Prissjekk

Her får du tak i norske jordbær nå

Men, prisen er høy sammenlignet med importerte bær.

SMAK AV SOMMER: Du kan finne norske jordbær i flere dagligvarebutikker og spesialforretninger. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
SMAK AV SOMMER: Du kan finne norske jordbær i flere dagligvarebutikker og spesialforretninger. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Norske jordbær med fløte og sukker er smaken av sommer for de fleste, og kurver med norskdyrkede jordbær er i ferd med å dukke opp både i torgboder, dagligvarebutikker og spesialforretninger.

- Nå plukkes det jordbær i Vestfold, Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud og Østfold. Vi regner med at hele landet har norske jordbær rundt Sankt Hans, da får tusen butikker jordbær fra sin lokale bonde, sier Pia Gulbrandsen i Bama til Dinside.no.

Hun understreker imidlertid at vi ennå er tidlig i årets jordbærsesong, og at det vil bli stadig enklere å få tak i norske jordbær ettersom dagene går. Det er nemlig stor rift om de første norske jordbærene som kommer.

Lenger ned i saken finner du prisen per kurv med norske jordbær hos et utvalg butikker. Vi kan røpe at det er betydelige prisforskjeller.

Sted- og sesongvarierte priser

Prisen på norske jordbær varierer gjennom sesongen, ifølge Bama.

- Dette skyldes tilbud og etterspørsel: I starten av sesongen, som nå, og mot slutten av sesongen, er det gjerne lite bær å få tak i, som skrur opp prisene. I de fire til seks ukene der mesteparten modnes samtidig, synker prisene, forklarer Gulbrandsen.

Dette har Gutta på haugen, en av landets mest kjente delikatesseforretninger, fått erfare. De fikk kun inn to kasser med norske jordbær på tirsdag, og dagen etter er det sju kurver igjen.

GÅR UNNA: Flere butikker som selger jordbær får inn små partier som fort blir utsolgt, noe som ikke er uvanlig tidlig i sesongen for norske jordbær. Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix.
GÅR UNNA: Flere butikker som selger jordbær får inn små partier som fort blir utsolgt, noe som ikke er uvanlig tidlig i sesongen for norske jordbær. Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix. Vis mer

Det er ikke unormalt at vi får inn små partier så tidlig i sesongen. Blir det mer sol og varme framover, vil nok tilgangen stabilisere seg, tror Gutta.

En annen oslobasert spesialforretning med ferskvarer, Maschmanns, fikk også inn norske jordbær denne uka, men onsdags ettermiddag er det kun svenske igjen.

Dette koster norske jordbær

Da Dinside tok en runde i dagligvarebutikkene på Løren og Hasle i Oslo onsdags formiddag, var det kun Coop Mega som kunne skilte med norske jordbær. De øvrige butikkene hadde kun importerte jordbær, først og fremst fra Nederland.

IMPORTVARE: Onsdags formiddag var det kun importerte jordbær på Meny Løren i Oslo med utsalgspris på 34,90 kroner. Det er 35 kroner billigere enn de selger norske jordbær for i butikkene som har fått inn disse. Foto: Eilin Lindvoll.
IMPORTVARE: Onsdags formiddag var det kun importerte jordbær på Meny Løren i Oslo med utsalgspris på 34,90 kroner. Det er 35 kroner billigere enn de selger norske jordbær for i butikkene som har fått inn disse. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Derfor ringte vi rundt til dagligvarebutikkene og noen spesialforretninger for å høre hvor i landet du kan kjøpe norske jordbær, samt hvilke priser de opererer med:

Butikk Pris per kurv med norske jordbær Her selges de per 12. juni
Kiwi59,90 kronerRogaland, Vestfold og Telemark
Meny69,90 kronerBlant annet Tveita (Oslo), Krokstadelva (Nedre Eiker), Industriveien (Os) og Fritzøe Brygge (Larvik). Cirka 75 av 185 butikker har norske jordbær
Coop49,90 kronerDe fleste butikker på Østlandet
Gutta på haugen99 kronerOslo
Maschmanns89 kronerOslo

Rema 1000 ville ikke si noe konkret om hvor i landet de selger norske jordbær eller hvilke priser de har. De regner, derimot, med å kunne tilby norske jordbær i alle sine butikker i løpet av de neste to ukene, og prisene vil variere regionalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer