Coronaviruset

Her er de nye reglene

Se regelendringene som skal veie opp for den vanskelige situasjonen for alt fra skoleelever til foreldre og arbeidstakere.

OMSORGSDAGER: 7 år gamle Paul Cornelis Kirkeby, som går i første klasse på koronastengte Vestli skole i Oslo, har hjemmeundervisning via iPad, mens mamma Anja Kristin har hjemmekontor. Nå endres blant annet reglene for omsorgsdager. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix
OMSORGSDAGER: 7 år gamle Paul Cornelis Kirkeby, som går i første klasse på koronastengte Vestli skole i Oslo, har hjemmeundervisning via iPad, mens mamma Anja Kristin har hjemmekontor. Nå endres blant annet reglene for omsorgsdager. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har samlet de viktigste regelendringene som gjelder under den pågående coronakrisen:

Dobling av antall omsorgsdager/sykt barn-dager

De nye reglene for omsorgsdager, som ble vedtatt fredag:

  • Når man har ett eller to barn som er 12 år eller yngre, får man 20 omsorgsdager hver i 2020. De første 3 dagene finansieres av arbeidsgiver, resten forskutteres av arbeidsgiver som kan søke refusjon fra NAV.
  • Når man har tre barn eller flere som er 12 år eller yngre, får man 30 omsorgsdager hver i 2020. De 3 første dagene finansieres av arbeidsgiver. Deretter finansieres 27 dager av folketrygden.
  • Enslige forsørgere og foreldre til kronisk syke har et utvidet antall dager med omsorgspenger. Også disse får dobbelt så mange omsorgspengedager, og arbeidsgiver betaler kun de første 3 dagene.
  • Frilansere og selvstendig næringsdrivende har rett på tilsvarende antall dager som ansatte, fratrukket en venteperiode på 3 dager.

Regjeringen har forrige uke uttalt at disse omsorgsdagene kan brukes nå når barnehager og skoler holder stengt, og dette forhindrer foreldre i å møte opp på jobb. Torbjørn Røe Isaksen uttalte forrige uke at mange bedrifter har eller skal innføre hjemmekontor, men der det ikke finnes andre løsninger, vil omsorgspenger være en mulighet i denne ekstraordinære situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer