Det er fort gjort å tro at reiseforsikringen din gjelder over hele verden. Men det er ikke sikkert.
Det fikk en nordmann erfare, da han i fjor reiste fra Norge til Irak. Under en mellomlanding i Tyrkia forsvant bagasjen hans, og han kontaktet Frende Forsikring hvor han hadde reiseforsikring.

Slik sjekker du om reisemålet er risikabelt
Men de ville ikke hjelpe han. Utenriksdepartementet (UD) frarådet nemlig alle reiser til Irak. Og forsikringen hadde et vilkår som sa at den ikke gjaldt «på reise til sted som [UD] fraråder innreise til på reisetidspunktet».
Slike vilkår er ikke Frende alene om.
Og stedene UD advarer mot er mange.
Vanlig, lovlig praksis
UD vurderer fortløpende hvor trygt det er for nordmenn å reise til alle verdens land og områder. Er risikoen for blant annet terror, kriminalitet, krig eller naturkatastrofer høy nok, kommer de med et offisielt reiseråd.
Det mest drastiske er når UD «fraråder alle reiser til eller opphold i» et land eller område. Mange reiseforsikringer har vilkår som sier at forsikringen da ikke gjelder.
Slike vilkår hadde også Frende, og nordmannen fikk derfor ikke hjelp etter reisen til Irak – heller ikke etter å ha klaget saken sin inn til Finansklagenemnda.
Slik varierer det hva forsikringene dekker
Gjensidige:
«Forsikringen dekker ikke skade på person og ting som skyldes
- krig eller alvorlige uroligheter i Norge
- krig eller alvorlige uroligheter i utlandet dersom forsikrede reiser inn i, eller tar opphold i, et område med krig eller alvorlige uroligheter – hvis ikke annet er avtalt skriftlig
- deltakelse i krig når deltakelsen ikke er godkjent av norske myndigheter»
Europeiske Reiseforsikring: «Forsikringen gjelder ikke på reiser til områder som Utenriksdepartementet
- fraråder reise eller opphold i
- fraråder reise eller opphold i som ikke er strengt nødvendig»
«Det er ikke omstridt at UD på reisetidspunktet frarådet reise til Irak. Det betyr at reise fra sikredes bosted til Irak ikke er omfattet av forsikringen. Det spiller ikke noen rolle om bagasjen ble forsinket i Tyrkia, og heller ikke om det er årsakssammenheng mellom UDs råd og forsinkelsen» skriver nemnda i sin uttalelse.
Gjelder mange områder
- Vi har mellom 30 til 40 saker med denne problemstillingen i året, forteller kommunikasjonsrådgiver Marius Solberg Anfinsen i Frende Forsikring til Dinside.
For det er ikke bare i åpenbare krigsområder UD fraråder reiser. Også enkelte områder i populære ferieland frarådes – som flere områder i Thailand, Filippinene, Kenya og India.
Reiseforsikringen din vil trolig gjelde i landene så lenge du holder deg unna de spesifikke områdene UD advarer mot. Og forsikringen bortfaller bare når UD fraråder reise – kontra oppfordringer om å «utvise aktsomhet».
Men reglene og vilkårene varierer fra selskap til selskap. For eksempel forteller Gjensidige at de ikke fraskriver seg alt ansvar i områder UD advarer mot – med et viktig unntak som fort blir aktuelt i slike områder.
- Vi vil kun avslå hendelser som er relatert til krigsrisikoen. Andre hendelser som kan skje hvor som helst i verden, vil vi likevel dekke, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Derfor gjelder den ikke
- Reiseforsikring er en forsikring laget for reise og fritid i Norge og utlandet for folk flest, og dermed ikke beregnet på mennesker som frivillig og aktivt oppsøker krigssoner eller konfliktområder, forklarer kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring til Dinside.
- På slike steder endrer risikoprofilen seg dramatisk, og det har vi inntrykk av at folk skjønner veldig godt og har stor forståelse for.
Vil du, eller må du, likevel reise til et område UD advarer mot, finnes det løsninger. Tjenestereiseforsikring, for eksempel.
- Dersom du har det, og er på en tjenestereise, er du fullt ut dekket. Også i et krigsområde, forklarer Clementz.
