Her er g-punktet

Publisert
Sist oppdatert

En del kvinner har noen kjertler langs urinrøret som kan reagere på seksuell stimulering. Disse kjertlene har ingen annen funksjon, såvidt vi vet, men kan sies å være en slags uutviklet prostata. (Det er samme type kjertler som i prostata hos menn.)

Disse kjertlene ble beskrevet allerede på slutten av 1800-tallet, og det hevdes at de finnes i større eller mindre grad hos kvinner - på samme måte som noen kvinner har store eller små bryster, storeller liten klitoris. Disse kjertlene ble ikke tillagt noen seksuell betydning, før Ernst Gräfenberg i 1950 publiserte en artikkel om urinrørets (urethtras) betydning for den kvinnelige orgasme.

Gräfenbergs teorier ble ikke virkelig kjent før yngre forskere som Alice Kahn Ladas, Beverly Whipple og John Perry utgav boken om G-punktet i 1982. G-en tok de med seg fra Gräfenberg. Selv om denne boken beskriver kjertlene rundt urinrøret hos kvinner, trodde man lenge at G-punktet befant seg i selve skjedeveggen, og mange lette forgjeves etter denne vidundertrykknappen som skulle gi alle fortvilte kvinner orgasme.

For å stimulere G-punktet er det nødvendig med direkte fysisk kontakt mellom fremre skjedevegg og urinrøret. Når kvinner ligger på rygg, vil skjedeveggen lett falle ned mot underlaget, (på grunn av tyngdekraften) slik at mulig kontakt blir brutt. Derfor er det mange kvinner som opplever at det er godt å ha samleie når penis trenger inn i dem bakfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer