Eiendomsskatt 2020

Her er reglene for eiendomsskatt fra 2020

Dette sier reglene om du betaler eiendomsskatt for første gang i 2020, eller bor i en «ny» kommune med eiendomsskatt.

EIENDOMSSKATT: Nye Lillestrøm kommune består av tidligere Sørum, Fet og Skedsmo kommuner. Her har de vedtatt hvordan eiendomsskatten skal videreføres i den nye kommunen. Foto: Øystein Søbye/NN/Samfoto
EIENDOMSSKATT: Nye Lillestrøm kommune består av tidligere Sørum, Fet og Skedsmo kommuner. Her har de vedtatt hvordan eiendomsskatten skal videreføres i den nye kommunen. Foto: Øystein Søbye/NN/Samfoto Vis mer
Publisert

Er det innført eiendomsskatt i din kommune fra 2020, eller er kommunen din slått sammen med en annen - og du er i tvil om hva reglene er for eiendomsskatt?

Ifølge Skatteetaten er det hvert enkelt kommunestyre som avgjør om det skal skrives ut eiendomsskatt i kommunen, og hvilke eiendommer det gjelder. Kommunestyret avgjør også hvilken skattesats som skal benyttes.

Samtidig er det gjort endringer fra 1. januar som sier noe om hva maksimal skattesats kan være. Det er også vedtatt regler for eiendomsskatt ved kommunesammenslåing, ifølge regjeringen.no.

Maksimal skattesats for boliger

Skatteetaten skriver på sine nettsider at eiendomsskatteloven setter visse begrensninger for kommunene - blant annet hvilke eiendommer som kan ilegges eiendomsskatt og hvilken skattesats som kan vedtas.

Eiendomsskatteloven sier at skatten skal ligge mellom 2 og 7 promille av eiendomsskattegrunnlaget.

Dessuten er det vedtatt endringer fra og med 2020 som innebærer at eiendomsskattesatsen og skattegrunnlaget reduseres for bolig- og fritidseiendommer:

  • Maksimal skattesats for bolig- og fritidseiendommer skal være 5 promille av eiendomsskattegrunnlaget.
  • Obligatorisk reduksjonsfaktor økes fra 20 til 30 prosent for all bolig- og fritidseiendom.

Det er også egne regler som må følges det første året kommunen innfører eiendomsskatt:

Satsen kan ikke utgjøre mer enn 1 promille. Økningen for senere år kan ikke være mer enn 1 promille hvert år, inntil maksimal skattesats nås. Økningen kan likevel være på 2 promille hvis det samme år innføres et bunnfradrag. Skattesatsen kan ikke økes det året bunnfradraget eventuelt faller bort, skriver Skatteetaten.

Dette skjer ved kommunesammenslåing

Fra 1. januar i år er det svært mange kommuner som er blitt slått sammen. I løpet av kommunereformen har vi gått fra 428 kommuner til 356 kommuner i 2020. Med 42 nye kommuner fra og med 1. januar i år, er det også vedtatt regler for eiendomsskatt ved kommunesammenslåing.

Disse reglene trer i kraft med virkning fra og med skatteåret 2020, skriver regjeringen:

  • Reglene sier at den nye kommunen i en overgangsperiode på tre år kan øke skattesatsene med inntil 1 promilleenhet på bolig- og fritidseiendom, og 2 promilleenheter på næringseiendom mv. per år.
  • Kommunen kan også velge å sette ned skattesatsene forut for eller i overgangsperioden for å oppnå like satser. Overgangsperioden skal brukes til å harmonisere eiendomsskatten i den nye kommunen.
  • Utskrivingsalternativ og bunnfradrag må være harmonisert fra det første året i overgangsperioden. Det er egne regler for harmonisering av takstene i den nye kommunen

En av de nye kommunene, Lillestrøm kommune, består av tidligere Skedsmo, Fet og Sørum kommune - som alle har hatt forskjellige satser for eiendomsskatt.

I nye Lillestrøm kommune vil de ifølge kommunikasjonsrådgiver Stig Ervland i Lillestrøm kommune ha en skattesats på 2 promille. Ifølge et vedtak gjort 18. november vil de dessuten benytte formuesgrunnlag for taksering av boligeiendommer fra og med 1. januar 2020.

Hvis du bodde i en kommune som fra tidligere praktiserte eiendomsskatt, og som slo seg sammen med en kommune uten eiendomsskatt, kan det hende du vil slippe skatt på eiendom. Det gjelder blant annet innbyggere i gamle Svelvik kommune, som i 2010 innført eiendomsskatt, men som en del av nye Drammen kommune vil slippe eiendomsskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer