Pensjon gjennom jobben

Her er bransjene med best og dårligst pensjonsordninger

Det kan skille over 146.000 kroner i pensjon etter hvem du jobber for.

GODE PENSJONSORDNINGER: Olje- og gassbransjen, hovedsakelig operatørbedriftene, har arbeidstakerne som får blant de beste pensjonsordningene, ifølge Frende Forsikring. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GODE PENSJONSORDNINGER: Olje- og gassbransjen, hovedsakelig operatørbedriftene, har arbeidstakerne som får blant de beste pensjonsordningene, ifølge Frende Forsikring. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye du får i pensjon den dagen du forlater arbeidslivet for godt, er avhengig av flere faktorer, blant annet lønn og arbeidsgiver.

Frende Forsikring har sett på hvilke bransjer som utmerker seg når det gjelder å gi arbeidstakerne bedre og dårligere pensjonsordninger. De baserer funnene på en kombinasjon av flere kilder: sin egen pensjonsportefølje, pensjonsundersøkelser gjennomført av eksterne konsulentselskaper og observasjoner i markedet gjennom flere år.

- Det er helt klart noen bransjer som utpeker seg med gode pensjonsordninger, men det er også store forskjeller innad i de ulike bransjene, påpeker pensjonsekspert Rune Danielsen i Frende overfor Dinside.no.

Derfor er det viktig at alle setter seg godt inn i hvilken pensjonsavtalene de har gjennom arbeidsgiver, slik at de kan tilpasse sin private sparing deretter, legger han til.

De beste pensjonsordningene

Så, hvilke fem bransjer utmerker seg på topp og bunn av lista over pensjonsordninger?

Dette er de bransjene i privat sektor som har best pensjonsordninger, ifølge Frende:

 1. Finansbransjen
 2. Olje- og gassbransjen (operatørbedriftene)
 3. Energisektoren
 4. Ingeniørbedrifter
 5. Advokatbedrifter

Det er flere grunner til at disse bransjene har gode ordninger, men mye av det handler nok om å tiltrekke seg og beholde de beste hodene, ifølge Danielsen.

- Flere av selskapene i disse bransjene opplever at det er tøff konkurranse om de dyktigste medarbeiderne. Det å kunne friste med gode pensjons- og forsikringsordninger kan være det som får vektskåla til å vippe i riktig retning, sier han.

De dårligere pensjonsordningene

I motsatt ende av skalaen finner vi bransjene i privat sektor med dårligere pensjonsordninger:

 1. Renholdsbransjen
 2. Hotell – og restaurant
 3. Frisørbedrifter
 4. Varehandel/Butikker
 5. Vikar- og bemanningsbyråer

Tall fra Finans Norge viser at ved utgangen av 2017 var 35 prosent av forsikringene tegnet på minstenivået, det vil si med innskudd på to prosent av lønn over én gang grunnbeløpet (G) i folketrygden, som er det lovpålagte minimumskravet for arbeidsgivere.

- Forholdet mellom antall forsikringer og antall forsikrede betyr at mange små bedrifter har minimumsnivå på pensjonsopptjening, mens mange større bedrifter har pensjonsordninger utover minimumsnivået, sier Danielsen.

Så mye kan pensjonsopptjeningen skille

Neste naturlige spørsmål er hvor mye som skiller i kroner og øre mellom bransjene med beste og verste pensjonsordninger.

Dette er avhengig av om opptjeningen er etter minimumssatsen på to prosent for inntekt over 1G og inntil 12G, eller maksimumssatsen på sju prosent av all lønn inntil 12G, samt 18,1 prosent av lønn mellom 7,1 og 12G.

Frende har laget følgende beregningseksempel:

Som du ser, en høytlønnet kan få over 146.000 kroner ekstra i årlig pensjonssparing med makssatsen, kontra en minimumsløsning, ifølge Frende. Avkastning kommer i tillegg.

Årslønn Lavest mulig årlig pensjonsopptjening Høyest mulig årlig pensjonsopptjening
300 0004 06221 000
400 0006 06228 000
500 0008 06235 000
600 00010 06242 000
700 00012 06251 196
800 00014 06276 296
900 00016 062101 396
1 000 00018 062126 496
1 100 00020 062151 596
1 200 00021 314167 307
1 300 00021 314167 307

I oktober skrev Dinside om stortingsforslaget «Pensjon fra første kroner», som har frist på nyåret. Det er delte meninger om dette forslaget hos LO og NHO, henholdsvis organisasjonene for arbeidstakerne og -giverne.

«Pensjon fra første krone» vil øke pensjonsinnskuddene med om lag 2.000 kroner i året for dem som har minimumsordningen, altså to prosent av lønna i pensjonsinnskudd, forklarte Kasper Gisholt, pensjonsansvarlig i Finansportalen, til Dinside.no.

Slik sjekker du pensjonen din

En undersøkelse fra Storebrand viser at det er store forskjeller på hva vi forventer i pensjon og hva vi faktisk får. Derfor anbefaler samtlige eksperter at du sjekker hvor mye du får i pensjon, som du kan gjøre på følgende måte:

 • Ifølge Gisholt er det lurt å starte med Navs pensjonskalkulator, som gi deg oversikt over opptjeningen din i Folketrygden. For de aller fleste vil dette utgjøre størstedelen av alderspensjonen.
 • For å få nærmere oversikt over private pensjonsrettigheter, bør du i tillegg logge deg på Norsk Pensjon, hvor du kan se hvilke pensjonsprodukter du har og hvilke selskaper som forvalter disse. Har du hatt tjenestepensjon hos private arbeidsgivere tidligere, så vil det fremgå hos Norsk Pensjon om du har fripoliser eller pensjonskapitalbevis.
 • Dersom du har pensjonskapitalbevis, eller andre pensjonsprodukter, bør du gå til Finansportalen og sjekke gebyrene. Det er nemlig du som bestemmer hvilket selskap som skal ta vare på dine pensjonskapitalbevis, og gebyrene varierer voldsomt: Hos enkelte selskaper kan du risikere å betale nærmere fem prosent årlig i administrasjonsgebyr, mens andre selskaper ikke belaster administrasjonsgebyr i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer