- Her er G-punktet

Tviler du på at kvinnens g-punkt eksisterer? En italiensk forsker hevder han kan finne det med ultralyd.

Colourbox.com:Illustrasjonfoto
Colourbox.com:Illustrasjonfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg har selv hatt G-punktsorgasmer helt siden jeg ble seksuelt aktiv, og stiller gjerne min egen kropp til disposisjon.Kristin Spitznogle


Finnes det virkelig et spesielt punkt som kan gi kvinner en ekstra sterk orgasme ved stimulering av vagina? Det har vært et kontroversielt spørsmål helt siden 1980-tallet.

Nå kan vi imidlertid være et skritt nærmere avklaringen rundt dette myteomspunne punktet, ifølge tidsskriftet NewScientist.

Les også: Jakten på orgasmen

Ved hjelp av ultralyd har gynekologer nemlig avslørt klare anatomiske forskjeller mellom kvinner som hevder at de opplever vaginale orgasmer som involverer et G-punkt, og kvinner som ikke gjør det.

Hva kan du om sex? Ta testen her

Rask og rimelig avklaring

- For første gang er det mulig på en rask og rimelig måte å avgjøre om kvinner har et G-punkt eller ikke, sier Emmanuele Jannini ved University of L’Aquila i Italia.

20 kvinner deltok i studien hvor Jannini og kollegene målte størrelsen og formen på vevet som ligger like bak framveggen i vagina. Dette er området hvor man har antatt at G-punktet skal befinne seg.

Ni av de 20 kvinnene var i stand til å oppleve vaginal orgasme. Hos disse var vevet mellom vagina og urinrøret tykkere enn hos kvinnene som aldri hadde opplevd vaginal orgasme.

- Dette betyr at kvinner uten synlige tegn på et G-punkt ikke kan få vaginalorgasmer, sier Jannini til NewScientist.

Colourbox.com:Illustrasjonfoto
Colourbox.com:Illustrasjonfoto Vis mer


Les også: Tidenes beste sextips

- G-punktet finnes

Andre forskere lar seg imidlertid ikke overbevise av den nyeste forskningen. For kan det ikke hende at det som Jannini hevder er G-punktet, like gjerne er en indre del av klitoris som også er et ekstremt følsomt område?

Noen kommer også med en klassisk høna-eller-egget-betraktning: Kanskje er det ikke det tykke vevet som gir kvinnene så kraftige orgasmer, men tvert i mot de kraftige orgasmene som styrker muskulaturen i dette området og dermed gjør vevet tykkere.

Psykolog Kristin Spitznogle er enig i at studien har enkelte svakheter, men synes forskningsresultatene er interessante og viktige.

- G-punktet finnes - det er et faktum. Jeg har selv hatt G-punktsorgasmer helt siden jeg ble seksuelt aktiv, og stiller gjerne min egen kropp til disposisjon for forskningen om det kan bringe vitenskapen videre, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Seks myter om sex

- Føler seg unormale

Vi trenger nemlig mer vitenskapelig belegg for G-punktets eksistens og funksjon, slik at vi unngår den ukvalifiserte synsingen som fortsatt rår, mener Spitznogle.

- Enkelte krefter selv innenfor sexologimiljøene har ønsket å nedtone G-punktet og dets eksistens. Den enkle grunnen er at de ikke har ønsket å skape prestasjonsangst og en følelse av utilstrekkelighet hos dem som ikke har et G-punkt. Dette fører imidlertid bare til vranglære, og at de som måtte oppleve slike orgasmer, føler seg unormale, sier hun.

Les også: Slik får du orgasme

Gladnyhet

Sexolog Gro Isachsen sier at dette er en gladnyhet, og at det er på tide at kvinners nytelse blir tatt mer på alvor og blir forsket mer på

- Min erfaring er at kvinner med velutviklet bekkenbunnsmuskulatur har lettere for å finne G-punktet. Noe av det erektile vevet som påvises gjennom studien er også muskler, men det er mer enn muskler. At den indre delen av klitoris også er involvert i kvinners gleder over slik stimulering utelukker jeg heller ikke. Klitoris forgrener seg seg fra den synlige delen innover i kroppen på begge sider av skjeden, sier hun til DinSide Helse.

Hun har imidlertid lenge vært overbevist om at G-punktet finnes.

Det finnes kvinner som ikke får klitorisorgasme, men får G-punktorgasme. Noen kan trene opp G-punktet til å gi minst like sterke eller enda sterkere orgasmer enn de får ved stimulering av klitoris. Jo flere kilder til nytelse, desto mer har vi å spille på for å forsterke kvinners glede av sex.

Les også: Ikke tenk på orgasmen

Tren bekkenet

Hun sier at kvinner som har trent bekkenbunnsmusklene har lettere for å finne G-punktet.

- For meg virker det som om god bekkenbunnsmuskulatur er en forutsetning for å få G-punktorgasmer. Mange leter på feil måte og finner det ikke av den grunn. De er ikke klar over hvor stor kraft som skal til for å utløse nytelse.

- Å overføre kunnskap og gleden over G-punktet er en del av overgangsritene i enkelte kulturer. Det burde være bevis nok for at de fleste kvinner kan finne det, sier hun.

Hun mener kvinner som eventuelt ikke har et G-punkt må fryde seg over det sexlivet de har.

-Alt for mange, selv fagfolk, klager over at det er for mye informasjon om sex, siden de mener slik kunnskap kan føre til prestasjonsangst og press. Jeg håper slik kunnskap i stedet fører til mer utforskning og flere gleder. Men det er også viktig at de ikke får nederlagsfølelse om de ikke finner punktet.

Fakta:

Slik finner du G-punktet

G-punktet er et lite område som består av nerveender og kjertler. Det finnes på framveggen av skjeden, mellom skjedeveggen og urinrøret. Dersom du setter deg på huk og stikker fingeren inn i vagina, kan du kjenne det som en litt ru forhøyning noen centimeter innenfor skjedeåpningen. Det er lettest å finne punktet når du er seksuelt opphisset. Da svulmer det nemlig opp, og det er også G-punktet reagerer positivt på stimulering.

Kilde: Kristin Spitznogle

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer