Her er fondene

Økonomer anbefaler indexfond. Her finner du dem.

Skal du først spare i fond, gjelder det å velge riktig.    Foto: Colourbox.com
Skal du først spare i fond, gjelder det å velge riktig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over tid er det best å holde seg til billige, passive fond, såkalte indexfond, mener forskere.

Et indeksfond er et fond som forvaltes passivt, og som følger en bestemt indeks over tid. Forvalteren fordeler fondets penger i aksjene som utgjør denne indeksen, slik at fondet følger indeksens utvikling.

Tryggest med billige fond

- Det er veldig vanskelig å finne sterke resultater som viser at aktive forvaltere generelt klarer å slå sin egen referanseindeks. Det er altså lite som tilsier at det er verdt å betale ekstra for dette. Samtidig betyr det ikke at gode aktive forvaltere ikke finnes, sier professor Øyvind Norli ved Handelshøyskolen BI.

Norli får støtte av professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole:

- En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond, har han tidligere uttalt til DinSide.

Nordmenn trekker seg ut for tidlig

Her er fondene

Thomas Furuseth, analytiker og redaktør i Morningstar
Thomas Furuseth, analytiker og redaktør i Morningstar Vis mer

Thomas Furuseth, analytiker og redaktør i Morningstar Norge, sier at vi kan dele fondene inn i to grupper: Børshandlede fond (Exchange Traded Fund, EFT) og vanlige verdipapirfond.

- EFT passer som regel best hvis du handler få og relativt store beløp, mens verdipapirfond passer godt hvis du vil ha månedlig sparing, sier Furuseth.

Nedenfor finner du en liste over verdipapirfond på markedet. Disse fondene fungerer som andre fond ved at du må kontakte en distributør for å investere i fondene. Furuseth anbefaler at du undersøker om fondet har noe krav til minimumsinvestering, for å finne ut hvilke fond som passer best for deg.

Verdipapirfond:

- Utvalget av ETF er også økende i hele verden, og her har du mulighet til å delta hvis du har en megler som kan gjøre handelen for deg i de markedene de listes, forklarer Furuseth.

For billige for suksess

Furuseth mener at fordelen med indexfondene er åpenheten og gjennomsiktligheten som ligger i produktene, noe som gjør det enklere for deg å sammenligne de ulike alternativene før du bestemmer deg.

Thomas Furuseth har gjort rede for fordeler og ulemper ved indexfond (ekstern lenke)

Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler, og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

- Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.

Finanskrise? Ikke få panikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer