Her er årets "beste" smuglere

Noen smugler hasj og øl, andre smugler bleier og cowboy-hatter.

SLIK SMUGLER VI: Bagasjerom fulle av cowboy-hatter, dekk fulle av piller og lastebiler fulle av øl. Smugling går ikke av moten med det første. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Tollvesenet
SLIK SMUGLER VI: Bagasjerom fulle av cowboy-hatter, dekk fulle av piller og lastebiler fulle av øl. Smugling går ikke av moten med det første. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det smugles som aldri før.

I løpet av årets første halvår har Tollvesenet gjort 18.488 beslag, som inkluderer:

 • 744 kilo hasj.
 • 206.828 liter øl.
 • 23.400 liter sprit.
 • 27.100 liter vin.
 • 4,9 millioner sigaretter.
Les mer: Smugler mer hasj, mindre kjøtt

Noen går lenger enn andre, og her er årets mest ambisiøse, eller bare absurde, smuglingsforsøk.

FORSØKT SMUGLET: Øl. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Øl. Foto: Tollvesenet Vis mer


10. "Øl – livets juice"

En polakk påstod at han kom over grensen ved Ørje i Østfold med 24 tonn juice. Den kjøpte ikke tollerne. De rev av den sorte plasten som dekket pallene og fant intet mindre enn 18.708 liter øl og 522 liter brennevin. Dette er noget mer enn hva kvoten tillater, og den 31 år gamle polakken må svare for 1,2 millioner kroner i unndratte avgifter. Beslaget er historiens nest største ølbeslag, bare slått av de 28.226 literne med øl tollerne i Halden fant i 2003.

FORSØKT SMUGLET: Sigaretter. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Sigaretter. Foto: Tollvesenet Vis mer


9. "Mannen med røyken"

Du har kanskje tatt med deg en kartong for mye selv, men du slår neppe denne: En 30-åring ble i april tatt med hele 124.000 kreftpinner ved Hovland i Østfold. De skulle visstnok bli kjørt fra Gøteborg til Bergen, men bergenserne måtte se hele planen gå opp i røyk da tollerne fikk årets største sigarettbeslag.

FORSØKT SMUGLET: Syntetisk cannabis. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Syntetisk cannabis. Foto: Tollvesenet Vis mer


8. "Jazz-tobakk"

Du har sikkert hørt om jazz-tobakk; eller hasj, som det oftere kalles. Men har du hørt om produktet "Jazz"? Ikke vi heller, men tollerne i Harstad snuset opp 1,2 kilo med det de kaller syntetisk cannabis, deriblant poser merket "Jazz". Logoen? En saksofon, såklart. De 400 pakkene, som inneholdt 400.000 brukerdoser, ble sendt fra USA til en adresse i Harstad.

Husk å lese: Fjorårets vinnere – 2,5 kilo kokain i trusa, 800 gram i BH-en

FORSØKT SMUGLET: Diverse legemidler. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Diverse legemidler. Foto: Tollvesenet Vis mer


7. "Veien til et bedre liv"

Bergenserne er kjente for å være "store i kjeften". Men en bergenser som kom hjem fra Egypt i februar ønsket seg mer: Store muskler, en stor fordel "der nede" og kanskje enda større selvtillit på byen om de to første ikke skulle være nok. Derfor hadde han med seg det ene og det andre i kofferten, som en rekke dopingmidler, flere pakker Viagra og diverse narkotiske tabletter. Totalt fant tollerne 21.774 midler og tabletter, og mannen ble sendt fra flyplassen på Flesland til Fana politistasjon.

FORSØKT SMUGLET: Khat. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Khat. Foto: Tollvesenet Vis mer


6. "Hund fant khat"

Greit da; vi vet ikke om det faktisk var en hund som fant denne khatten, men tollerne avslørte uansett 94,5 kilo khat i fem kofferter på Gardermoen i april. Koffertene ble trillet av en 23 år gammel kvinne og hennes venninne, som hadde vært i London. Og nærmere 100 kilo khat i ett beslag skal være sjeldne saker for norske tollere. I andre land tygges bladene over en lav sko: Visstnok skal tre av fire jemenitter bruke det mildt narkotiske stoffet jevnlig.

FORSØKT SMUGLET: Hasj. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Hasj. Foto: Tollvesenet Vis mer


5. "Knekkebrød, knask, knark"

Tollerne er vant til å se bæreposer fulle av billig kjøtt og mat ved den gamle Svinesund-brua. Da de i februar kikket gjennom bæreposene i en Mercedes fant de dog ikke bare hundegodis og knekkebrød, men også ti kilo hasj. Den 56 år gamle sjåføren og en 32 år gammel passasjer fikk dermed et alvorlig forklaringsproblem, og et nærmere bekjentskap med Østfold politidistrikt.

FORSØKT SMUGLET: Piller. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Piller. Foto: Tollvesenet Vis mer


4. "Dekk-operasjon"

Et dekk består hovedsaklig av tre ting: Gummi, metall og luft. Masse luft. Da tollerne søkte gjennom bilen til en 26 år gammel slovener ved Holtet i Østfold syntes de det ene reservedekket virket vel tungt, og det viste seg at luften var byttet ut med piller. Totalt fant tollerne 160.000 tabletter i bilen, med virkestoffet Benzodiazepam, ofte brukt i nervemedisiner som Valium.

Les også: Kvinne smuglet en halv kilo kokain i fletta

FORSØKT SMUGLET: Hasj. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Hasj. Foto: Tollvesenet Vis mer


3. "Basj"

Ett gram hasj koster koster ofte omlag 150 kroner. En 34 år gammel mann fra Marokko ble i februar tatt på Stavanger lufthavn Sola med hasj til 165.000 kroner. Disse 1,1 kiloene hadde han gjemt i sin egen mage, ved hjelp av 102 individuelle kapsler. Men kjøtt, indre organer og hud var ikke nok til å gjemme lukten fra hunden Benjy, som raskt snuset opp mannen som kom reisende fra Malaga. Hvordan hasjen tok veien ut av magen og ned i tollernes hender, kan du selv fundere litt på. I april ble en annen tatt med 1,55 kilo hasj i kroppen, men mannen sa han bare var i Norge for å kjøpe tørrfisk å selge i Nigeria.

FORSØKT SMUGLET: Bleier. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Bleier. Foto: Tollvesenet Vis mer


2. "Bleiesmugle-arbeider"

For nordmenn er det mest aktuelt å smugle ting inn i landet, da ordspråket tilsier at alt som er gøy også er dyrt i Norge. Men noe er faktisk billig her, også. Det er kanskje ikke så gøy, men bleier har ofte langt lavere priser på vår side av grensen. I april og mai gjorde tollerne to store bleiebeslag (som de selv kaller det), med en verdi på totalt 60.000 kroner. Bleiene skulle til Litauen, hvor en pakke bleier som her koster 20 kroner selges for 100 kroner.

Les også: Én bleiestørrelse opp tredobler prisen i norske butikker

FORSØKT SMUGLET: Cowboy-hatter. Foto: Tollvesenet
FORSØKT SMUGLET: Cowboy-hatter. Foto: Tollvesenet Vis mer


1. "En herre med (540 cowboy-)hatt(er)"

I tiden frem mot 17. mai i år gjorde tollerne mange spesielle beslag. Blant annet tok de sukkerspinn-maskiner, ballonger og flasker fulle av helium. Men de fikk også norgeshistoriens største cowboy-hattbeslag. Norgeshistoriens første også, forresten. I Kongsvinger kjørte det nemlig en kar med 540 cowboy-hatter over grensen, i tillegg til litt annet cowboy-utstyr som sigaretter og alkohol. Polakken hevdet hattene skulle til en butikk i Oslo, mens tollerne mente han drev mer med banditt-virksomhet enn cowboy-forretning.

Les mer: Prøvde å selge disse farlige blåsene på 17. mai

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer