Kapitalgap mellom kjønnene

Her har menn nesten dobbelt så stor formue som kvinner

En ny undersøkelse viser hvilke fylker som har mest likestilt formue mellom menn og kvinner.

STOR ØKONOMISK ULIKHET: I Aust-Agder, her representert med Arendal, eier kvinnene 54 prosent av mennenes bruttoformue og kun 24 prosent av menns verdier i aksjer og verdipapirer. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
STOR ØKONOMISK ULIKHET: I Aust-Agder, her representert med Arendal, eier kvinnene 54 prosent av mennenes bruttoformue og kun 24 prosent av menns verdier i aksjer og verdipapirer. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DNBs nye kampanje #huninvesterer retter søkelyset mot kapitalgapet mellom menn og kvinner.

I denne forbindelse har Menon Economics kartlagt forskjellene i bruttoformue og eierandel i aksjer og verdipapirene mellom menn og kvinner i norske fylker:

  • Resultatene viser at kvinners andel av menns bruttoformue er høyest i Oslo-regionen, Finnmark og Troms, mens den er lavest i Aust-Agder og Sogn og Fjordane.
  • Kvinner eier størst andel av mennenes verdier i aksjer og lignende i Oslo, og nok en gang er forskjellen størst mellom kjønnene i Aust-Agder.

Tallenes tale

Ifølge SSB er boligformuen er den største formueskomponenten for folk flest i Norge, og utgjorde høsten 2018 i overkant av 71 prosent av bruttoformuen.

Samtidig finner statistikkbyrået at økningen i formuesulikhet mellom husholdninger først og fremst skyldes økende ulikhetsskapende bidrag fra annen formue enn bolig. Forklaringen på dette er at aksjer og andre verdipapir er blitt mer konsentrert i toppen av formuesfordelingen.

Her ser du komplett oversikt over kvinners andel av menns bruttoformue per 2017:

Fylke Kvinners andel av menns bruttoformue
Oslo71 %
Finnmark69 %
Troms68 %
Akershus65 %
Nordland63 %
Vestfold63 %
Vest-Agder63 %
Hedmark60 %
Sør-Trøndelag60 %
Buskerud60 %
Østfold60 %
Hordaland59 %
Rogaland59 %
Oppland58 %
Telemark58 %
Møre og Romsdal57 %
Nord-Trøndelag56 %
Sogn og Fjordane55 %
Aust-Agder54 %

Og, her er kvinnenes andel av menns formue i aksjer, verdipapirer og verdipapirfond:

Fylke Kvinners andel av menns formue i aksjer, verdipapir og verdipapirfond
Oslo51 %
Vest-Agder49 %
Vestfold36 %
Rogaland35 %
Akershus34 %
Møre og Romsdal33 %
Nordland32 %
Troms31 %
Hordaland30 %
Finnmark29 %
Sogn og Fjordane29 %
Nord-Trøndelag28 %
Oppland28 %
Buskerud27 %
Østfold26 %
Telemark25 %
Hedmark25 %
Sør-Trøndelag24 %
Aust-Agder24 %

Utdanning kan være årsaken

Det kan være komplekse forklaringer bak hvorfor det er slik som tabellene over viser, men vi ser det samme mønsteret for inntektsulikheter, ifølge DNB.

Banken trekker fram utdanning som en mulig forklaring, i og med at kvinner og menn har høy utdanning i Oslo, men det strider imot hvorfor to nordnorske fylker også befinner seg i toppen, siden dette er regioner med lavere utdanning.

Når det gjelder kjønnsulikheter i aksje- og verdipapirformue, ser det ut til at de fylkene som har høyest inntekt per sysselsatt også er de som har lavest ulikheter, igjen bortsett fra Nord-Norge, framholder DNB.

Ser vi på de generelle formuesforskjellene for i Norge, sett bort fra kjønn, er det slik at formuen er størst i Oslo, Asker og Bærum, samt noen utvalgte øykommuner som Austevoll og Frøya.

FORSKJELLER: Et interaktivt kart viser tydelig formuesforskjeller i landet. Foto: skjermdump.
FORSKJELLER: Et interaktivt kart viser tydelig formuesforskjeller i landet. Foto: skjermdump. Vis mer

I Nord-Norge viser fasiten noe lavere formue, ifølge SSBs kart.

- Et samfunnsproblem

- Kapitalgapet er et samfunnsproblem, fordi det er strukturelt og gjennomgående på alle arenaer: I samtlige sammenhenger vi måler økonomiske forskjeller mellom kjønnene, kommer kvinner dårligst ut, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB, til Dinside.no.

Hun mener at som Norges største bank har DNB ansvar for å bidra til en endre dette, blant annet ved å stadig forbedre produktene og tjenestene de leverer, samt gjennom rådgivningen og måten de kommuniserer med kundene. Dette vil de ha enda mer fokus på det neste året.

- Vi har lansert en egen innsiktsbank og nettside hvor kvinner og menn kan få mer informasjon om hva de bør gjøre for å tette kapitalgapet, i tillegg til informasjon om sparing basert på den enkeltes profil, sier Spiten.

- Kvinner håndterer høy risiko

Selv om kvinner eier en mindre andel av menns formue, betyr ikke det at kvinner er dårligere med økonomi enn menn. Elisabeth Realfsen har tidligere påpekt at kvinner generelt alltid har vist seg å være svært gode til å forvalte et tungt ansvar for økonomien, ofte innenfor trange rammer, samtidig som enkelte har håndtert svært høy risiko i tillegg.

Det faktum at kvinner investerer mindre i aksjer enn menn, kan ha helt andre forklaringer enn at de er «dårlige i økonomi», ifølge Realfsen:

  • Den viktigste årsaken er trolig at kvinner tjener mindre enn menn, og har følgelig mindre å spare av månedslønnen.
  • En annen årsak kan være at kvinner har større risikoaversjon enn menn, noe som også kan forklare at kvinner ser ut til å gå konkurs sjeldnere enn menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer