Her er juksematen

Brus med B-vitaminer og pastiller med C-vitaminer. Stadig flere matvarer får sprøytet inn vitaminer. Se hele listen her.

Frukt og grønt får konkurranse når det gjelder å være gode vitaminkilder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE MAINE LIBRE
Frukt og grønt får konkurranse når det gjelder å være gode vitaminkilder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE MAINE LIBRE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fem om dagen, fet fisk, grovt brød og melk. Det er kanskje ikke så lett å få i seg alt det som skal til for å opprettholde en sunn kropp. Derfor vil stadig flere produsenter putte inn mineraler og vitaminer i matvarene våre under påskudd av å gi oss bedre helse.

Tilsatt jod i salt har vært vanlig i årevis og vi har allerede blitt vant til å finne melk tilsatt D-vitaminer i butikkenes kjøledisker. Men nå kan vi også fornøyd ta en slurk brus med B-vitaminer eller knaske på en halspastill mens kroppen fylles av C-vitaminer.

Hvilken vitamintype er du? Sjekk her

Hittil er det gitt tillatelse til 37 berikede produkter i Norge, og Mattilsynet har ti nye inne til behandling. EØS-avtalen gjør at det blir innvilget flere søknader enn tidligere.

- Det dreier seg først og fremst om ulike påleggsvarianter, melkeprodukter og drikke som brus, juice og nektar. Og det er som regel D, C og ulike B-vitaminer produsentene vil berike med, forteller Rønnaug Aarflot Fagerli, rådgiver i Mattilsynet.

Se liste over alle produktene her

Usunt blir suntArnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, er skeptisk til utviklingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer