Her er telefonnumrene du trenger

Klage på Google, Youtube eller Windows Live? Her er telefonnumrene du trenger.

VIKTIGE NUMRE: Her er telefonnumrene til noen av de største aktørene på nettet. Har du en klage, er det bare å ringe. Men husk at utenlandske telefonnumre kan bety høy telefonregning. Foto: DinSide
VIKTIGE NUMRE: Her er telefonnumrene til noen av de største aktørene på nettet. Har du en klage, er det bare å ringe. Men husk at utenlandske telefonnumre kan bety høy telefonregning. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Datatilsynet lanserte tjenesten Slettmeg.no for over et år siden, har det strømmet inn henvendelser fra fortvilte nordmenn som ønsker å slette informasjon om seg selv på nettet.

Fjerne bilder eller annen omtale av seg selv, kan nemlig være en krevende oppgave. Så krevende at Datatilsynets tidligere direktør, Georg Apenes, har uttalt at vi enkelte ganger må finne oss i at sosiale medier har kontroll på inneholdet vi publiserer.

Det kan hjelpe å klage

Er du misfornøyd med en video på Youtube, ikke klarer å slette Hotmail-kontoen din, eller vil fjerne et bilde fra Facebook, kan du likevel prøve å klage direkte til selskapene. Klager du ikke, oppnår du heller ingenting.

Slettmeg.no har nå laget en omfattende liste over de vanligste norske og internasjonale tjenestene på internett. Foruten om lenker til klageskjema og informasjon om tjenestene og selskapenes eiere, finner du også direktetelefonnummer til mange av de største aktørene.

Her finner du for eksempel telefonnummer til Google, Microsoft (Windoes Live), LinkedIn, MySpace, og en rekke andre. Har du en klage, er det bare å ringe!

Husk at det ikke er alle selskaper som har kontorer og kontaktpersoner i Norge. Starter telefonnummeret med et plusstegn (+), tyder det på at du ringer til utlandet, og da kan plutselig telefonregningen din bli lite hyggelig å motta.

Nær 2.000 henvendelser

I løpet av de fire første månedene i år, mottok Slettmeg.no nær 2.000 henvendelser. Seks av ti henvendelser var fra kvinner.

De aller fleste henvendelsene dreide seg om Facebook. Hele 39 prosent hadde spørsmål om verdens mest populære sosiale medium.

De aller fleste ville ha informasjon om hvordan de sletter profilen sin. Relativt mange ville vite hvordan man unngår å dukke høyt opp i teffene på søkemotoerer som Google og Kvasir.

Mange klager også på uønsket bildepublisering, overtatt konto og falske profiler på nettet.

Husk å spørre om lov først

Mange av problemene med nettpublisering hadde nok vært unngått om flere hadde fulgt lovene og reglene om publisering på nett.

Husk at før du legger ut bilder av andre på nett, skal du spørre om lov.

- Du kan ikke bare legge ut bilder av andre personer på Internett uten å få et samtykke først. Det er flere paragrafer i det norske lovverket som handler om retten til eget bilde, har Gisle Hannemyr, lektor og forsker ved Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til DinSide.

Datatilsynet ber nordmenn tenke gjennom følgende fire punkter før eventuell publiseing av bilder på nett:

1) Ikke legg ut bilder på nett uten samtykke fra personen(e) som er blitt fotografert.

2) Det er personen som har lagt ut bildene på nett som må kunne vise til et eventuelt samtykke.

3) respekter de som ikke vil bli eksponert på nettet

4) Barn har like mye rett på personvern som voksne.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer