Kjønn og økonomi

Her er kvinner bedre med økonomi enn menn

Det er en drøy påstand at kvinner er dårligere økonomisk enn menn bare fordi de investerer mindre i aksjer, mener ekspert i Finansportalen.

GODE ØKONOMER: Kvinner har generelt alltid vist seg å være svært gode til å forvalte et tungt ansvar for økonomien, ofte innenfor trange rammer, samtidig som enkelte har håndtert svært høy risiko i tillegg, er intrykket Elisabeth Realfsen i Finansportalen har. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GODE ØKONOMER: Kvinner har generelt alltid vist seg å være svært gode til å forvalte et tungt ansvar for økonomien, ofte innenfor trange rammer, samtidig som enkelte har håndtert svært høy risiko i tillegg, er intrykket Elisabeth Realfsen i Finansportalen har. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Før påske kunne vi igjen se og høre argumenter som underbygger påstanden om at mannen er familiens «finansminister», mens kvinnen er «forbruksministeren». Professor Ellen Katrine Nyhus ved Universitetet i Agder fortalte NRK om forskningsresulater som viser at kvinner scorer dårligere enn menn på spørsmål blant annet om rente, aksjer og aksjefond.

Dinside har tidligere skrevet om de typiske økonomiske kvinnefellene, samt oppfordret kvinner til å ta mer risiko med sparingen sin.

Men, er det slik at kvinner alltid er dårligere enn menn i økonomi, eller finnes det deler av forvaltning av privatøkonomi hvor kvinner ofte viser seg å være bedre enn «det annet kjønn»?

- Drøy påstand

Elisabeth Realfsen i Finansportalen er ganske lei av oppslagene om at kvinner er dårligere økonomer enn menn.

- Samtlige oppslag jeg har sett underbygger denne ganske drøye påstanden utelukkende med at kvinner investerer i aksjer og aksjefond i mindre grad enn menn. Det siste er sikkert riktig, men sier lite om forskjeller mellom kjønnene når det gjelder evnen til god økonomistyring, sier Realfsen til Dinside.no.

Investeringer i verdipapirer utgjør, for de fleste, en ubetydelig del av økonomien. Den største delen av de fleste nordmenns årsinntekt, går nemlig med til å finansiere løpende husholdningsutgifter, bolig og å holde familien «i drift», ifølge henne.

Realfsens inntrykk er, derimot, at kvinner generelt alltid har vist seg å være svært gode til å forvalte et tungt ansvar for økonomien, ofte innenfor trange rammer, samtidig som enkelte har håndtert svært høy risiko i tillegg.

Derfor fikk kvinner lån framfor menn

Som et eksempel trekker Realfsen fram økonomen og nobelprisvinneren Muhammad Yunus, som grunnla Grameen Bank i Bangladesh med mer enn sju millioner låntakere med såkalte mikrolån. Tilbakebetalingsprosenten av lånene var meget høy, og det interessante er at mer enn 95 prosent av lånene gikk til kvinner.

Erfaringen viste nemlig at det ga best sikkerhet for banken og størst positiv effekt for låntakernes familier når kvinner tok opp slike lån.

- Dette motsier at kvinner skulle være dårligere i økonomistyring enn menn. Tvert imot ser det ut som om de er ekstremt gode til å håndtere risiko, sier Realfsen.

Kunnskap er nøkkelen

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB understreker at årsaken til at kvinner gjerne scorer dårligere enn menn innen økonomikunnskap, ikke handler om at de er dummere enn menn. De er mer enn smarte nok hvis vi ser på kvinneandelen innen høyere utdanning.

- Noe av grunnen er at økonomi ikke læres på skolen, men mye gjennom livserfaring, sier Sandmæl til Dinside.no.

Hun lister opp følgende årsaker til at kvinner ofte kommer til kort når det gjelder økonomikunnskap:

  • De har mindre erfaring
  • Menn har flere finansstillinger
  • Menn investerer mer i aksjer
  • Menn er mer interessert i økonomi enn kvinner

For at kvinner skal bli bedre, må de rett og slett stille flere spørsmål og ta sjanser, mener forbrukerøkonomen. Dårlig privatøkonomisk kompetanse kan få alvorlige konsekvenser.

Naturlig forklaring på mindre aksjesparing

Det faktum at kvinner investerer mindre i aksjer enn menn, kan ha helt andre forklaringer enn at de er «dårlige i økonomi», mener Realfsen i Finansportalen:

  • Den viktigste årsaken er trolig at kvinner tjener mindre enn menn, og har følgelig mindre å spare av månedslønnen.
  • En annen årsak kan være at kvinner har større risikoaversjon enn menn, noe som også kan forklare at kvinner ser ut til å gå konkurs sjeldnere enn menn.

Likevel er det noe kvinner kan bli bedre på når det gjelder privatøkonomi. Ut fra inntektsstatistikken ser det ut som om menn er bedre til å gjøre inntektsbringende karrierevalg enn kvinner, påpeker Realfsen.

- I parforhold bør de vesentlige økonomiske beslutningene gjøres i fellesskap. Når det gjelder de mindre viktige, tror jeg det vil være bedre å bruke interesse som rettesnor i stedet for kjønn i arbeidsfordelingen. Det er godt mulig at de mindre vesentlige plasseringene i fond da ofte vil ende opp som mannens oppgave å følge opp, sier hun.

Økonomipostene som er viktige i forholdet

I fallende viktighet:

  • Lønnsinntekten
  • De løpende husholdningsutgiftene
  • De store investeringene og finansieringskildene, som bolig og boliglån
  • Mindre investeringer, eksempelvis månedlig kjøp av fondsandeler

Når det gjelder enslige menn og kvinner, er det ingen markant forskjell på privatøkonomiske valg de tar, ifølge Sandmæl i DNB. Menn tar gjerne mer risiko, men det kan slå begge veier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer