Alkoholordningen på Svalbard

Her har nordmenn en månedlig drikkekvote på alkohol

Er du bosatt på Svalbard, får du klippekort på alkohol.

ØLKVOTE: Bor man på Svalbard, får man kjøpe maks 24 halvlitere hver måned.
ØLKVOTE: Bor man på Svalbard, får man kjøpe maks 24 halvlitere hver måned. Vis mer
Publisert

Som kjent er det ikke alle lover og regler som fungerer likt på Svalbard som på fastlandet.

Dette innebærer blant annet at bosatte på Svalbard ikke kan bestemme selv hvor mye alkohol de vil kjøpe og konsumere i løpet av en måned.

Les også hvor mye de av oss som bor på fastlandet, faktisk betaler i alkoholavgifter.

Slik er Svalbard-kvota for alkohol

RIMELIG FORBRUK: Det er ingen fastsatt kvote på vin, som du kan kjøpe til et "rimelig forbruk". 
RIMELIG FORBRUK: Det er ingen fastsatt kvote på vin, som du kan kjøpe til et "rimelig forbruk".  Vis mer

Sysselmannen skriver på sine nettsider at salg av alkoholholdige drikkevarer på Svalbard er kvoteregulert. Dette innebærer at personer som er innført i Befolkningsregisteret for Svalbard kan kjøpe følgende månedlige kvote:

  • Inntil to flasker brennevin (eller inntil fire flasker sterkvin).
  • Inntil 0,5 flasker sterkvin (alternativt en flaske annenhver måned).
  • Inntil 24 bokser eller halvflasker øl som ikke inneholder mer enn 4,75 volumprosent alkohol. Av årlig kvote kan likevel inntil 24 bokser eller halvflasker inneholde inntil 7 volumprosent alkohol.
  • Svakvin for rimelig forbruk.

For å holde oversikt over at de som bor på Svalbard ikke kjøper mer enn tillatt kvote, utsteder Sysselmannen et eget alkoholkort til den enkelte innbygger, forteller Terje Carlsen, vikarierende kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard.

Slik fungerer alkoholkortet

Carlsen forteller videre at når man flytter til Svalbard, og registrerer flytting, vil arbeidsgiver melde i fra til Sysselmannen som registerer personen som bosatt. Dermed kan Sysselmannen utstede et alkoholkort til vedkommende, som gjelder for et kalenderår av gangen.

KLIPPEKORT: Alkoholkortet holder styr på hvor mye du har kjøpt hver måned, og når kvota er nådd.
KLIPPEKORT: Alkoholkortet holder styr på hvor mye du har kjøpt hver måned, og når kvota er nådd. Vis mer

Alkoholkortet har et kortnummer og navnet på personen, og en rute for hver måned. Det gir rett til å kjøpe én kasse øl, to liter brennevin og en halv liter hetvin i måneden.

- Hver gang man kjøper alkohol, klippes det i kortet til kvota er brukt opp, sier Carlsen.

Han legger til at det blant enkelte går sport i å ikke få klippet i alkoholkortet.

Selv om alkohol selges avgiftsfritt på Svalbard, er det ifølge Carlsen ilagt en lokal avgift, såkalte korkpenger, som går til kultur- og velferdsformål i Longyearbyen.

Hvorfor er det andre regler på Svalbard?

Svalbardloven slår fast at kun norsk privatrett og strafferett gjelder på Svalbard, ikke andre lovbestemmelser hvis det ikke er særskilt fastsatt.

Postdoktor Martin Hennig ved Universitetet i Tromsø.
Postdoktor Martin Hennig ved Universitetet i Tromsø. Vis mer

Dette innebærer blant annet at den norske alkoholloven ikke gjelder på Svalbard. Derimot har det lenge være en særskilt alkoholregulering på Svalbard, skriver kommunikasjonsenheten i Helsedepartementet til Dinside.

At det er et generellt lavere skatte- og avgiftsnivå på Svalbard, er ifølge postdoktor Martin Hennig ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø, blant annet for å sikre beboelsen på øygruppen.

Han forteller videre at kvoteordningen har eksistert i lengre tid. Selv om det kvote på kjøp av alkohol over disk, er det ved puber og restauranter ingen begrensninger på skjenking av drikkevarer.

Kvotene skyldes gruvearbeidernes alkoholforbruk

Bakgrunnen for de fortsatt gjeldende kvotene, kan være de tidligere gruvearbeidernes alkoholforbruk.

- En merkverdighet ved kvotesystemet er at det foreligger begrensninger på kjøp av øl og brennevin, mens kjøp av vin er ubegrenset. Uten at det fremgår av formelle kilder, er begrunnelsen for restriksjoner på kjøp av øl og brennevin, at det var dette gruvearbeiderne drakk, forteller Hennig til Dinside.

For å begrense alkoholforbruket blant gruvearbeiderne kunne det derfor ikke åpnes for ubegrenset omsetning av slike drikkevarer, forteller Hennig.

- Vin derimot, som funksjonærene i administrasjonen på Svalbard satte pris på, var ubegrenset, sier Hennig.

Han legger til at forbudet mot brygging av øl på Svalbard fra 1928, ble opphevet i 2015.

- Dette har sammenheng med at det i dag er mindre problematisk med brygging av øl til eget bruk, som nå ikke anses for å utgjøre en særlig risiko for økt alkoholkonsum, slik det kan ha gjort i eldre tider, avslutter han.

Bosatt på fastlandet? Slik er taxfreekvota fra Svalbard

Siden Svalbard er et toll- og avgiftsfritt område, kan du ta med deg følgende alkoholholdige drikkevarer toll- og avgiftsfritt til fastlandet innenfor en verdigrense på 6.000 kroner, hvis du har oppholdt deg på Svalbard i minst 24 timer:

  • En liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller tre liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.
  • 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,75 volumprosent.

Skal du reise til Svalbard som privatpersoner for et kortvarig opphold, har du ved innreise rett til å ta med alkoholholdig drikk til rimelig forbruk, opplyser Sysselmannen på sine nettsider.

Les også:
Er det kvote på cider og øl med lavt alkoholinnhold?
Unngå disse tabbene på svenskehandel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer