Forsikre verdisaker

Her er gavene du bør forsikre

Har du fått noe veldig dyrt til jul, kan det være lurt å forsikre det.

SIKRE SMYKKENE: Fikk du et par dyre øredobber til jul? Da lurer du kanskje på om du bør forsikre dem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SIKRE SMYKKENE: Fikk du et par dyre øredobber til jul? Da lurer du kanskje på om du bør forsikre dem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I år skal vi bruke 6570 kroner på julegaver i snitt, noe som er 425 kroner mer enn i fjor. Legger vi til julemat og -pynt kommer vi opp i en snittsum på 10.850 kroner per person.

Ser vi tilbake til november i fjor, var maksgrensen kvinner og menn setter for én julegave veldig ulik, henholdsvis 3.108 og 13.212 kroner.

Og, har det seg slik at du har fått en gave til sistnevnte verdi, lurer du kanskje på om du bør forsikre denne.

Codan Forsikring mener du bør vurdere ekstra verdiforsikring på kostbare gaver. Klokker, kamera, kunst, smykker, våpen, musikkinstrumenter og lignende kan være så dyre objekter at de ikke dekkes av reise- eller innboforsikringen, ifølge dem.

Sjekk vilkårene på forsikringene du har

Men, du har gjerne allerede forsikringer som kan være tilstrekkelige.

- Hvis du får svært kostbare gaver til jul, kan det være lurt å sjekke vilkårene for din innboforsikring. Jeg vil tro det skal en del til at for at du er oppe i slike summer at det kreves en egen verdiforsikring, sier Pia Cecilie Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, til Dinside.no.

En innboforsikring dekker eiendelene i boligen din ved brann, tyveri og vannskader. I tillegg er normalt rettshjelp og erstatningsansvar inkludert.

Høst anbefaler deg å kontakte forsikringsselskapet ditt hvis du får svært verdifulle gaver. I verste fall kan det hende du ikke får tilbake hele verdien ved en brann, tyveri eller annen skade på tingen.

Flere forsikrer verdiene sine

Foruten innboforsikring, dekker reiseforsikring tap, tyveri og ran av eiendeler på reise, men også denne har begrensninger på forsikringsbeløp, ifølge Codan.

Tap som overstiger erstatningsbegrensningen i reise- eller innboforsikringen, må kunden nemlig dekke selv.

SMØRBAR: «LiquidNano» har så tro på produktet sitt, at de gir en 12 måneders forsikring på 2500 kroner med på kjøpet. Video: Pål Joakim Pollen. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Verdiforsikring dekker, derimot, tap, tyveri og de fleste plutselig og uforutsette skader, uansett hvor du er i verden, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan til Dinside.no.

Forsikringsselskapet har ikke eksakte tall på hvor mange som tegner verdiforsikring etter jul, men de ser økt bevissthet rundt å ivareta verdiene sine, spesielt når det gjelder klokker og bunader.

- Sett heller pengene på sparekonto

I november skrev Dinside om mobilforsikringer, og Elisabeth Realfsen i Finansportalen anbefalte i den sammenheng å tenke nøye gjennom det før du tegner en slik forsikring.

Mobilforsikringer er nemlig svært kostbare forsikringer, med begrenset dekning for et potensielt tap du som regel har råd til å dekke selv.

- En egen forsikring av mobiltelefonen er en såkalt «småforsikring», og noe du bør vurdere nøye om du har behov for. Ofte er det vel så bra å sette av pengene på en sparekonto og behandle mobilen pent, sier Realfsen videre.

Hun mener du ikke nødvendigvis bør prioritere slike småforsikringer i husholdningsbudsjettet, som også inkluderer verdigjenstandsforsikringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer