Her får røykesluttere «lønn»

I denne byen får innbyggerne penger for å stumpe røyken.

- Tenk penger, skriver en av leserne. Ved å stumpe røyken fikk hun råd til en flytur til Oslo og opphold på et dyrt hotell.  Foto: Colourbox
- Tenk penger, skriver en av leserne. Ved å stumpe røyken fikk hun råd til en flytur til Oslo og opphold på et dyrt hotell. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skotske røykere i sosialt belastete bydeler i Dundee tilbys nå penger for å stumpe røyken, melder British Medical Journal.

I et forsøksprosjekt lokker myndighetene med ei «ukelønn» på 120 kroner hvis de klarer å slutte.

Pengene vil imidlertid ikke bli utbetalt kontakt, men via et elektronisk kredittkort som kan brukes på det lokale supermarkedet.

Nikotinfrie sigaretter på vei

Får betalt i 12 uker

Formålet med forsøksprosjektet «Quit4u», som skal vare i en periode på to år, er å teste ut om økonomiske oppmuntringer kan hjelpe røykere å slutte.

Personer som deltar i forsøket kan få utbetalt i opptil 12 uker om de får godkjent ukentlige prøver. De er nødt til å ta pustetester for karbonmonoksid («kullos») på sitt lokale apotek for å bevise at de har holdt seg unna tobakk.

8 av 10 angrer på røyken

Tror 50 prosent vil slutte

National Health Service, som står for prosjektet i samarbeid med den skotske regjeringen, forventer at rundt 1800 røykere deltar og spår at omtrent halvparten av disse vil lykkes med å stumpe røyken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.