Her er butikkenes triks under årets romjulssalg

Tidligere åpning og begrensa utvalg betyr ikke lave priser.

JULEFRISTELSER: Mange får penger til jul, og ikke alle fikk alt de ønsket seg. Romjulssalget er derfor godt i gang, men pass på å holde hodet kaldt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JULEFRISTELSER: Mange får penger til jul, og ikke alle fikk alt de ønsket seg. Romjulssalget er derfor godt i gang, men pass på å holde hodet kaldt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år, rett etter kjøpefesten vi kaller jul, kommer romjulssalget. Myndighetene advarer nå mot å la seg blende av store typer i tilbudsaviser og nettannonser.

Spesielt bekymret er de for luretilbud; altså ulovlig reklame for priser som ikke er så nedsatte som annonsen gir uttrykk for.

- Forbrukere er ofte prisbevisste, men det kan være vanskelig å vurdere om en førpris er reell, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

- Forbrukerombudet får derfor få klager på lurepriser. Men konkurrentene holder hverandre i nakken, og tipser oss ofte om andre butikker som opererer med lurepris.

Dinside har sett på hva slags metoder den norske handelsstanden bruker under årets romjulssalg. Rene luretilbud fant vi ikke, men vi fant mye annet rart.

LES OGSÅ: - Når det er avslag på store varegrupper over lengre tid, er det grunn til å bli mistenksom

#1: Store typer

Rene luretilbud handler om å sammenlikne nåprisen med en fiktiv førpris, for eksempel en veilledende pris butikken aldri har brukt. På den måten kan de finne på å skrive «halv pris» selv om prisen aldri har vært dobbelt så høy. Dette er ulovlig, og dermed ikke det mest utbredte trikset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer