Statsbudsjettet 2019

Her er Navs største utgiftspost

Én post krever 17 prosent av hele statsbudsjettet for 2019.

STORE UTBETALINGER: Hele 35 prosent av neste års statsbudsjett skal videreformidles av Nav. Foto: Øistein Norum Monsen
STORE UTBETALINGER: Hele 35 prosent av neste års statsbudsjett skal videreformidles av Nav. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Publisert

Forrige uke ble regjeringens forslag til statsbudsjett lagt fram for 2019, der det blir foreslått hvordan staten skal bruke penger i året som kommer.

Noen av forslagene betyr innsparinger eller høyere priser for forbrukerne, som kutt i elavgiften og dyrere alkohol og tobakk, mens andre gir økte inntekter til staten: Her kan du se flere ting som blir dyrere i 2019, og dermed gir kongeriket Norge mer å rutte med i året som kommer.

Samtidig er det enkelte poster i statsbudsjettet som er store utgiftsposter for staten - og større skal de bli de neste åra:

Folketrygden, i form av forskjellige NAV-stønader, utgjør statsbudsjettets desidert største utgiftspost. Og her er det én type Nav-utbetaling som står for hele 17 prosent av hele statsbudsjettet for 2019.

Gjetter du hvilken?

478,3 milliarder

I forslaget til neste års statsbudsjett er det satt av 478,3 milliarder til det man kaller «folketrygdens programområder» - altså de utbetalingene som Nav i stor grad tar seg av. Faktisk er dette litt over en tredjedel av hele statsbudsjettet for neste år.

Av disse milliardene, vil bortimot halvparten gå med til én post, nærmere bestemt utbetalinger av alderspensjon:

I alt 232,1 milliarder er satt av til alderspensjon i 2019. Det utgjør 17 prosent av hele statsbudsjettet for 2019.

Det er enda mer enn det som ble satt av til alderspensjon i 2018.

«Fra 2018 til 2019 anslås det at gjennomsnittlig antall mottakere av alderspensjon vil øke med 22.250, til om lag 950.000 personer» skriver regjeringen i statsbudsjettets gulbok.

Nettopp en økning i antall alderspensjonister er noe man regner med å se hvert år i åra framover.

Om folketrygdloven

Mesteparten av folketrygden administreres av arbeids- og velferdsetaten (NAV). Lovens formål er å gi økonomisk trygghet ved å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter ved arbeidsløshet, svangerskap og fødsel, aleneomsorg for barn, sykdom og skade, uførhet, alderdom og dødsfall. Folketrygden skal videre bidra til utjevning av inntekt og levekår over den enkelte persons livsløp og mellom grupper av personer. Kilde: lovdata.no

9 milliarder mer hvert år

Regjeringen påpeker også i neste års statsbudsjett at man må regne med økte utgifter til folketrygden de neste åra.

Hovedårsaken er aldringen av befolkningen, med tilhørende økte utgifter til blant annet alderspensjon, skriver de i statsbudsjettet for 2019.

Med uendrede regler anslår de utgiftene å stige med om lag 9 milliarder hvert år de neste tre åra. «Det er særlig utgiftene til alderspensjon som øker», påpeker de.

Så mye vil pensjon koste Norge i framtida

I Navs årsrapport for 2017, anslår Nav hvor mye framtidas velferdsstat vil koste.

Også her er det anslått at nesten all utgiftsveksten vil skyldes flere eldre, som gir økte utgifter til alderspensjon.

I 2016 utgjorde delen av trygdeutgiftene som går til pensjoner 7,9 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP). I 2016 vil disse utgiftene ha økt til et sted mellom 9,2 og 11,6 prosent, avhengig av hvor stor befolkningsveksten blir.

De totale trygdeutgiftene blir spådd å utgjøre mellom 16,8 og 19,5 prosent av Norges BNP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer