Her er strømmen billigst

Vi sparte over 1.000 kroner på å velge billigste strømleverandør.

Publisert
Sist oppdatert

Prisene hos de forskjellige leverandørene varierer kraftig, og vi har funnet ut at dersom du velger riktig strømleverandør, kan du spare over tusen kroner i året.

Kalkulator: Billigst strøm der du bor

Om lag halvparten av norske husholdninger har variabel strømpris, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det gjør variabel strømpris til den desidert mest vanlige strømtypen i landet.

Levandørpris/kWhFastbeløpÅrsregning
SKS Kraftsalg - Enkel34.88 øre0 kr6976
Vitel AS - Vitel Online27.07 øre285 kr5699

Velger du denne strømtypen gjennom et landsdekkende selskap, er Vitel billigst (27,07 øre per kWh) og SKS Kraftsalg dyrest (34,88 øre per kWh).
I en middels stor leilighet med et årlig forbruk på 20.000 kWh vil det si at du sparer 1.277 kr på å velge Vitel i stedet for SKS Kraftlag.

Billig også på lang sikt

Den variable strømprisen oppdateres kontinuerlig, og anslaget over viser bare hva du sparer hvis strømprisene holder seg stabile. Men strømprisene svinger hele tiden.

Da er det viktig å se hvordan strømprisen har ligget over litt lengre tid i de forskjellige strømselskapene. Og skal vi tro statistikken, bør du ikke være for bekymret over at de variable prisene til de billigste leverandørene vil stige over snittet

For alle de fem billigste landsdekkende leverandørene har hittil i år ligger under gjennomsnittelig strømpris.

Vitels onlineprodukt, som er rimeligst akkurat nå, har ligget 4,14 øre billigere enn snittet for landsdekkende leverandører hittil i år. Nest best er Lier Everks @produkt som har ligget 2,68 øre under snittet. Merk deg at begge disse produktene ble introdusert for bare noen uker siden, noe som kan forklare hvorfor de ligger så langt under snittet.

Men også de andre leverandørene som er billigst i skrivende stund har ligget under snittet i år. Ustekveikja Energis pakke Ustekveikja Pre har ligget 1,80 øre under snittet, Gudbrandsdal Energis Lavpris har ligget 1,57 øre under snittet, og NorgesEnergi har en pakke som har vært 1,28 øre billigere enn snittet.

Her ser du hvordan den variable strømprisen til de billigste landsdekkende selskapene har utviklet seg hittil i år:

Klikk på bildet for å se tallene grafen er basert på.

Tallene er hentet fra Konkurransetilsynet. Graf: DinSide/Kim Jansson
Klikk på bildet for å se tallene grafen er basert på.

Tallene er hentet fra Konkurransetilsynet. Graf: DinSide/Kim Jansson Vis mer


Se detaljert oversikt her

Billigst hele året

De variable strømprisene det siste året har ligget i snitt på 33,52 øre/kWh hos de landsdekkende leverandørene. Når vi ser på de variable prisene siden januar 2007, er det klart at de selskapene som tilbyr billigst pris nå har ligget under gjennomsnittlig strømpris i over ett år.

Billigst og dyrest i 2007

I 2007 varierte snittprisen for standard variabel pris hos landsdekkende selskaper fra toppnivået 51,78 øre/kWh i januar til bunnivået 21,24 øre/kWh i oktober.


Gudbrandsdal Energi Lavpris, som er et av de billigste selskapene på variabel pris i dag, har ligget -1,26 øre/kWh under normalprisen til de landsdekkende selskapene det siste året. Laerdal Energi, som også tilbyr ganske gode priser denne uken, har ligget -1,04 øre under snitt siden januar 2007.

Se fullstendig oversikt

Dyrt nå, dyrt da

På den andre enden av skalaen er trenden like tydelig: De landsdekkende selskapene som ved skrivende stund tilbyr høyest variabel strømpris, har ligget over snittet det siste året. Bare se her:

Hafslund Direkte har ligget 1,83 over snittet, Telinet Energi har ligget 1,10 over snittet og Luster Energiverk har ligget 0,57 over snittet.

Statistikk for SKS Kraftsalgs Enkel, som vi nevnte var den dyreste løsningen akkurat nå, går ikke lenger tilbake enn til slutten av 2007. Men hittil i år har pakken ligget 0,46 øre/kWh høyere enn gjennomsnittlig landsdekkende pris.

Slik skifter du

Har du en dyr avtale, er det ingen problem å bytte strømleverandør. I fjerde kvartal 2007 var det 46.750 personer som gjorde nettopp det.

Gå inn på DinSides strømkalkulator og sjekk ut hvilke selskap som kan tilby deg den beste avtalen. Ofte har lokale strømselskaper gode avtaler på lager, som kan være billigere enn de landsdekkende.

På denne grafen

kan du se hvordan prisen på landsdekkende selskaper har utviklet seg siden 2000.


Du bør også finne ut om din økonomi tilsier om du bør ha en annen strømplan enn standard variabel pris. Har du for eksempel en økonomi som ikke tillater store svingninger i strømprisene, bør du vurdere om fastpris er veien du bør gå.

Les også: Variabel, spot eller fastpris?

KILDER: Nve, Konkurransetilsynet, og DinSides strømkalkulator

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer