Her er årets beste, sterke juleøl

Vil du ha testvinnerene til jul, bør du kjøpe det allerede nå.

Nøgne Ø kuppet begge topplasseringene i årets test av sterkere juleøl. Foto: Per Ervland
Nøgne Ø kuppet begge topplasseringene i årets test av sterkere juleøl. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne DinSide røpe hvilket av butikk-juleølene som smaker best, og nå står pol-ølet for tur.

Med kompetent hjelp fra Norske Ølvenners Landsforbund (NORØL), som har smakt seg gjennom 21 forskjellige sterkøl, er det to juleøl fra samme bryggeri som stikker av med seieren.

Men vil du sikre deg vinnerølet til jul er det smart å stikke innom polet allerede i disse dager.

Her er årets beste, sterke juleøl


Nøgne Ø best i test

I årets test av juleøl som selges på Vinmonopolet blir det delt førsteplass til to juleøl fra mikrobryggeriet Nøgne Ø:

Nøgne Ø Special Holiday Ale og Nøgne Ø Underlig Jul.

Her er årets beste, sterke juleøl

Begge juleølene får i vår blindtest 44 av 50 mulige poeng. Dermed stikker de av med seieren foran juleøl fra to andre bryggerier som også får terningkast seks, men en litt
lavere poengsum.

Testresultatene finner du her:

Pol-juleølet 2012

Et tredje juleøl fra Nøgne Ø, nærmere bestemt God Jul, fikk ikke en like høy score og endte med terningkast 3.

Kjøp juleølet nå

Ønsker du å sikre deg juleøl fra et av de små, norske bryggeriene, er det ifølge NORØL lurt å gå på polet allerede nå. Produksjonen av hvert juleøl er liten, og det blir gjerne tomt i hyllene lenge før jul.

Dette kan informasjonskonsulent i Vinmonopolet, Ida Brenden Engholt, bekrefte.

– Erfaring tilsier at juleøl fra ulike mikrobryggerier gjerne selger ut tidlig, fordi det produseres små partier av dem, sier hun til DinSide.

Skal man kjøpe juleøl fra de større bryggeriene, lønner det seg heller ikke å vente for lenge.

– Alt juleøl produseres i begrensede partier, så juleøl fra større bryggerier blir også gjerne utsolgt før jul, sier hun, og påpeker at hvor tidlig Vinmonopolets butikker blir utsolgt, vil variere fra utsalg til utsalg, sier Brenden Engholt.

Les også: Samme juleøl fikk terningkast én og seks, finn ut hvorfor!

Be om pengene tilbake

Fire øl fra Hansa Borg Bryggerier er ikke tatt med blant testresultatene. Årsaken er at man under testing oppdaget en feil ved disse, en feil som antakelig har oppstått under transport eller lagring i forbindelse med testen.

– Vi har nå testet flere øl fra den samme tappingen som ølene dere fikk til testen. Alt dette ølet har blitt godkjent både før og etter tapping av vårt sensoriske panel, som består av trente smakere som utfører lignende kontroller flere ganger i uken. Vi finner ikke noen feil på ølet som er tappet i samme omgang som det dere har testet, påpeker Anette Karlsen, kommunikasjonsansvarlig i Hansa Borg Bryggerier til DinSide.

Ølet dette gjelder, er Hansa Julebrygg 6,5% i flaske, Fredrikstad juleøl 6,6 %, Hansa Juleøl 6,5 5 i flaske og Borg juleøl 6,5% i flaske.

Altså er det ikke grunn til å tro at det er feil på juleølet fra Hansa som er til salgs hos Vinmonopolet, men at noe har skjedd med ølet under frakt eller lagring.

Skulle du være uheldig å kjøpe et juleøl uansett bryggeri, som det uten tvil er noe galt med, kan du levere det tilbake til Vinmonopolet. Men - da kan du ikke først drikke opp innholdet.

– Oppdager man kvalitetsavvik på ølet man har kjøpt, skal man selvfølgelig få pengene tilbake eller en ny flaske. Da må man ta med flasken med innhold tilbake til oss. Kvittering er ikke nødvendig. Dette gjelder for øvrig for alle produkter som er kjøpt på Vinmonopolet, sier Ida Brenden Engholt til DinSide.

Les også: Nå selges 140 forskjellige vinflasker til redusert pris

Smaksdommerne vet ikke hvilket juleøl de til enhver tid smaker på, og vurderer etter blant annet aroma og smak. Foto: Per Ervland
Smaksdommerne vet ikke hvilket juleøl de til enhver tid smaker på, og vurderer etter blant annet aroma og smak. Foto: Per Ervland Vis mer


Slik er testen gjennomført

Smaksdommere fra Norøl, som alle er erfarne øltestere, har blindtestet de 21 ulike produktene. Deretter har de beskrevet aroma, lukt og smak på juleølet, og gitt sine vurderinger av hvert produkt.

Dommerne har fulgt strenge regler for hvordan en smakstest gjennomføres, og har vurdert hvert juleøl opp mot kriterier som gjelder nettopp for denne kategorien øl.

Dette har resultert i en poengsum av 50 mulige poeng, som vi har regnet om til terningkast.

Testresultatene finner du her:

Pol-juleølet 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer