Her er butikkenes triks under årets romjulssalg

Tidligere åpning og begrensa utvalg betyr ikke lave priser.

JULEFRISTELSER: Mange får penger til jul, og ikke alle fikk alt de ønsket seg. Romjulssalget er derfor godt i gang, men pass på å holde hodet kaldt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JULEFRISTELSER: Mange får penger til jul, og ikke alle fikk alt de ønsket seg. Romjulssalget er derfor godt i gang, men pass på å holde hodet kaldt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år, rett etter kjøpefesten vi kaller jul, kommer romjulssalget. Myndighetene advarer nå mot å la seg blende av store typer i tilbudsaviser og nettannonser.

Spesielt bekymret er de for luretilbud; altså ulovlig reklame for priser som ikke er så nedsatte som annonsen gir uttrykk for.

- Forbrukere er ofte prisbevisste, men det kan være vanskelig å vurdere om en førpris er reell, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

- Forbrukerombudet får derfor få klager på lurepriser. Men konkurrentene holder hverandre i nakken, og tipser oss ofte om andre butikker som opererer med lurepris.

Dinside har sett på hva slags metoder den norske handelsstanden bruker under årets romjulssalg. Rene luretilbud fant vi ikke, men vi fant mye annet rart.

LES OGSÅ: - Når det er avslag på store varegrupper over lengre tid, er det grunn til å bli mistenksom

IKKE TILBUD: Når en butikk skriver at en vare er billig, eller at de har gjort et partikjøp, trenger det ikke å bety at prisene faktisk er nedsatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE TILBUD: Når en butikk skriver at en vare er billig, eller at de har gjort et partikjøp, trenger det ikke å bety at prisene faktisk er nedsatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#1: Store typer

Rene luretilbud handler om å sammenlikne nåprisen med en fiktiv førpris, for eksempel en veilledende pris butikken aldri har brukt. På den måten kan de finne på å skrive «halv pris» selv om prisen aldri har vært dobbelt så høy. Dette er ulovlig, og dermed ikke det mest utbredte trikset.

Oftere ser Dinside at butikken ikke sammenlikner prisen med noe som helst, men bare øker skriftstørrelsen sammen med påstander som «billig» og «sjekk prisen». Ord som «tilbud» har de bare lov til å bruke om prisen deres faktisk er nedsatt.

For eksempel kjører G-Sport og G-Max en tilbudsavis hvor de slår fast at de har gjort «PARTIKJØP!» og reklamerer med priser helt uten førpriser. Om det faktisk er et tilbud, og om tilbudet er godt, blir da helt opp til deg å finne ut.

LES OGSÅ: Se hvordan Groupon oppga kunstig høye vareverdier for å få rabatten i et bedre lys

OJ, OJ: Hvorfor skal det være billigere bare fordi butikken åpner tidligere? Ikke vet vi, men vi ser dette trikset stadig vekk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OJ, OJ: Hvorfor skal det være billigere bare fordi butikken åpner tidligere? Ikke vet vi, men vi ser dette trikset stadig vekk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#2: Tidligere åpningstider

Flere butikker åpner dørene ekstra tidlig for å starte romjulssalget. For eksempel slår Expert fast i store bokstaver at de åpnet dørene klokka 07.00 fjerde juledag. Og kaller i samme slengen romjulssalget for et «romjulsrace».

Det er nettopp det butikkene vil gi deg inntrykk av: Skal du handle, må du være tidlig ute, for her blir det et kappløp mot andre tilbudsjegere. Lurer du på hvor ille dette jaget kan bli, bør du sjekke ut videoer fra årets black friday.

Men ting er ikke billigere bare fordi butikken åpner tidligere. Og et «race» bør du nekte å være med på. For stress er lommebokas verste fiende, og butikkens beste venn.

LES OGSÅ: «Det kastes klær fra butikktakene, og folk slåss om varene. Hva faen er det vi driver med?»

BEGRENSNINGER: Butikkene liker å late som det er nå eller aldri. Men det er ingen grunn til panikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BEGRENSNINGER: Butikkene liker å late som det er nå eller aldri. Men det er ingen grunn til panikk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#3: Begrensa tilbud

Antakelig med de samme baktanker er butikkene glade i å gi inntrykk av at tilbudene er sterkt begrensa. Enten i tid, eller i utvalg.

Skeidar merker tilbudene sine med store rosa advarsler om når «siste sjanse» er, i tillegg til diverse «dagskupp». Elkjøp advarer om at kundene bare kan kjøpe én hver av et TV-tilbud, og at det «bare» finnes 2.200 eksemplarer i Norge.

- Men mange tilbud vil dukke opp igjen. Skal du ta en større kjøpsavgjørelse, er det derfor lurt å la tanken modne litt og sammenlikne prisen med hva du kan få andre steder, sier Nergård, og da er du avhengig av å ikke la deg stresse.

LES OGSÅ: Helgetilbud utsolgt før helga - lokketilbud er ulovlig

PENGER DU IKKE HAR: Har du ikke råd, er det kanskje best å ikke kjøpe. Selv om butikkene lokker med betalingsutsettelser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PENGER DU IKKE HAR: Har du ikke råd, er det kanskje best å ikke kjøpe. Selv om butikkene lokker med betalingsutsettelser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#4: Utsett betaling

Nordmenn brukte i år nesten 11.000 kroner hver på julegaver. For mange lå derfor store deler av desemberlønna under årets juletrær.

Så hvordan skal du da kunne benytte deg av de påstått gode romjulstilbudene? Butikkenes forslag: Utsette betalinga. «Benytt sjansen - kjøp nå og betal med feriepengene» reklamerer for eksempel Elkjøp i sin romjulsavis.

Men å handle på kreditt, være seg med kredittkort eller med butikkens egne løsninger, er en dårlig idé, synes Forbrukerombudet.

- Vær bevisst på at kreditten skal betales tilbake. Kan du ikke innfri hele gjelden og rentene begynner å løpe, skal du lete lenge etter en dyrere finansieringsform, advarer forbrukerombud Gry Nergård.

LES OGSÅ: Norges største bank gir gode råd om sunn økonomi. Samtidig tilbyr de et titalls kredittkort og forbrukslån

Skal du handle på romjulssalget? (Avsluttet)
Nei, trolig ikke(79%) 6044
Kanskje(13%) 983
Ja, ganske sikkert(8%) 633
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slik takler du tilbudene

Det finnes bare én metode for å være sikker på å gjøre et godt kjøp: Sammenlikn prisene og velg den laveste.

Dette gjør du gjennom tjenester som Prisjakt.no og Prisguide.no, hvor du kan søke opp et produkt og få opp priser fra en haug norske nettbutikker. Her ser du også prishistorikk, for å se om butikkenes «nå eller aldri»-påstander stemmer.

Det dyreste du kan gjøre er å kjøpe noe du ikke hadde tenkt til å kjøpe. Så vit hva du skal ha, vit hva prisen ligger på, les tilbudsavisene med sunn skepsis, forhold deg til kalde fakta og hold deg til planen.

Husk også at pris ikke er alt. Har du en butikk du stoler på, er det ingen skam i å betale litt ekstra for noe tilbudsavisene sjeldent reklamerer for: God service – både før, under og etter kjøpet.

LES OGSÅ: Enda flere tips for å gjøre en god handel når tilbudene hagler!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer