Her er svindellisten

Bare en halv promille svarer, men svindlerne tjener 70 millioner dollar i året.

Listen over useriøse selskaper og liksom-selskaper vokser stadig. Her finner du den.
Listen over useriøse selskaper og liksom-selskaper vokser stadig. Her finner du den. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller, aller fleste skjønner at det er tøys. Derfor sender svindlerne ut en flodbølge av e-postmeldinger i håp om å treffe de få naive.

- Det er antatt at det går ut 40.000 meldinger fra et spesielt miljø i Spania hver dag, sier rågiver Anne Dybo i Økonkrim. - Av disse er det 20 som bli besvart. Når du først tar kontakt, er de flinke i person-til-person psykologi. Noen betaler, og når de først har betalt én gang, tør de ikke å slutte av frykt for at de in den andre enden skal bryte kontakten.

LES OGSÅ: Nigeriabrev i postkassen

Hvorfor tas de ikke?

Hvorfor klarer ikke politiet å ta svindlerne? Det står jo kontaktadresse i alle meldingene, og ofrene kommer jo lett i kontakt med dem?

- Det viser seg ikke å være så lett. Pengene sendes gjerne med Western Union. Du kan heve dem ved et annet Western Union-kontor noen minutter etter, ved å komme med et transaksjonsnummer og legitimasjon. Legitimasjonen er ofte falsk. Telefonnummerne tilhører uregistrerte telefoner, eller telefoner registrert på falske navn, forklarer Dybo.

- Noen av svindlerne er også illegale innvandrere som ikke finnes i folkeregisterne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer