Her er årets beste juleøl

Sjekk hvilket juleøl du bør kjøpe til årets julefeiring.

Årets store test av juleøl fikk frem de beste og de verste juleølene. Foto: Per Ervland
Årets store test av juleøl fikk frem de beste og de verste juleølene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i vinter kunne DinSide i samarbeid med Norske Ølvenners Landsforbund (NORØL) kåre det beste av hele 29 juleøl som selges i butikk, tre av disse alkoholfrie.

Vår omfattende test viser at det fins både veldig godt og veldig dårlig juleøl å få kjøpt til julemiddagen.

Foretrekker du litt sterkere saker, har DinSide også testet det sterke juleølet som du kun får kjøpt på polet. Men etter alt å dømme kan juleølet fra små bryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet være utsolgt.

– Det er selvsagt store, regionale forskjeller, men jeg antar at det stort sett vil være tomt for dette ølet så kort tid før jul, forteller Ida Brenden Engholt, informasjonskonsulent i Vinmonopolet til DinSide.

Her finner du testresultatene for juleøl som du kun får kjøpt på polet.

CB juleøl best i test

Medlemmer av NORØL har blindtestet de 29 juleølene som er tillatt solgt i butikk og går under definisjonen svakøl. Testerne har gitt sin vurdering av hvert juleøl, noe som har gitt resultater som strekker seg over hele skalaen. For slett ikke alle juleølene i testen falt i smak hos dommerne.

– Dette smaker utvannet bakesirup, og passer bedre i julebaksten!

– Dette ølet vil de som egentlig ikke liker øl, like.

– Pils med sukkerkulør!

Heldigvis var det ikke alle juleølene som fikk slike tilbakemeldinger. Hele tre av årets juleøl fikk terningkast 6, hvorav ett stakk av med selveste testvinner-tittelen:

Her er årets beste juleøl


Det er CB juleøl på flaske som er årets beste juleøl. Dette får terningkast 6, siden det oppnådde hele 45 av 50 mulige poeng.

Dette kan være årsaken til det svært ulike testresultatet.

De to andre juleølene som også oppnår terningkast 6, med litt lavere poengsum, er Aass juleøl på flaske, og Julefred fra Kinn.

Testresultatene finner du her:

Butikk-juleøl 2012

Tre juleøl havnet helt nederst med terningkast 1. Noe overraskende er det at juleølet fra CB på boks, var blant ølene med det dårligste testresultatet. Og enkelte dårlige juleøl til tross, dommerne kan trygt slå fast at det fins stadig mer godt juleøl i butikkene enn bare for noen år tilbake.

Er du opptatt av å drikke godt juleøl, er det også verdt å merke seg et annet tips fra våre testsmakere; juleøl generelt smaker bedre nærmere jul!

Testresultatene finner du her:

Butikk-juleøl 2012

Les også: Her får de pante hele poser i slengen

Ingen alkohol, ingen jul

Som nevnt var tre av butikkølene i blindtesten alkoholfrie. Dette ble raskt oppdaget av testerne, og de falt ikke i god smak.

– Dette er ikke juleøl! var tilbakemeldingen som gikk igjen.

Smakene kommer best frem i store vinglass. Foto: Per Ervland
Smakene kommer best frem i store vinglass. Foto: Per Ervland Vis mer


Alt fra utseende til smaken var ifølge dem feil, og manglet karakteristikkene godt juleøl bør ha. Av de tre var det Aas Jule Uten som var det beste, men det oppnådde bare terningkast tre.

– Den var mer “julete” enn de andre, og kan brukes som reserveøl om man må kjøre bil, sier ølkjennerne.

Slik har vi testet

Medlemmer fra NORØL har blindtestet samtlige 29 svakøl, inkludert de alkoholfrie. Deretter har de beskrevet aroma, lukt og smak på juleølet, og gitt sine vurderinger av hvert produkt.

Testerne vurderer juleølet opp mot kriterier som gjelder nettopp for juleøl.

Dette resulterer i en poengsum av 50 mulige poeng, som vi har regnet om til terningkast. Under kan du se bilder av hvordan testen av juleøl er gjennomført.

Testen ble publisert første gang 4. november

Testresultatene finner du her:

Butikk-juleøl 2012


Les også: Opptatt av pris? Her er det billigst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer