Her er valgene dine

Publisert

Spotprisen

Hele Norden er et strømmarked. Dette betyr at kullkraftverkene, vannkraftanleggene, vindmøllene og atomkraftverkene som samlet utgjør tilbudssiden i strømmarkedet. Når vi etterspør mye strøm, vil disse i følge vanlig økonomisk teori ta seg høyere betalt, og spotprisen blir høyere. Altså er det ikke den naturlige sammenhengen mellom nedbørsmengde og pris så klar som mange ofte tror, men prisen er et resultat av en likevekt mellom tilbud og etterspørsel.

Det er først de siste årene at vi som privatpersoner har hatt mulighet til å kjøpe strøm på en spotprisavtale. En slik avtale gjør at prisen du betaler vil endres fra dag til dag, alt avhengig av prisen på Norpool, den nordiske strømbørsen. Dette har i snitt vært det billigste alternativet. Dette er fordi du løper hele risikoen for endringer i råvareprisen, og kraftleverandørens marginer er sikret gjennom et fast påslag som varierer fra halvannen til tre øre per kilowatt time.

Fastpris

I andre enden kan du avtale en fastprisavtale. Her er det vanlig å binde seg for en lenger periode, ofte 12 måneder. Prisen du betaler blir regnet ut fra forventninger som markedet har for prisutviklingen på strømmen, og som igjen manifesterer seg i terminmarkedet på børsen. Her løper kraftleverandøren en risiko for å måtte selge strøm til deg med tap, noe som gjør at du må betale en "forsikrings premie."

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer