Coronaviruset

Her er de nye reglene

Se regelendringene som skal veie opp for den vanskelige situasjonen for alt fra skoleelever til foreldre og arbeidstakere.

OMSORGSDAGER: 7 år gamle Paul Cornelis Kirkeby, som går i første klasse på koronastengte Vestli skole i Oslo, har hjemmeundervisning via iPad, mens mamma Anja Kristin har hjemmekontor. Nå endres blant annet reglene for omsorgsdager. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix
OMSORGSDAGER: 7 år gamle Paul Cornelis Kirkeby, som går i første klasse på koronastengte Vestli skole i Oslo, har hjemmeundervisning via iPad, mens mamma Anja Kristin har hjemmekontor. Nå endres blant annet reglene for omsorgsdager. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har samlet de viktigste regelendringene som gjelder under den pågående coronakrisen:

Dobling av antall omsorgsdager/sykt barn-dager

De nye reglene for omsorgsdager, som ble vedtatt fredag:

  • Når man har ett eller to barn som er 12 år eller yngre, får man 20 omsorgsdager hver i 2020. De første 3 dagene finansieres av arbeidsgiver, resten forskutteres av arbeidsgiver som kan søke refusjon fra NAV.
  • Når man har tre barn eller flere som er 12 år eller yngre, får man 30 omsorgsdager hver i 2020. De 3 første dagene finansieres av arbeidsgiver. Deretter finansieres 27 dager av folketrygden.
  • Enslige forsørgere og foreldre til kronisk syke har et utvidet antall dager med omsorgspenger. Også disse får dobbelt så mange omsorgspengedager, og arbeidsgiver betaler kun de første 3 dagene.
  • Frilansere og selvstendig næringsdrivende har rett på tilsvarende antall dager som ansatte, fratrukket en venteperiode på 3 dager.

Regjeringen har forrige uke uttalt at disse omsorgsdagene kan brukes nå når barnehager og skoler holder stengt, og dette forhindrer foreldre i å møte opp på jobb. Torbjørn Røe Isaksen uttalte forrige uke at mange bedrifter har eller skal innføre hjemmekontor, men der det ikke finnes andre løsninger, vil omsorgspenger være en mulighet i denne ekstraordinære situasjonen.

Stengt barnehage og SFO:

Regjeringen har varslet at de skal ta regningen for barnehage og SFO for foreldrene i tiden med corona-stengning.

Hvilke barn kan få pass og skoleplass?

Barn av foreldre som er ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner, kan kreve barnepass eller barneskoleplass til tross for at det holdes stengt. På barnehage.no kan du se en oppdatert liste over hvilke samfunnsfunksjoner dette gjelder.

Her er permitteringsreglene

I en midlertidig periode er arbeidsgiverperioden nå på to dager - altså betaler arbeidsgiver lønn de to første dagene ved permittering. Deretter mottar du full lønn opptil 6G av staten/Nav fra dag tre til dag 20.

Hva med dagpenger ved permittering?

Det er gjort flere midlertidige regelendringer i dagpengeregelverket, som blant annet påvirker deg om du er permittert.

Her kan du lese mer om hvilke dagpengeregler som gjelder.

De nye reglene gjelder fra fredag 20. mars, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Kan du få sykepenger?

Det ble tidlig sagt at karantene kan gi sykemelding, og at du ikke trengte å møte opp hos legen - det holdt med en legeerklæring.

Fredag varslet regjeringen at det nå er innført endringer som gjelder fra og med mandag 16. mars:

  • Alle som må være borte fra arbeid på grunn av Covid-19, eller mistanke om slik sykdom, har rett til sykepenger
  • Arbeidsgivere skal kun betale sykelønn for de tre første dagene med corona-relatert sykefravær. Nye regler gjelder fra 16. mars.
  • Også frilansere og selvstendig næringsdrivende vil få sykepenger fra Nav fra fjerde dag, mot tidligere fra dag 17.
  • Nav får mulighet til å fravike krav om legeerklæring for sykepenger fra 20. mars.

Hva med egenmelding?

På grunn av endringene fra regjeringen, betyr dette i praksis at arbeidsgivere kan godta egenmelding for hele den nåværende arbeidsgiverperiode på 16 dager, uttalte Røe Isaksen under stortingsbehandlingen fredag.

Ingen skal tape på å bruke egenmelding, verken arbeidsgivere eller arbeidstakere, ifølge ministeren.

Hva med Arbeids- og avklaringspenger?

Normalt sett har de som mottar AAP en aktivitetsplikt. Denne plikten opphører midlertidig, siden det kan være vanskelig å gjennomføre aktivitene som følge av virusutbruddet covid-19, skrive regjeringen i en pressemelding.

Det innebærer blant annet at utbetalingene ikke avkortes eller stanses hvis covid-19 medfører at aktiviteter ikke kan gjennomføres, legger de til.

Det innføres også en ekstraordinær forlengelse av arbeidsavklaringspenger, nærmere bestemt forlenges stønadsperioden med seks måneder. Dette gjelder både den ordinære perioden på tre år (fire år for de som fikk AAP før 2018), og for de som mottar AAP på unntak inntil 2 år utover den ordinære perioden, skriver regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer