Nasjonalt ID-kort

Her er sikkerhetselementene

Nå kan du bestille time. Se hvordan ID-kortet skal sikres.

ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er lanseringstidspunktet satt - de nye, nasjonale ID-kortene kommer 30. november, ifølge opplysninger fra Politidirektoratet til ABC Nyheter.

Fra denne datoen kan du da bestille time på politiets nettsider for å søke om de nye ID-kortene.

Allerede i august kunne politiet fortelle at det nasjonale ID-kortet etter planen skulle komme i november, men de kunne ikke utelukke at coronapandemien, som påvirker hele samfunnet, også kan påvirke lanseringstidspunktet for nye pass og nasjonalt ID-kort.

Slik skal ID-kortet sikres

Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig.

I videoen over kan du se hvilke sikkerhetselementer det nye ID-kortet får.

Vi har spurt Politidirektoratet hvorfor man har valgt akkurat disse sikkerhetselementene.

- For å nå målet om «én person, én identitet» er et av tiltakene å sørge for at identitetsbevisene som brukes har stor grad av integritet og er vanskelige å kopiere eller forfalske. Dette er viktige kriminalitetsforebyggende tiltak som bidrar til å forebygge ID-misbruk og alvorlige lovbrudd, blant annet arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og terror, forklarer Arne Isak Tveitan, seksjonssjef i Politidirektoratet.

- Sikkerhetselementene i ID-kortet er valgt fordi de understøtter dette målet, da de har egenskaper til å beskytte seg selv, kortet, informasjonen og hverandre, legger han til.

Her er ID-kortets sikkerhetselementer

Det er verdt å merke seg at nasjonalt ID-kort kommer i to varianter: Ett rødt, og ett grønt - som ikke gir reiserett. Mens det røde har rød tekst og rødt bakgrunnstrykk, har det grønne grønn tekst og grønt bakgrunnstrykk.

Her er sikkerhetselementene du vil finne på det nasjonale ID-kortet:

  • Dokumentnummeret er lasergravert på kanten av kortets overside.
  • Optisk variabel lasergravert fotosikring.
  • Bakgrunnstrykket på begge sider av kortet har mikrotekst av «NORGE» i offset - som ifølge Wikipedia er en indirekte litografisk trykkemetode, på fire måter.
  • Begge sider av kortet har relieffdetaljer på overflaten:
  • Mikroteksten NORGE på fire måter, KONGERIKETNORGE på fire måter, og buede linjer. Baksiden av kortet har også et optisk variabelt, lasergravert motiv med fossekallen og NOR lagt over hverandre.
  • Vinduet har portrett av innehaveren sett i negativ med overlys, og sett i positiv med gjennomlys.
  • All personalisering på kortet er lasergravert. Utløpsdatoen har i tillegg et følbart relieff.
  • NOR i positiv og invertert skrift i såkalt dynaprint, som er et optisk variabelt trykt bilde, og MLI - som står for Multiple Laser Image og er et slags vippebilde, med portrett av innehaveren og fødselsdato.
  • Silketrykk i optisk variabelt blekk med fargeskifte i bronse og grønn.
  • På baksiden av kortet finner man blant annet et firefargers fluorescerende bilde av en multe.

Saken er oppdatert med lanseringsdato 18. november 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer