Lokale corona regler

Her er corona-reglene nå

De nasjonale og lokale corona-reglene endres stadig. Det er ingen planer om en felles informasjonstjeneste som dekker både lokalt og nasjonalt.

COVID-19 REGLER: Greier du å følge med på hvilke råd og regler som gjelder både nasjonalt og lokalt, til enhver tid? Det er ingen nasjonal samleside som gir deg svar på hva som gjelder både nasjonalt og lokalt. Helsedirektoratet sier det vil være en formidabel jobb å holde råd og regler oppdatert til enhver tid i en felles oversikt. Foto: NTB
COVID-19 REGLER: Greier du å følge med på hvilke råd og regler som gjelder både nasjonalt og lokalt, til enhver tid? Det er ingen nasjonal samleside som gir deg svar på hva som gjelder både nasjonalt og lokalt. Helsedirektoratet sier det vil være en formidabel jobb å holde råd og regler oppdatert til enhver tid i en felles oversikt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert tirsdag 16. mars kl 06.10

Det er nasjonale råd, regler og coronatiltak - og det er lokale råd og regler. Og alle disse er under stadig endring på grunn av den generelle smitteutviklingen i Norge og lokale utbrudd.

Mandag kveld ble det varslet innføring av de strengeste smitteverntiltakene i Oslo noensinne - og svært strenge tiltak i hele Viken.

Også andre steder i landet er det iverksatt innstramminger og strengere tiltak. For eksempel Oppdal melder om en uoversiktlig smittesituasjon og mulige særregler for påsken.

Alt dette betyr at det nå, som under hele pandemien, er stor sjanse for at lokale råd og regler endres igjen.

Det finnes imidlertid fremdeles ingen offisiell, nasjonal samleside som viser alle rådene, reglene og tiltakene som gjelder både lokalt og nasjonalt.

Her finner du coronareglene

Dinside har tidligere skrevet om hvor du må gå for å finne nasjonale og lokale råd og regler som gjelder for befolkningen under coronapandemien.

Du finner de nasjonale rådene på helsenorge.no, mens det er kommunene som har ansvaret for å formidle informasjon om lokale råd til innbyggerne. Du må altså gå til på kommunenes nettsider for å finne lokal informasjon.

CORONAVIRUSET: Dette jakkemerket vil nå bli delt ut på danske apoteker. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Sunnhedsstyrelsen Vis mer

Helsedirektoratet uttalte i november 2020 at det er kommunenes ansvar å informere innbyggerne om gjeldende råd og regler som gjelder for kommunen. Kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet uttalte da til Dinside at de skjønner det kan være vanskelig å få oversikt:

- Ja, vi har forståelse for at det kan være krevende å holde oversikt over nasjonale og lokale råd. Hovedregelen er at du finner nasjonale råd på helsenorge.no og lokale råd på kommunens nettside, sosiale medier og andre informasjonskilder, sa Melgård.

På spørsmål om de har vurdert å lage en samleside hvor man finner alle regler, også lokale regler, svarte hun at de så på muligheten:

- Det viktigste er at befolkningen har rett informasjon til rett tid. Vi ser på muligheter for en samlet oversikt, og kartlegger hva vi kan få til på en enkel og publikumsvennlig måte, sa Melgård til Dinside i november 2020.

- Kommunene har ansvar lokalt

Helsedirektoratet viser til siden med «Oversikt over regler og anbefalinger» på Helsenorge.no for oversikt over råd og regler.

- Her kan man sortere på nasjonale regler, anbefalinger, lokale regler og anbefalinger og de ulike tiltaksnivåene ved lokale smitteutbrudd, er beskjeden fra presseavdelingen i Helsedirektoratet.

De forteller at siden ble etablert i desember 2020.

- Det er kommunen som har ansvar for å informere om råd og regler lokalt, understreker presseavdelingen.

- Vil være en formidabel jobb å holde råd og regler oppdatert

På Helsenorge.no finner du en samleside med lenker til alle landets kommuner - men det er altså fremdeles ingen samleside hvor du kan søke opp hvilke råd og regler som gjelder der du bor eller jobber.

- Har dere forståelse for at mange kan synes det er vanskelig å få oversikt, når det er så mange ulike instanser å forholde seg til?

- Ja, det har vi forståelse for. Det var bakgrunnen for oversikten vi etablerte på Helsenorge over nasjonal, regionale og lokale råd, svarer Helsedirektoratet ved presseavdelingen.

På spørsmål om det skjer noe mer enn det som er gjort med tanke på å samle informasjon om lokale tiltak, utover lenkesiden til kommunene, svarer Helsedirektoratet:

- Det er 365 kommuner i Norge, så det vil være en formidabel jobb å holde råd og regler oppdatert til enhver tid i en felles oversikt. Det vises derfor til kommunenes nettsider.

Lokale regler for corona

Det er 356 kommuner i Norge etter den nye kommunereformen. Fire av fem personer bor i de 100 mest folkerike kommunene.

Her kan du finne informasjon om coronaregler i de største, norske kommunene:

Oslo kommunes coronaregler

Bergen kommunes coronaregler

Trondheim kommunes coronaregler

Stavanger kommunes coronaregler

Bærum kommunes coronaregler

Kristiansand kommunes coronaregler

Drammen kommunes coronaregler

Asker kommunes coronaregler

Lillestrøm kommunes coronaregler

Fredrikstad kommunes coronaregler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer