Pant på svenske flasker og bokser:

Her går vi glipp av mange pantemillioner

Nordmenn som panter svensk drikkeemballasje i Norge, går glipp av mange millioner årlig.

SVENSK BOKS? Ja, du kan pante den i Norge, uten å få tilbake panten. Men den går til gjenvinning. Foto: Berit B. Njarga
SVENSK BOKS? Ja, du kan pante den i Norge, uten å få tilbake panten. Men den går til gjenvinning. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Du har sikkert opplevd at noen av flaskene eller boksene du panter ikke gir deg pant når du legger dem inn i panteautomaten? I slike tilfeller er det gjerne en svensk brusflaske eller mineralvannsboks som har havnet innimellom den norske panten.

Det har nemlig vært mulig å pante drikkeemballasje fra Sverige på de norske panteautomatene siden 3. mai 1999, ifølge Infinitum, som drifter panteordningen i Norge.

Totalt utgjør dette mye emballasje årlig - og mange pantekroner vi nordmenn går glipp av.

Registrerer utenlandske strekkoder

Ifølge administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav A. Maldum, har de et samarbeid med Returpack i Sverige, som sender dem lister over sine koder for pant som Infinitum så programmerer inn i de norske panteautomatene.

Om pant i Sverige

  • I Sverige får du 1 kroner i pant for små bokser og flasker, og 2 kroner i pant for de store flaskene.
  • Vil du pante den svenske drikkeemballasjen i Sverige, kan du finne nærmeste panteautomat på dette kartet.
  • De fleste svenske panteautomater tar imot importbokser fra andre land år strekkoden på boksen er inntakt. Heller ikke disse får du pant på i Sverige, men de gjenvinnes til nye bokser.

Kilde: Pantamera.nu

I tillegg legger de inn koder fra drikkemballasje som forbrukere kontakter dem om at de ikke fikk pantet.

- Panteautomatene leser 2134 strekkoder med pant og 3712 strekkoder uten pant, som er svenske og andre utenlandske bokser, forteller Maldum.

- De utenlandske boksene inngår ikke i vår beregning av innsamlingsgrad, men er en service til forbruker for å sikre at vi får inn flest mulig pantebokser, sier Maldum.

De norske panteautomatene tar også imot plastflasker fra Sverige, men færre enn boksene.

- Det er to grunner til det. Vi har en strengere godkjenningsordning for plastflasker. Det andre er at tradisjonelt fortrekker nordmenn å kjøpe bokser i Sverige, sier Maldum.

33 millioner svenske kroner

De svenske boksene - og flaskene - er altså drikkeemballasje panteautomaten tar imot, men som du ikke får penger for.

Tilsammen blir det en del kroner som «forsvinner» i løpet av ett år.

- I 2018 registrerte vi og sendte til gjenvinning 33.433.860 bokser uten pant. De gjenvinnes hos Norsk Hydro i Holmestrand sammen med de 597.763.101 boksene med pant som vi samlet inn det samme året, forteller Maldum.

De utenlandske boksene utgjør dermed 5,3 prosent av totalvolumet.

Ettersom det i hovedsak er en svensk krone per boks, ville dette utgjort 33 millioner svenske kroner, cirka 30 millioner norske kroner med dagens kronekurs, om vi hadde tatt med oss og pantet disse boksene i Sverige.

I tillegg kommer rundt 5 millioner utenlandske plastflasker.

Samtidig er det greit å pante disse i Norge, uten gevinst, framfor å kaste dem i søppelet:

Dersom man panter 1 kilo med drikkebokser i stedet for å kaste dem i søppelet, sparer man energi tilsvarende 11 liter råolje, ifølge sortere.no. For plastflasker er tallet følgende: Ved pant av 1 kilo med plastflasker i stedet for å kaste dem i søppelet, sparer man energi tilsvarende 3 liter råolje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer