Her er stridens epler

Her er utdrag av de delene av loven som det strides mest om. De er litt omskrevet, blant annet fra nynorsk.

Publisert
Sist oppdatert

§ 37 Innløsningsvilkår

Ved innløsning av tomt som er festet bort til bolig- eller fritidshus, skal innløsningssummen være 30 ganger årlig festeavgift etter regulering på innløsningstidspunktet, dersom ikke en mindre innløsningssum er avtalt.

Om ikke annet er avtalt, kan hver av partene likevel kreve at innløsningssummen for andre tomter enn de som er festet bort på uavgrenset tid uten oppsigelsesrett for bortfesteren, skal være 40 prosent av tomteverdien på innløsningstidspunktet, med fradrag for verdiøkningen som festeren har tilført tomten med egne tiltak eller tilskudd til tiltak som er gjort av andre. Tomteverdien må ikke settes høyere enn det tomten kan selges for om det bare er tillatt å sette opp det eller de husene som er på tomten.

Med mindre partene er eninge om innløsningsvilkårene, eller har avtalt vilkårene fastsatt på annen måte, hører krav om innløsning ved skjønn, som fastsetter innløsingssummen og innløsingsvilkårene ellers. Krav om skjønn må bli satt fram senest seks måneder før innløsningstidspunktet er inne. Andre punktum gjelder ikke når festetiden går ut for tomt festet bort for festerens livstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.