Her går saltalarmen

Unge menn spiser dobbelt så mye salt som anbefalingene.

Visste du dette? En teskje salt veier 7 gram. Det er mer enn totalt anbefalt daglig inntak. Foto: Colourbox.com
Visste du dette? En teskje salt veier 7 gram. Det er mer enn totalt anbefalt daglig inntak. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salt er viktig for å regulere væskebalansen i kroppen. Men det at et høyt saltinntak kan øke risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom, har tydeligvis gått i glemmeboken til unge svenske menn. For en svensk studie viser at grabbane får i seg over dobbelt så mye som det som anbefales.

- Det er alarmerende at svenske menn får i seg så store mengder salt. Noe må gjøres! Vi kan bare spekulere i hvilke konsekvenser dette kan føre til senere i livet, sier professor Lena Hulthén ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet, ifølge forskningsnettstedet Alphagalileo.org.

Tror du nordmenn spiser mye eller lite salt? Finn ut nederst i artikkelen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler et daglig saltinntak på rundt seks gram. Svenskene fikk i seg minst 12 gram daglig.

Les også:Styr unna saltbombeneSpis med hjertet

Men testpersonene fikk ikke høyt blodtrykk

Om lag 100 menn i tjueårene var med i studien. De måtte svare på spørsmål om kostvanene sine. Og gjennom urinprøver så forskerne at mennene fikk i seg cirka dobbelt så mye som det WHO anbefaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.