Her er de beste batteriene

Ikke alltid lønnsomt å velge det dyreste.

BEST I TEST: Energizer Ulitmate Lithium vant testen med suveren margin. Men tenker du økonomi, er det ikke sikkert det er beste valg. Foto: AMAZON
BEST I TEST: Energizer Ulitmate Lithium vant testen med suveren margin. Men tenker du økonomi, er det ikke sikkert det er beste valg. Foto: AMAZON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om både mobiltelefoner, radioer og mye annet i dag går på oppladbar strøm, er det fortsatt mange produkter der det er mest hensiktsmessig å bruke vanlige kjøpebatterier.

Det britiske forbrukernettstedet Which! publiserte denne uka en omfattende test (krever abonnement) av AA-batterier som ikke er oppladbare.

LES OGSÅ: Test av 30 AA-batterier

Ulike bruksområder

Batteriene er testet på ulike måter for å simulere bruksområder som klokkeradio, brannvarsler, lommelykter, fjernstyrt leketøy og kameraer.

Slik gikk det:

1) Energizer Ultimate Lithium

2) Duracell Ultra Power

3) Maplin Extra Long Life+ Lithium

4) Aldi Activ Energy

5) Lidl Aerocell

6) Varta High Energy

7) Energizer EcoAdvanced

8) Tesco Extra long Life

9) Boots Extra Long Life

10) Superdrug Longer Life

11) GP Ultra

Kilde: Which!


Ser man hele lista under ett kommer Litium-typene best ut. På første- og tredjeplass finner vi henholdsvis Energizer Ultimate Lithium (som også vant en tilsvarende test i 2012) og Maplin Extra Long Life + Lithium.

Men midt i mellom finner vi Duracell Ultra Power, som i likhet med de øvrige batteriene unntatt vinnerbatteriet Engergizer Ultimate Lithium er av den alkaliske typen.

LES OGSÅ: - Billigbatterier like bra som dyre

Det beste batteriet er dyrest

Testvinneren er dyrest av alle. Men selv om dette scorer best både på levetid med produkter med høyt og middels strømforbruk, er batteriet dårligst på økonomi.

Målt i kostnader per time ved høyt strømforbruk ligger Energizer Ultimate Lithium på 0,2 pund - om lag 2,60 kroner etter dagens kurs.

Disse batteriene koster i Norge mellom 74 og 99 kroner for en firepakning, ifølge Prisjakt.no. Den britiske prisen som testen tar utgangspunkt i er sju pund (om lag 92 kroner)

GOD NUMMER TO: Duracell Ultra Power er særlig god på lavenergiprodukter. Foto: DURACELL
GOD NUMMER TO: Duracell Ultra Power er særlig god på lavenergiprodukter. Foto: DURACELL Vis mer


De to andre på topp tre-lista ligger henholdsvis på 0,17 (Duracell) og 0,19 (Maplin). Her er den britiske utsalgsprisen henholdsvis 61 og 78 omregnet til norske kroner.

I butikkene her hjemme koster Duracell-batteriene 60-70 kroner for firepakningen på Prisjakts oversikt. Maplin er så vidt vi vet ikke i salg her hjemme.

Det aller billigste å bruke regnet i kostnad per time er Aldi Active Energy og Lidl Aercell, som selges eksklusivt gjennom de tyske kjedene Aldi og Lidl og dermed ikke finnes i Norge.

Kostnadene ved å bruke begge disse ligger på 0.04 pund - om lag 52 øre.

LES OGSÅ: Tusen tonn batterier på avveie

Gammel «norsk» kjenning

BRA PÅ ØKONOMI: Varta High Energy kommer på sjetteplass, men er vesentlig rimeligere i drift enn konkurrentene på toppen. Foto: VARTA
BRA PÅ ØKONOMI: Varta High Energy kommer på sjetteplass, men er vesentlig rimeligere i drift enn konkurrentene på toppen. Foto: VARTA Vis mer


I likhet med disse er det flere merker vi ikke har sett på det norske markedet. Men en gammel kjenning som du finner overalt er Varta High Energy. Dette ligger på sjetteplass, og har en energiøkonomi på 0,12 pund per time - om lag 1,57 øre.

En firepakning med Varta High Energy AA-batterier koster ifølge Prisjakt under 30 kroner i minst én norsk butikk, og burde derfor økonomisk sett komme godt ut i forhold til testvinnerne også her i landet.

Ifølge Which! er det ikke alltid lønnsomt å bruke dyre batterier til strømsnille produkter. Her kan man med fordel bruke en rimeligere type.

Både testvinneren Energizer og Maplin (som selges gjennom den britiske Maplin-kjeden og heller ikke finnes her) scorer lavt (henholdsvis tre og to poeng av fem mulige) på lavenergi, mens Duracell som eneste batteri får full pott med fem poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer