Statsbudsjettet 2019

Her er Navs største utgiftspost

Én post krever 17 prosent av hele statsbudsjettet for 2019.

STORE UTBETALINGER: Hele 35 prosent av neste års statsbudsjett skal videreformidles av Nav. Foto: Øistein Norum Monsen
STORE UTBETALINGER: Hele 35 prosent av neste års statsbudsjett skal videreformidles av Nav. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Publisert

Forrige uke ble regjeringens forslag til statsbudsjett lagt fram for 2019, der det blir foreslått hvordan staten skal bruke penger i året som kommer.

Noen av forslagene betyr innsparinger eller høyere priser for forbrukerne, som kutt i elavgiften og dyrere alkohol og tobakk, mens andre gir økte inntekter til staten: Her kan du se flere ting som blir dyrere i 2019, og dermed gir kongeriket Norge mer å rutte med i året som kommer.

Samtidig er det enkelte poster i statsbudsjettet som er store utgiftsposter for staten - og større skal de bli de neste åra:

Folketrygden, i form av forskjellige NAV-stønader, utgjør statsbudsjettets desidert største utgiftspost. Og her er det én type Nav-utbetaling som står for hele 17 prosent av hele statsbudsjettet for 2019.

Gjetter du hvilken?

478,3 milliarder

I forslaget til neste års statsbudsjett er det satt av 478,3 milliarder til det man kaller «folketrygdens programområder» - altså de utbetalingene som Nav i stor grad tar seg av. Faktisk er dette litt over en tredjedel av hele statsbudsjettet for neste år.

Av disse milliardene, vil bortimot halvparten gå med til én post, nærmere bestemt utbetalinger av alderspensjon:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer