Her er Lånekassens fastrentefeller!

Studentorganisasjonene jublet da det endelig ble vedtatt å gi kunder i Lånekassen tilbud om å velge fastrente. Men vær klar over hva du gjør før du velger dette alternativet.

Publisert

Velger du fastrente fra 1. Juli, blir rentesatsen 5,6 prosent. Den flytende renten blir fra samme dato 7,8 prosent. Det betyr at du sparer 2,2 prosentpoeng i løpet av kvartalet om du velger fast rente. Men vær likevel obs. Dette er ikke et tilbud som kan eller bør gripes av alle.

Ikke alle får tilbud

De som kan velge fastrente skal få et brev med informasjon og skriftlig tilbud innen slutten av mai. Får du ikke et slik brev kan det være fordi du er en av de kundene som Lånekassen har valgt å ikke gi tilbud til:Du har under tre år igjen av nedbetalingstidenDu har unnlatt å betale, og lånet er oppsagt av LånekassenDu er under gjeldsordning etter gjeldsordningslovenDu er umyndigDu får støtte fra Lånekassen til deltidsutdanningDu har enda ikke mottatt betalingsplan etter endt utdanning

Ikke alle bør ta tilbudet

Kanskje er du en av dem som etter endt studietid faktisk tjener penger som rettferdiggjør store lån og mange år uten inntekt. Da har du kanskje også tenkt på å betale ned større deler av lånet snart. Men har du inngått fastrenteavtale er ikke dette så enkelt. Med avtalen forplikter du deg til å følge betalingsplanen i de tre årene avtalen gjelder. Du kan riktignok velge å betale inn mer, men da blir det beregnet overkurs/underkurs på det innbetalte ekstrabeløpet. La oss si at du ønsker å betale inn 10.000 kroner ekstra. Er renten på nye fastrentelån på samme tid ett prosent lavere enn den renten du betaler (overkurs), vil det koste deg ca. 180 kroner. Er renten ett prosent høyere enn det du betaler i fastrente (underkurs), skylder Lånekassen deg 180 kroner. Det kan med andre ord lønne seg å løse inn lånet om du får underkurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer