Gjeldsordning

Her har flest gjeldsproblemer

SSB-tall viser andelen gjeldsordninger blant nordmenn. Sjekk hvor mange som sliter med gjeld der du bor.

PENGEKNIPE: Mangler du penger til helt basale behov, kan et privat lån være bedre enn å få kredittgjeld. Les mer om hva som skjer når gjeldsproblemene går for langt i saken nedenfor. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Henning Høie, statistikkrådgiver i seksjon for inntekts- og levekårsstatistikk hos Statistisk Sentralbyrå (SSB), står bak en rapport om usikret gjeld publisert i mars 2021.

I denne rapporten kommer det fram at 9788 var under en gjeldsordning per mai 2020.

SSB har videre sett at personer under gjeldsordning, og de som har mottatt økonomisk rådgivning, skiller seg fra befolkningen som helhet på flere måter. Blant annet er gjelda deres betydelig høyere enn andre med sikret og usikret gjeld. I tillegg er det til dels helt andre grupper som skiller seg ut som de vanskeligst stilte.

Her har flest gjeldsordninger

La oss se litt nærmere på detaljene knyttet til hvem som er underlagt gjeldsordning per mai i fjor.

Det er jo betydelig flere innbyggere i en del av fylkene som topper lista, så om vi hadde framstilt antall gjeldsordninger opp mot totalt innbyggertall, ville nok lista sett noe annerledes ut.

Når det gjelder størrelsen på gjelda til de som har gjeldsordning, kan du se den i dette diagrammet:

Gjeldssituasjonen fordelt etter fylke for de med gjeldsordning, viser betydelige forskjeller. Vestlandsfylkene Hordaland og Rogaland ligger høyest med nærmere 500 000 kroner i gjennomsnitt, mens Finnmark ligger klart lavest med litt over 300 000 kroner, står det i SSB-rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer