Her er de beste solkremene

Solkremene du bør kjøpe - og de du bør ligge unna.

TEST AV SOLKREMER: Forbrukerrådet har testet 35 solkremer som selges i Norge. 24 av kremene får stryk på ett eller flere punkter. Foto: FORBRUKERRÅDET
TEST AV SOLKREMER: Forbrukerrådet har testet 35 solkremer som selges i Norge. 24 av kremene får stryk på ett eller flere punkter. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet har testet 35 solkremer som selges i Norge. 24 av kremene får stryk på ett eller flere punkter.

I testen har Forbrukerrådet sett på innholdet av uønskede stoffer i kremene. Dette er blant annet hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende stoffer eller kjemikalier i nanoform.

– Dette er stoffer som Forbrukerrådet lenge har etterlyst strengere regulering av, men som likevel finnes i kosmetikk og andre forbrukerprodukter, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, i en pressemelding.

Les også: Ti ting du bør vite før du går ut i sola

Stoffene du ikke vil ha i kroppen

Produktene er kjøpt inn fra norske dagligvarebutikker, apotek og parfymerier. De har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem etter om kremene får bestått eller ikke bestått for hormon-, allergi- og nanostoffer.

Dette er kun en test av innholdsstoffer - den sier ikke noe om hvorvidt kremene faktisk innehar den solfaktorbeskyttelsen de sier de skal ha.

En fersk test fra Consumerreports i USA, viser at en av tre solkremer ikke har den solfaktorbeskyttelsen som er oppgitt på kremen.

Les også: Samme faktor, ulik beskyttelse

Kremene er heller ikke laboratorietestet, her har Forbrukerrådet kun gått ut fra innholdslistene.

Alle kremene er vurdert med surefjes eller smilefjes, for de tre kategoriene med problematiske stoffer. Alle disse stoffene, er stoffer man vet kan være helseskadelige, fremkalle allergier, eller på andre måter det finnes for lite kunnskap om bruken av og eventuelle konsekvenser.

Les også: Armbåndet som sier ifra når du har fått nok sol

Her er de verste solkremene

Testens verstinger er ifølge Forbrukerrådet to bestselgerkremer fra Nivea, som begge får surt fjes på alle tre kriterier. Det er Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play.

VERSTINGENE: Dette er verstingene i testen, ifølge Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET
VERSTINGENE: Dette er verstingene i testen, ifølge Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis merNivea Sun Kids Swim and Play er en barnesolkrem, og av de fjorten solkremene i testen som er ment for barn, får bare fem smilefjes på alle kriterier.

– Det er spesielt uheldig at solkremer ment for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Mathias Jakobsson, Country Manager i Beiersdorf, som produserer Nivea-kremene, etterlyser en evaluering av produktenes egenskaper, i Forbrukerrådets test.

- Testen som Forbrukerrådet presenterer, er kun en evaluering av ingrediensene, men det ble ikke utført testing av produktenes virkning, som for eksempel UV-beskyttelse eller måling av vann-bestandighet. Hensikten med en solkrem er å beskytte mot UVA og UVB-stråling. Dermed burde en slik test også omfatte virkningen av UVB og UVA-beskyttelse og vann-bestandigheten, skriver Jakobsson i en e-post til Dinside.

Han sier videre at alle Nivea-produktene er testet i henhold til EUs regelverk, og hevder at Forbrukerrådets test ikke er basert på objektive resultater - som han sier er et krav for å garantere at solkremene inneholder den UV-beskyttelsen som det loves på pakken.

Han besvarer ikke Dinsides spørsmål om hvorfor produktene inneholder de problematiske stoffene som de gjør.

Her er heller ikke alt bra

STYR UNNA: Alle disse får stryk på ett eller flere punkter. Foto: FORBRUKERRÅDET
STYR UNNA: Alle disse får stryk på ett eller flere punkter. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis merDet er ikke kun Nivea-kremene som får stryk på ett eller flere punkter:

 • 11 av kremene inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer
 • 8 av kremene inneholder ett eller flere allergifremkallende parfymestoffer
 • 15 av kremene inneholder ett eller flere stoffer på nanoform
 • 2 av kremene (begge fra Nivea) inneholder skadelige stoffer fra alle de ulike stoffkategoriene.

Står du i butikken og lurer på om kremen inneholder problematiske stoffer eller ikke? Du kan enkelt skanne strekkoden med Forbrukerrådets hormonsjekk-app og få svar direkte.

Her er de beste solkremene

Elleve kremer får smilefjes og dermed bestått, på alle tre punktene:

DE BESTE: Alle disse kan du trygt kjøpe. Foto: FORBRUKERRÅDET
DE BESTE: Alle disse kan du trygt kjøpe. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer • Vichy Capital Soleil Spray Enfants (for barn)
 • Dermica Kids Solkrem (for barn)
 • Dermica Kids Solspray (for barn)
 • Eucerin Kids Sunspray (for barn)
 • Garnier Ambre Solaire Resisto Swim Kids (for barn)
 • Vita Harmoni vannfast solkrem 15
 • Vita Harmoni vannfast solkrem 30
 • Cosmica Sun Milk light formula 20
 • Cliniderm light & matifying
 • Cliniderm Caring protection sun lotion
 • Cliniderm Ultra Light Sun Milk

Du kan se alle kremene og hvordan de har kommet ut i testen, hos Forbrukerrådet på nett.

Problematiske stoffer

Hormonforstyrrende stoffer: Ifølge Miljøstatus, brukes hormonforstyrrende stoffer som betegnelse på stoffer som kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr og gi effekter som for eksempel reproduksjonsskader. Forskere frykter også at de kan gi økt risiko for sykdommer som ulike kreftformer, fedme og diabetes 2.

Allergifremkallende parfymestoffer: Allergi er blitt en svært vanlig lidelse som øker i omfang. De mest allergifremkallende parfymestoffene er det pålagt å merke på kosmetikkproduktene. Hvis man først blir allergisk mot et kjemikalie, kan det bli en livslang plage som forverres over tid og ved gjentatt eksponering.

Kjemikalier i nanoform: Kjemikalier i nanoform brukes i kosmetikk og en rekke andre forbrukerprodukter uten at man vet tilstrekkelig om mulige skadelige helseeffekter. Det er svært begrenset kunnskap om langtidsvirkninger av nanostoffer. Og det er mangelfull kunnskap om hva som skjer når stoffene påføres skadet hud ellersår hud.
(Kilde: Forbrukerrådet og miljostatus.no)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer