Her er de skjeve reglene

Hovedgrunnene til de skjeve insentivene i dagens system ligger i tre ordninger, som i utgangspunktet bare kommer aleneforsørgere til gode.

Publisert
Sist oppdatert

Den viktigste grunnen til de skjeve insentivene er ordningen med stønad til barnetilsyn når tilsyn med barn må overlates til andre på grunn av arbeid, utdanning eller tilmelding til Aetat som reell arbeidssøker. Stønaden gis vanligvis til barnet har fullført fjerde skoleår. I følge trygdeetatens nettsted gis sønaden med 64 % av dokumenterte utgifter opptil et maksimumsbeløp.

Stønaden er forbeholdt enslige forsørgere, og faller bort når foreldrene deler omsorgen.

Reglene for utvidet barnetrygd er også med på å skape de økonomiske ulikhetene. En forelder som er registrert som enslig forsørger vil motta én ekstra barnetrygd, uansett antall barn man forsørger. Ved delt omsorg, kan den gis annethvert år til hver av partene. Dersom begge registreres som aleneforsørgere, mottar imidlertid begge én ekstra barnetrygd hele tiden.

Omtrent samme prinsippet gjelder for fradragene i skatteklasse 2, som i utgangspunktet gis til aleneforsørgere. Ved delt omsorg har foreldre rett til å bli liknet i skatteklasse 2 annethvert år. Består barnekullet av flere enn ett barn, kan begge foreldre registreres som aleneforsørgere. Da liknes begge i skatteklasse 2 hvert år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer