Her er aspartam-dommen

Ekspertene friskmelder søtstoffet.

Aspartam er et intenst søtstoff som søter 200 ganger mer enn sukker. Foto: Colourbox.com
Aspartam er et intenst søtstoff som søter 200 ganger mer enn sukker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aspartam, som er mer enn 200 ganger søtere enn sukker, er et svært omdiskutert søtstoff.

Søtningsstoffet brukes ofte i lettprodukter, som i lettbrus og tyggegummi uten sukker. Det er publisert en rekke studier, for ikke å snakke om skremmende artikler i media, som har påstått at aspartam er farlig, og blant annet er kreftfremkallende.

Nå friskemelder imidlertid et eksperteteam fra EU aspartam, og sier det er ingen nye bevis for at EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet – European Food Safety Authority) må revudere sin nåværende anbefaling om aspartam. Dette ifølge nettsiden Foodnavigator.com, som publiserer nyheter om kosthold. EFSA mener aspartam er et trygt stoff.

Les også: Har du orden på E-ene?

Hodepine, kreft og dårlig hukommelse

Aspartam kom først på markedet på 80-tallet. I tillegg til påstander om at søtningsstoffet kan føre til kreft, har andre ment at det kan gi hodepine, dårlige hukommelse, fordøyelsesplager og dårlige syn.

EFSA har tidligere gått gjennom en rekke studier der utfallet for aspartam har vært negativt, men organet anser likevel aspartam som et trygt alternativ til sukker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer