Her er selskapet «alle» klager på

Nå må nederlandske Celldorado punge ut nesten ti millioner kroner.

MÅ BETALE NESTEN 10 MILLIONER I BOT: Innholdsleverandøren Celldorado er blitt ilagt en millionbot etter at de skal ha brutt markedsføringslover i en rekke land i Europa. Foto: Celldoardo.com
MÅ BETALE NESTEN 10 MILLIONER I BOT: Innholdsleverandøren Celldorado er blitt ilagt en millionbot etter at de skal ha brutt markedsføringslover i en rekke land i Europa. Foto: Celldoardo.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nederlandske Celldorado har ligget på klagetoppen hos europeiske forbrukermyndigheter for sin angivelige villedende markedsføring av mobile innholdstjenester. Også her i Norge har Forbrukerombudet mottatt en strøm av klager i flere år.

Ifølge Forbrukerombudet skal personer i Norge, Nederland og flere andre europeiske land har blitt lurt av Celldorado til å bestille ringetoner, spill, tester og andre dyre abonnementstjenester på mobilen.

Men nå får selskapet svi. Forbrukermyndighetene i Nederland har ilagt Celldorado en bot på hele 1,2 millioner euro, noe som med dagnes kurs tilsvarer drøyt 9,6 millioner kroner.

KOMMENTAR: - Ikke si vi ikke advarte deg

Startet for to år siden

Strømmen av klager fra norske forbrukere skal ha startet for to år siden. De siste 12 månedene har selskapet vært lite aktive i Norge, men Forbrukerombudet synes det er viktig at selskapet blir straffet for lovbruddene de har begått de siste årene.

- Boten er også et viktig signal til andre innholdsleverandører om at det ikke lønner seg å lure forbrukere verken i Norge, Nederland eller andre europeiske land, sier fungerende forbrukerombud Gry Nergård.

Hva er det med disse selskapene?

Bransjen med leverandører av mobile innholdstjenester har vært kritisert i mange år for å drive med villedende markedsføring.

Som regel har problemet vært at de får forbrukerne til å melde seg opp på rådyre abonnementstjenester, uten at forbrukerne har forstått at de er meldt opp på slike tjenester.

På forskjellige nettfora forteller flere mobilkunder at de har betalt store summer for slike tjenester, som de ikke en gang visste at de hadde. For eksempel skriver en forbannet mobilbruker følgende:

- Har hatt veldig høye telefonregninger det siste året, men skjønte først i dag hva som har kostet meg så mye. Fikk mobilregning der "sms-tjenester" utgjorde halvparten av regninga.

LES MER OM SAKEN HER: Kunne sluppet unna med halve regningen

Betalte 90 kroner per tekstmelding

For kort tid tilbake skrev DinSide om en uheldig bergenser, som mottok tekstmeldinger med reklame fra TriviCell, en leverandør av mobile innholdstjenester.

Meldingene var alt annet enn gratis, faktisk måtte den 53 år gamle mannen punge ut 90 kroner per mottatte melding.

Etter at fire tekstmeldinger hadde poppet inn på mobilen, skjønte mannen at det var noe galt, og sjekket mobilregningene. Til sammen ble han trukket 360 kroner før han fikk stoppet tjenesten.

LES SAKEN HER: Anmelder mobilselskap etter å ha mottatt rådyre tekstmeldinger

Kan få tilbakebetalt pengene

Har du betalt dyre dommer som følge av å ha fått abonnement på mobile innholdstjenester?

Da kan det hende du kan få tilbakebetalt pengene. Ta kontakt med selskapet som drifter kortnummeret du har abonnement på, og forklar at du ikke visste at du ble meldt på en dyr abonnementstjeneste. Aspiro, som eier kortnumrene til mange av leverandørene av slike innholdstjenester, har flere ganger bekreftet at i slike tilfeller, kan det være aktuelt å tilbakebetale pengene til kunden.

Hvis klagen din ikke blir tatt til følge, kan du sende inn et klageskjema til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer