Pant

Her er nordmenn i verdenstoppen

I 20 år har vi pantet øl- og brusbokser.

20 ÅR MED PANT: I 1999 ble pant på bokser innført i Norge. 20 år senere setter nordmenn rekorder. Foto: Berit B. Njarga
20 ÅR MED PANT: I 1999 ble pant på bokser innført i Norge. 20 år senere setter nordmenn rekorder. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

3. mai 1999 markerte starten på det norske «panteeventyret». I år er det 20 år siden øl- og brusbokser med pant ble lansert i Norge, som ble introdusert som et miljøvennlig alternativ til ombruksflasker i glass og hard plast.

– Handelen og bryggeriene har sammen med forbrukerne gjennomført en omfattende omstilling til langt mer miljøvennlig emballasje. Bokser og flasker som resirkuleres har erstattet det gamle ombrukssystemet, som blant annet skapte mye unødig transport. Glassflasker har nå en svært liten del av markedet. Det er bra, fordi de har høy klimabelastning, og fordi glasskår i naturen som kan gi skader og skogbranner, sier Kjell Olav Maldum, som leder panteselskapet Infinitum, i en pressemelding i forbindelse med jubileet.

Det første året ble det pantet 66 millioner bokser, i fjor var tallet på 1,2 milliarder, inkludert flasker.

Flere tusen tonn metall og plast

Høsten 2017 økte pantesatsene, og siden den gang har nordmenn blitt flinkere til å pante. I løpet av årets første tre måneder ble 87,1 prosent av alle bokser og 88,9 prosent flasker pantet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer