Her er boten du må betale

Blir du tatt for å smugle, kan du regne med en saftig bot. Se hvor mye du må betale.

Foto: Toll.no
Foto: Toll.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang vært fristet til å ta med en ekstra flaske brennevin eller et par pakker snus for mye gjennom tollen? Du er ikke alene. Toll- og avgiftsetaten utførte i fjor drøyt 145.000 grensekontroller i 2008. Om lag 13 prosent av kontrollene avdekket forsøk på ulovlig inn- eller utførsel av varer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Men blir du tatt for å prøve å lure deg unna tollkvotene, må du belage deg på å punge ut. Kan du ikke betale, vil du risikere å ende i kasjotten.

Varene kan bli inndratt

Når du blir tatt for småsmugling, vil varene som er innført ulovlig bli inndratt.

Et alternativ til inndragning er at en betaler et beløp som tilsvarer varens verdi, pluss eventuelle toll- og momsavgifter. Ifølge Tollovens paragraf 16-9-3 kan dette skje dersom det er rimelig av hensyn til siktede, eller om det er upraktisk for tollmyndighetene å ta hånd om varen.

Forvirret over toll- og momsregler?

Test ut DinSides importkalkulator

Så mye må du betale

De forenklede foreleggene du må betale for smuglingen, er delt inn i fem forskjellige nivåer. For mindre overtredelser, for eksempel 1 liter sprit eller en kartong sigaretter for mye, må du betale 300 kroner i bot.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.