Her er de beste broddene

Det er ikke alle broddene som får oss til å føle oss trygge. Se hvilke som er best:

TEST AV BRODDER: Vi har testet ti par brodder, og ja: Det er kjempeforskjeller! Foto: KRISTIN SØRDAL
TEST AV BRODDER: Vi har testet ti par brodder, og ja: Det er kjempeforskjeller! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du gå trygt på glatte vinterveger, er det pigg eller brodder som gjelder. Men det er ikke alle som er like bra.

Vi har testet ti ulike brodder for generell spaserbruk. Og ja, det er store forskjeller: Det er langt fra alle som får oss til å senke skuldrene og føle oss trygge på isen.

Les også: Test av løpebrodder

Ut på tur eller på vei fra fest?

Det finnes veldig mange forskjellige brodder, til ulikt bruk. Det er forskjell på et par nødpigger som kan hjelpe deg opp den siste kneika hjem etter fest, og de broddene du heller bør velge dersom du skal bruke dem til søndagsturer, frem og tilbake til jobb og generell spaserbruk.

Skal du bruke broddene til løping eller mer villmarksturer, finnes det mer spesialtilpassede brodder som du også bør sjekke ut. Og vi har tidligere testet løpebrodder, som også fint kan brukes til spaserturer.

Vil du heller sykle? De beste piggdekkene til sykkel

Bedre grep med flere pigger

Testen vår viser at det gjerne er sammenheng mellom grep og antall pigger. Når det er flere pigger, er det også flere punkter som kan gripe seg fast - og du vil ha et bedre utgangspunkt for godt feste.

Men ikke uten unntak. Det er ikke slik at en brodd med mange pigger automatisk er bra.

Brodder med pigger både på hæl og tå vil sitte bedre og gi bedre fraspark, enn en brodd med pigger kun foran eller bak.

Sitter bedre med sokk

Som du også kan se av bildene og omtalene av de enkelte produktene, er det forskjeller på festeanordningene til de ulike broddene.

Noen er mer som en kalosj eller en sokk som tres på, først på tåa og så på hælen - mens andre har en stropp som må festes over tåa, og enda en stropp som må festes bak på hælen.

Generelt sett synes vi de broddene som tres på og festes som en sokk er best:

De er lettest å ta på, de faller bedre på plass med en gang og de sitter tettere og bedre på skoen.

TESTRESULTATENE:


Råtassen: Snowline Spikes Chainsen Light

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Denne brodden er rett og slett rå! Skal du ha en brodd som du vet sitter, er dette brodden å velge. Like godt feste på blankis som på snø, og her tviler vi ikke et sekund på at brodden tar oss trygt både opp og ned bakkene - og gir oss et fantastisk fraspark.

Den skiller seg endel fra de generelle pigg-broddene vi ellers har testet, fordi dette rett og slett er kjetting og pigger i karbonstål - beregnet til å løpe eller gå på vei, snø og is, og vi synes de er behagelige å bruke, selv med tynne skosåler. Det er en gummitopp som festes rundt skoen, og den er grei å ta både på og av.

Men: Dette er kanskje først og fremst en brodd du vil bruke til turgåing og rundt i nabolaget - og i tillegg kan du bruke den på turer i mer ulendt terreng. For mange vil dette ikke være førstevalget som bybrodd. Vi ville heller ikke brukt de på de peneste og nyeste skoene, da metallbøylen foran ser ut til å ville grave seg litt inn i skotuppen. Dette er også testens dyreste.

Men altså: Gir euforisk godt grep, både på snø og is. Det er rett og slett ingen over, og ingen ved siden!

Fem doble pigger - altså ti pigger til sammen. Kommer i praktisk etui.
Pris: 599 kroner (G-sport)

Bra grep og god pris: Nordic Grip Walking

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Denne brodden trer du på som en sokk eller en kalosje, og den sitter veldig bra. Den er også ganske lett å ta på og av. Like myk gummi over hele brodden, også under.

Her er det ti pigger totalt: Fire pigger bak og seks pigger foran. Følger ikke med oppbevaringspose, og de er ganske store, så hvor skal du ha dem?

Men: Nest etter råtassen ovenfor, er dette broddene som gir best grep på is. De sitter godt både i oppover- og nedoverbakke, og vi kan glede oss over å gå uanstrengt nedover de glatteste bakkene, uten frykt for å ramle.

Gir imidlertid ikke noe merverdi ved gange på snødekke, ikke bedre grep her.

God pris!

Pris: 119 kroner (Enklere Liv)

Spiralbrodden: Yaktrax Pro

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Denne skiller seg ut fra de øvrige ved at du her får feste ved hjelp av spiraler - ikke pigger. Det er en avtakbar festerem med borrelås som gjør at brodden sitter tettere om skoen, men du kan også bruke brodden uten. Vi kjenner godt at denne brodden er på og at borrelåsen strammer over skoa, spesielt på sko med myke såler.

Brodden er ellers behagelige å ha på, og vi får den litt samme tøffel-følelsen som med Twicegrip-brodden: Spiralene sørger for «demping» mot underlaget. Sitter bra på isen, både i oppover - og nedoverbakke, men griper ikke som de aller beste pigg-broddene.

Godt grep på snødekke: Gir god traksjon og sørger for at foten ikke «svømmer rundt» i snøen. Nest best på snødekke, etter Snowline-kjettingen.

Ingen oppbevaringspose.

Pris: 249 (XXL)

Helt grei-brodden: Non-slip Snowgrabbers

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Denne er av samme typen som Nordic Grip Walking-brodden, og tres altså på skoen som en kalosje. Den er enkel å ta på og av, og sitter greit på skoen - selv om den sitter en del løsere på enn tvillingen fra Nordic Grip.

Dette er en jevn over grei brodd: Den sitter greit - men sklir noe fremover før den stopper på blankis, og frasparket er greit - men glipper noe i oppoverbakke. Gir ikke veldig godt grep på snødekke.

Kjenner mer at du har noe under foten, at du går med brodd, enn du gjør med Nordic Grip-brodden. Helt grei frem og tilbake til bussen, men den er ikke førstevalget.

Totalt seks pigger: To bak og fire foran. Følger ikke med oppbevaringspose, og er ganske store å ha med seg.

Pris: 79 kroner (hektapatur.no)

Tradisjonsbrodd: P-brodden Total

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Dette er en brodd av den gamle typen, som festes ved å tre en gummirem over tåa og det samme bak ved hælen. Det er en hardere gummi på gåflaten der piggene sitter, enn på strekkpunktene. Vi trøblet endel med å få festet den, og med å få den til å sitte skikkelig på. Du kan imidlertid få kjøpt festeremmer til brodden, og med slike sitter brodden bra.

Vi synes at denne sitter greit, men ikke like godt som broddene som er mer som en kalosje. Den gir godt feste på is, og vi føler oss trygge med denne på, selv i glatte bakker. Den gir imidlertid ikke like godt feste på snødekke; der er den blant de som gir dårligst feste og fraspark.

Det er totalt åtte pigger: To bak og seks foran. Kommer med oppbevaringspose som kan tåle endel søle. Kan også kjøpe til festeremmer, som sørger for at brodden sitter bedre på.

Pris: 279 kroner (Apotek1)

Kranglete: Springyard Steady Grip

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Dette er en brodd av gamlesorten, som P-brodden Total og City. Det er en rem som tres over tåa, og bak over hælen.

Denne er noe kranglete og vrien å få på, vi er svett og irritert allerede før vi får kommet oss ut døra. Men: Overraskende godt grep, både i oppoverbakke og nedoverbakke på is. Og mye bedre grep på snødekke enn den liknende brodden fra P-brodden.

Totalt sju pigger: To bak og fem foran. Kommer med oppbvaringspose, dog ikke vanntett.

Pris: 169 kroner (G-sport)

Sjarmøren: Twicegrip Tungsten

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Dette en en litt annerledes brodd, og en brodd til å bli glad av - selv om vi føler det litt som å tre på et par crocs. Dette er en svensk innovasjon som vi har skrevet om tidligere, og som du kan se av bildene kommer den i glade farger - men også i nøytral brun og sort.

Her er det litt hardere gummi på gåflaten enn i strekkpunktene over, og den skiller seg også fra de øvrige med at det er veldig grovt mønster under.

Disse er veldig fleksible og myke i gummien, og veldig lette å tre på skoen. De sitter greit på, selv om vi får en litt subbete følelse av å gå med tøfler, når vi spaserer med disse. De utmerker seg ved at de lar oss skli noen centimeter på isen etter at vi har satt ned foten, før piggene setter inn. Vi er ikke redde for å falle, men brodden lar oss altså gli litt fremover før de stopper bevegelsen. Glepper også litt i frasparket.

Fin på steder med grus eller slaps, da svikter det litt og det kjennes som om piggene feller seg litt opp i den grovmønstrede sålen på brodden.

Litt bedre på snø enn Nordic Grip Walking, men heller ikke dette er noen «snøbrodd».

Totalt elleve pigger: Tre bak og åtte foran. Piggene er i tungsten. Reflekser på hælkappen. Kommer i vanntett oppbevaringspose.

Pris: 299 svenske kroner via nettbutikk (sjostedtofsweden.com), porto og toll kommer i tillegg. Har tidligere også vært solgt hos DesignTorget i Norge.

Festtilbehøret: Nordic Grip mini

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Med denne i lomma kan du komme deg helskinnet hjem selv på de glatteste og bratteste kvelder ... eller: Du har i alle fall gode muligheter til det.

Denne kommer i et vanntett, praktisk hardplast-etui som fint får plass i lomma eller i den lille partyveska. Dette er kun en gummistropp med to pigger, som du fester på tåa.

Den er litt hard å få tøyd ut og festet over tåa, men når den er på plass, så sitter den godt fast på skoen!

Det er også ulempen: Den er såpass stram at vi kjenner veldig godt at den sitter. Det er ikke behagelig å gå lange distanser med denne, så glem den som søndagstur-kamerat. Men det er vel heller ikke det den er ment for.

Gir greit og godt fraspark, men ettersom det kun er brodd på forfot så sklir vi endel. Blir også noe unaturlig og stiv gange i nedoverbakke på blankis, da vi må gå med tåa først. Gir ingen effekt på snødekke.

Pris: 69 kroner (Enklere Liv)

P-brodden Date

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


En litt annen variant av Nordic Grip mini. Kun til feste over tå/forfot. Består av en gummirem som festes med beltespenne, og den er lett å feste. Du må imidlertid stramme ganske mye for at den ikke skal løsne mens du er ute og går.

Denne har fire pigger, i motsetning til Nordic Grip mini, men den sitter ikke bedre av den grunn. Disse piggene tar ikke skikkelig, og fungerer altså dårligere enn minibrodden fra Nordic Grip. Vi sklir både i oppover- og nedoverbakke, og føler oss ikke trygge.

Kommer med vannbestandig oppbevaringspose.

Pris: 229 kroner (Ametrine.no)

Sandpapirbrodden: P-brodden City

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Her er de beste broddene


Denne er en litt annen variant: Her er det ikke pigger som skal gi deg feste, men keramisk smergel - altså sandpapir.

Noen kan foretrekke denne fordi du ikke høres like godt dersom du må gå på grus eller asfalt, og det vil ikke være like glatt og avslørende dersom du skulle komme til å gå innendørs med dem. Men pass på: Det er ikke tilrådelig å gå inne med disse heller, da smergelet vil skade alle slags gulv.

Dette er rett og slett en dårlig brodd. Den er særdeles vrien å få på, og vi opplevde at den ramlet av mange ganger, uten at vi merket det før lenge etter. De gir dårlig feste, både på snø og is - også fordi du kun har sandpapir på forfoten og ingenting bak. Har flere «nesten fall-ulykker» med denne. Føler oss ikke trygge! Gir imidlertid ganske godt grep på snødekke.

Denne ville vi ikke valgt!

Tosidig hard plate med keramisk smergel, altså både mot skoen og underlaget. Kun under forfoten. Kommer i vannbestandig oppbevaringspose.

Pris: 239 kroner (Apotek1)

Piggsko for den beste følelsen

Sko med pigger er en annen mulighet dersom du ikke orker å træle med å få brodder av og på. Ulempen med slike er at piggene ikke kan tas av, for eksempel ved butikkbesøk. Mange steder blir det glatt å gå innendørs med pigger. Dessuten tar flere typer gulv skade av pigg, og enkelte virksomheter ber gjester om å ta av brodder og pigger inne.

Når det er sagt: Dersom du skal ha sko kun til turbruk, er pigger i skoene behagelig og det som merkes minst i bruk.

Du kan kjøpe sko som er pigget, eller du kan pigge dine egne sko. Dette er veldig enkelt, og du gjør det enten selv med hjelp av pigger og bit til drillen fra butikker som Felleskjøpet eller nettbutikker. Det finnes også butikker som gjør piggingen for deg, som Löplabbet.

Du kan for eksempel pigge opp dine gamle vintersko. (Skrupigger koster rundt sju kroner per pigg. Du kan google «skrupigger sko» eller «boot studs» for mer informasjon.)


Når skal du bruke dem?

Før du bestemmer deg for hvilken brodd du skal kjøpe, er det greit å tenke gjennom hvilke situasjoner du ser for deg å bruke dem.

Kommer du til å bruke broddene både til lange søndagsturer, til jobb og butikken, samt til festbruk, ville vi ikke kjøpt festbroddene - da ville vi heller kjøpt et par som gir bedre feste til hverdagsbruk og hellet investert i et par festbrodder i tillegg; de koster jo ikke så mye.

Noen av broddene fungerer best på is, andre er bedre på snø og kan gi deg bedre fraspark og fart når det er mer pudder enn speil på veien.

Ut på tur? Sjekk også testen av åtte hodetelefoner med aktiv støydemping

Prøvd bedre typer?

Vi har testet til ulike typer brodder som er tilgjengelige i forskjellige butikker; fra livsstilsbutikker til nettbutikker, sportsbutikker og apotek. Stort utvalg, men det finnes enda flere brodder i markedet. Kjenner du typer du tror er bedre, må du gjerne dele tips med andre lesere i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer