Boligprisene i Oslo

Her finner du «billig»-leilighetene i Oslo

Se hvilke bydeler det lønner seg å kjøpe i.

Publisert

Over ser du et kart over Oslo. Fører du fingeren eller musepekeren over de enkelte bydelene, ser du den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på leiligheter som er solgt i august i år. Samtidig ser du prisutviklingen fra samme tid i fjor.

Ingenting er billig i hovedstaden. Skal du spare penger på å bo, må du til helt andre steder i landet.

Forskjell på 2,5 millioner

Likevel er det mulig å finne steder i hovedstaden som er rimeligere enn den gjennomsnittlige leilighetsprisen på 68.000 kroner pr. kvadratmeter . Prisene varierer mellom 70.000 og 40.000.

Mens 70 kvadratmeter på St. Hanshaugen koster 5,3 millioner, koster samme areal 2,8 millioner i bydelen Søndre Nordstrand.

Samtidig er det slik at mange av de bydelene der du finner de rimeligste boligene i dag har langt høyere prisvekst enn boliger i de dyrere strøkene.

Hvordan kan det da ha seg folk ikke beveger seg fra vest til øst og putter millionmellomlegget i lomma?

En enebolig på Øvre Stovner kan jo se helt lik ut som en på Bestum. Og det er jo standardmessig ikke nødvendigvis den helt store forskjellen på en stor, moderne leilighet på Ullern og en tilsvarende på Furuset.

NESTEN HALV PRIS: Leiligheter i Groruddalen koster vesentlig mindre enn tilsvarende boliger i Oslo vest. (FOTO:MORTEN HOLM/SCANPIX NTB)
NESTEN HALV PRIS: Leiligheter i Groruddalen koster vesentlig mindre enn tilsvarende boliger i Oslo vest. (FOTO:MORTEN HOLM/SCANPIX NTB) Vis mer

Status og reiseavstand

- De store prisforskjellene mellom de ulike bydelene i Oslo har først og fremst med avstand til sentrum og reisekostnader å gjøre. Men de har også sammenheng med status. Historisk sett har de med høy inntekt søkt seg til Oslo vest, mens de med lavere inntekt har foretrukket Oslo øst. Og folk liker ofte å bo sammen med folk som ligner dem selv, sier Rolf Barlindhaug, forsker 1 ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved By- og regionsforskningsinstituttet NIBR ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Unntaket er de sentrumsnære bydelene. I disse områdene er øst og vest-skillet i ferd med å forsvinne. Der er den korte gangavstanden til Oslo S og Karl Johan avgjørende.

FASTLÅST: Skillet mellom øst og vest i Oslo har vært der så lenge folk kan huske. Og lite tyder på at det endrer seg, mener NIBR-forsker Rolf Barlindhaug. FOTO: NIBR
FASTLÅST: Skillet mellom øst og vest i Oslo har vært der så lenge folk kan huske. Og lite tyder på at det endrer seg, mener NIBR-forsker Rolf Barlindhaug. FOTO: NIBR Vis mer

- Opprustningen av de sentrumsnære østlige bydelene har ført til sterk prisoppgang de siste årene. Unge folk fra Oslo vest kan like gjerne bosette seg på Grünerløkka som på Majorstua, sier Barlindhaug.

Familier er fraværende

Den etablerte familien fra Tromsø, Bergen eller Trondheim på jakt etter enebolig i Oslos ytre bydeler er et særsyn, ifølge forskeren.

- Unge med røtter i Oslo vest som etablerer seg med barn flytter ofte mot ytre vest samt Bærum og Asker når de skal finne seg en større bolig. I øst er det et tilsvarende mønster der barnefamilier flytter til ytre øst, men også til Oslos østlige nabokommuner. De fleste innflyttere til Oslo er unge fra resten av Norge eller innflyttere fra utlandet. Mange av disse finner sin første bolig i de indre bydelene der leieandelen er størst.

HETT: I de sentrumsnære bydelene gjelder ikke øst vest-skillet. Her fra Grünerløkka i Oslo. (FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX)
HETT: I de sentrumsnære bydelene gjelder ikke øst vest-skillet. Her fra Grünerløkka i Oslo. (FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX) Vis mer

Står bom fast

Mønsteret står altså bom fast. Og den økonomiske og statusmessige «Berlinmuren» som går gjennom Oslo er unik i landet.

- Du finner et nokså likt flyttemønster i dag som for 15-20 år siden, bortsett fra at innflyttingen fra utlandet har vært betydelig høyere de siste 10 årene. Oslo har et mye tydeligere øst vest-skille enn de andre byene i Norge.

Men vil det virkelig lønne seg å selge i vest og kjøpe i øst? Ikke nødvendigvis, ifølge Barlindhaug.

- Boligprisene i de østlige bydelene har steget mer en i de vestlige bydelene i løpet av de siste fem årene. En vanlig forklaring er at det har blitt for dyrt i de vestlige områdene, og at folk dermed er nødt til å se seg om etter bolig andre steder. I et lengre perspektiv kan det synes som om boligprisene fluktuerer mer i øst enn i vest, men at forskjellen mellom øst og vest øker. Dette kan bety at et eventuelt boligprisfall vil bli større i øst enn i vest. En mulig forklaring er at husholdninger i de østlige bydelene rammes hardere av nedgangstider enn husholdninger i de vestlige bydelene, sier Rolf Barlinghaug.

Mer om boligpriser:
Denne eneboligen gikk åtte millioner over takst
Pusse opp før du skal selge? Se hva som lønner seg
Ikke bli fanget i en knøttliten leilighet

Olso-prisene (august 2016) når eneboliger og rekkehus er tatt med:
Frogner: 79.700
St. Hanshaugen: 76.300
Sagene: 73.400
Grünerløkka: 71.600
Nordre Aker: 69.600
Gamle Oslo: 68.000
Ullern: 68.000
Vestre Aker: 60.600
Nordstrand: 57.400
Bjerke: 54.200
Østensjø: 53.500
Alna: 47.300
Grorud: 46.300
Stovner: 40.800
Søndre Nordstrand: 39.900
Oslo totalt: 65.900

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer