Her er fondene

Økonomer anbefaler indexfond. Her finner du dem.

Skal du først spare i fond, gjelder det å velge riktig.    Foto: Colourbox.com
Skal du først spare i fond, gjelder det å velge riktig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over tid er det best å holde seg til billige, passive fond, såkalte indexfond, mener forskere.

Et indeksfond er et fond som forvaltes passivt, og som følger en bestemt indeks over tid. Forvalteren fordeler fondets penger i aksjene som utgjør denne indeksen, slik at fondet følger indeksens utvikling.

Tryggest med billige fond

- Det er veldig vanskelig å finne sterke resultater som viser at aktive forvaltere generelt klarer å slå sin egen referanseindeks. Det er altså lite som tilsier at det er verdt å betale ekstra for dette. Samtidig betyr det ikke at gode aktive forvaltere ikke finnes, sier professor Øyvind Norli ved Handelshøyskolen BI.

Norli får støtte av professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole:

- En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond, har han tidligere uttalt til DinSide.

Nordmenn trekker seg ut for tidlig

Her er fondene

Thomas Furuseth, analytiker og redaktør i Morningstar Norge, sier at vi kan dele fondene inn i to grupper: Børshandlede fond (Exchange Traded Fund, EFT) og vanlige verdipapirfond.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.