Her hoppet renten

Det har vært den store rentedagen i Europa i dag. Noen setter renten opp, andre setter den ned - og noen velger å holde den stabil.

Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske styringsrenten holdes stabil på 4,00 prosent. Det melder Den Europeiske Sentralbanken (ECB) her i ettermiddag.

To retninger

Det kan imidlertid virke som om at ECBs sentralbanksjef, Jean Claude Trichet, har samme problem som Svein Gjedrem i Norges Bank.

For på den ene siden er inflasjonen på vei opp, den er nå 3,5 prosent, og dermed den høyeste i euro-sonen på 16 år. På den andre siden må det tas høyde for finanskrisen i USA, og den påvirkningen denne har på den europeiske økonomien.

Presset for at Trichet skulle sette ned renten har vært betydelig, men de høye inflasjonstallene har gitt ham en god grunn til å motstå dette presset, skriver Børsen.

- Inflasjonen skal falle betydelig under tre prosent, hvis det skal gis plass til en rentenedsettelse fra ECB, sier sjeføkonom Holder Schmieding, i Bank of America, til Bloomberg.

Rente på 15,50 prosent

Men det er ikke bare i EU at renten har vært på dagsordenen.

For tidligere i dag meldte den islandske sentralbanken at de setter opp renten, fra et svært høyt nivå, til et enda høyere nivå - fra 15,00 til 15,50 prosent.

Dette gjøres for å forsvare den islandske kronen, som har tapt seg mye i verdi i det siste. Videre ligger den islandske inflasjonen nå på over åtte prosent, og denne ønsker man selvsagt å få ned.

I Storbritannia har det også vært dagen der rentebeslutningen har måttet tas. Bank of England valgte nemlig å sette ned styringsrenten fra 5,25 til 5,00 prosent. Godt nok er inflasjonen høyere enn ønskelig, på 2,50 prosent, og ikke 2,00 prosent som er målet. Men finanskrisen gjør altså at den britiske sentralbanken velger å redusere styringsrenten.

Kilder: ECB, Central Bank of Iceland, Bank of England og Børsen.

Les mer om lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer