Her er feriepengene dine!

Sommeren er rundt hjørnet, og med den årets forvirring rundt feriepenger.

Hurra, snart ferie! Vi går inn i feriesesongen, og om én måned har de fleste feriepengene på konto.
Hurra, snart ferie! Vi går inn i feriesesongen, og om én måned har de fleste feriepengene på konto. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først den gode nyheten: DinSides feriepengekalkulator viser hva du får utbetalt i feriepenger i år. Alt du behøver å oppgi, er hva du tjente ifjor og hvorvidt du har fire eller fem ukers ferie.

Feriepengekalkulatoren

Og her er svaret på de spørsmålene som oftest stilles om feriepenger:

1. — Hjelp, jeg har ingenting å leve av!

Dette kommer som en overraskelse for tusenvis av arbeidstakere hvert år, og særlig for ungdom: De gleder seg til sommerferien, men etterhvert går det opp for dem at de ikke kommer til å få hverken lønn eller feriepenger. Den verste sommeren ever.

Vi har ikke lønn i ferien i Norge. I stedet får vi feriepenger, som er opptjent året før. Om vi ikke tjente noe ifjor, får vi heller ikke feriepenger.

Mange nyansatte går i denne fellen. Det er en svært mager trøst at arbeidsgiveren ikke kan tvinge deg til å ta ferie om du ikke har noe å leve for. Dette fremgår av Ferielovens §5. Så mens de andre surfer på Hawaii får du i det minste lov til å jobbe.

2. — Jeg får feriepenger i stedet for lønn i juli, men også junilønnen er lavere enn vanlig?

Dette gjelder dem som har fem ukers ferie. De færreste tar ferien i ett strekk, men arbeidsgiverne pleier likevel å ordne det lønnsmessig som om alle gjør det. Det vil si at du mister lønnen i hele juli og tre-fire arbeidsdager i juni. I denne perioden skal du leve av feriepenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer