Her får du ikke pant

- Det er for dyrt, er forklaringen på Coop Longyearbyen.

PANTER IKKE: På Svalbard går drikkevareembalasjen som restavfall.  Foto: Kristin Sørdal
PANTER IKKE: På Svalbard går drikkevareembalasjen som restavfall. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(LONGYEARBYEN): Vi besøkte nylig den lokale Coop-butikken i Longyearbyen på Svalbard, og ville pante drikkevareembalasje kjøpt på Coop Longyearbyen. Dette gikk ikke.

- Jeg skulle ha pantet disse, hvor gjør jeg det?

- Vi har ikke panteautomat her.

- Men jeg skulle gjerne ha pantet disse, hvordan gjør jeg det da?

- Vi har ikke pant her på Svalbard.

- Har dere ikke pant? Men det står jo pant her på boksen?

- Du betaler heller ikke pant når du handler her.

- Men hva gjør dere med tomgodset da?

- Vi kaster det i søpla. Det koster så mye å frakte det herfra, derfor er det slik, er svaret vi får hos Coop i Longyearbyen.

Alle som selger bokser og flasker skal gi pant. Det har Statens forurensingstilsyn fastslått

Avviklet i 2000

Ifølge avfallsplan for Longyearbyen 2005-2010 var det tidligere en panteordnig på øygruppa tidligere, men denne ble avviklet i 2000:

    5.1.5 Panteordninger
    Det brukes en del plastflasker i Longyearbyen som har pant på fastlandet. Disse er laget for flere gangers bruk, og bør ikke kastes. I 2000 ble det slutt på pant i Svalbardbutikken. Ut fra et avfallssynspunkt burde det gjeninnføres et system i minimum Svalbardbutikken hvor det gis pant på disse flaskene. Butikken kan så få igjen panten ved levering av flaskene på fastlandet. Antall potensielle flasker som kan samles inn bør sjekkes, og det bør gjenopptas en dialog med Svalbardbutikken med formål å få tilbake pantesystemet.

- Avfallsplanen oppfordrer til gjeninnføring av panteordning, men avfallsforskriften som ivaretar pantordning på fastlandet gjelder ikke på Svalbard. Dette medfører at det er utfordringer tilknyttet regelverk og økonomi før panteordning kan etableres. Det har i den sammenheng vært avholdt møte (høsten 2006) mellom Longyearbyen lokalstyre og COOP uten at det kom frem noen løsning på dette møtet. Det ble i møtet enighet om at COOP skulle se videre på hvordan panteordningen kunne løses, men siden har vi ikke hørt noe mer om saken, får vi vite av Jørn P. Myrlund i Longyearbyen lokalstyre.

Han kan også fortelle at i dag blir drikkevareemballasjen sendt ned til fastlandet for energigjenvinning (plast) eller materialgjenvinning (jern/alu).

Jobber for at du snart skal kunne pante svenske flasker i Norge

Pant - men ingen pant ... Foto: Kristin Sørdal
Pant - men ingen pant ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Din mening

Hva synes du om at det ikke finnes en panteordning på Svalbard - Norges utstillingsvindu i forhold til klimapolitikk? (Avsluttet)
Det er helt greit(49%) 1909
Det er uakseptabelt(35%) 1387
Har ingen sterke meninger(15%) 595
Vet ikke(1%) 40
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Coop Norge: For dyrt

Vi kontakter Coop Norge for å høre hvorfor det er slik.

- Det er ikke panteordning på Svalbard på grunn av de høye transportkostnadene til og fra øygruppa, noe som gjør det uforholdsmessig dyrt å være med i den panteordningen vi har på fastlandet. Drikkevareemballasjen går som restavfall. Det er ikke planer om innføring av panteordning i dag, sier informasjonssjef i Coop Norge Handel, Ole André Myhrvold.

Coop Svalbardbutikken er den eneste dagligvarebutikken i Longyearbyen.

Hva synes du om at det ikke finnes en panteordning på Svalbard - Norges utstillingsvindu i forhold til klimapolitikk? Stem i avstemmingsboksen til høyre i artikkelen.

- Kan ikke få pant når de ikke har pantesystem

- Svalbard blir behandlet på samme måte som taxfree-en på Gardermoen, der kan de også ha pantemerke, sier Synnøve Castillano i Norsk Resirk. Men alt blir sendt til Norge, ingenting blir til søppel, sier Castillano i Norsk Resirk.

- Forskriften sier at den som selger panteprodukter er pliktig til å ta imot, men jeg tror ikke Svalbard har den forskriften. De har ikke noe pantesystem på Svalbard. Selv om det står pant på boksen, kan man ikke få pant når de ikke har noe pantesystem. Det viktigste er at det blir miljømessig håndtert, sier Synnøve Castillano i Norsk Resirk til DinSide.

Emballasje

"Emballasje som kastes i naturen utgjør et forurensningsproblem, og er dessuten farlig for mennesker og dyr, i tillegg til at forsøplingen i naturen er estetisk uønsket. Når emballasjen inngår i det ordinære avfallsbehandlingssystemet, utgjør den også et miljøskadelig element, enten ved at den opptar landområder og forårsaker utslipp av sigevann og miljøskadelige gasser dersom den deponeres, eller ved at den forårsaker utslipp av tungmetaller osv. dersom den forbrennes."
Sitat fra høringsnotat fra Toll- og avgiftsdirektoratet om endring av særavgiftsforskriften § 3-5-1


Et avgiftsspørsmål?

- Det er nok riktig at det ikke må betales pant på Svalbard. De hadde dette frem til 2000, men det var da en helt frivillig ordning. Vi mener årsaken må være at det ikke betales skatter og avgifter på Svalbard. Drivkreftene bak etableringen og opprettholdelse av returordningene er å få reduksjon eller fullstendig fritak i disse avgiftene. Når de ikke er avgiftsbelastning, er det heller ikke behov for fritak eller reduksjon for aktørene sin del, skriver Astrid Sørvåg, rådgiver i seksjon for avfallsgjenvinning og farlig avfall i Klima- og forurensningsdirektoratet (klif) til DinSide.

- Så lenge det ikke er avgifter på Svalbard (altså ingen plikt til å betale grunn- eller miljøavgift på drikkevareemballasje), så er det heller ikke interesse i bransjen for å ha en returordning. Avfallsforskriften § 6 med fastsatte pantesatser pålegger ikke returordninger, men gjelder der returordninger er etablert, forklarer Sørvåg videre.

Hva synes du om at det ikke finnes en panteordning på Svalbard - Norges utstillingsvindu i forhold til klimapolitikk? Stem i avstemmingsboksen til høyre i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer