalt sett er flere som sender pakker med bussen i tiden før jul, enn ellers i året.

– Det er som det alltid har vært. Dess nærmere jul vi kommer, jo fullere blir bussene. De største pakkene vil vi kanskje få noen utfordringer med, sier Bugge til Dinside.

Han sier det normalt sett går bra uten å bestille plass til pakken på forhånd, men at det uansett lønner seg å merke pakken godt og å pakke varene godt.

Mottaker må være på bussholdeplassen når bussen ankommer for å ta imot pakken.

– Blir ikke pakkene hentet på bussen blir de levert inn på hittegodskontorene til selskapene som kjører de enkelte rutene, sier Bugge – og gjør oppmerksom på at åpningstider da først er 27. desember til 29. desember for å få pakkene ut igjen.

– Mottoet er da: Møt opp i god tid for å motta pakkene, oppfordrer Bugge.

Slik kan du sende pakke med avisbilen

En ganske fersk tjeneste er å sende pakker med dem som leverer aviser.

Foreløpig er tjenesten begrenset for avhenting av pakker i Oslo og Akershus – men dette vil utvides til hele landet i løpet av 2018, ifølge selskapet Helthjem, som står bak tjenesten.

Men selv om avhentingen foreløpig må foregå i Oslo og Akershus, kan mottakeradresse være over hele landet.

Merk at denne tjenesten nok ikke passer alle, uansett om du er innenfor den geografiske sonen som faktisk kan benytte seg av tilbudet:

Det foregår slik at du setter pakken utenfor døra på huset ditt på kvelden før klokka 23, og så vil den bli hentet der i løpet av natta.

Med andre ord: Du bør bo et sted du føler deg rimelig sikker på at pakken ikke blir stjålet før den blir hentet.

Pakken kan ikke veie mer enn 5 kilo og det er begrensninger på størrelsen: Den må ikke være større enn en skoeske eller at den passer i postkassa.

Helthjem anbefaler også at du ikke brukes denne tjenesten til frakt av verdier som overstiger 1.500 kroner. Pakken leveres på mottakers dørmatte eller i postkassa.

Pakkeleveringens Über

Du finner tjenester innenfor sosial delingsøkonomi innenfor mange tjenester. Du har sikkert hørt om Über og AirBNB? Eller delingsøkonomitjenester for billeie og verktøy?

Nimber er en slik tjeneste innenfor frakt:

Du legger ut hva du ønsker å frakte på hvilken strekning og til hvilken pris – og så kan de som er interesserte i oppdraget melde seg.

Eller de som er interessert i oppdrag kan melde inn en strekning de skal kjøre – og så kan eventuelt interesserte melde sitt oppdrag direkte til tilbyderen.

Prisen bestemmer du selv.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer