Regler for hjemmekontor

Her kan det komme regelendringer

Arbeids- og sosialdepartementet er i gang med å se på blant annet arbeidstider og det fysiske arbeidsmiljøet for dem som jobber hjemmefra.

NYE REGLER: Arbeidet med å se på reglene ved bruk av hjemmekontor er godt i gang, ifølge departementet. Foto: NTB
NYE REGLER: Arbeidet med å se på reglene ved bruk av hjemmekontor er godt i gang, ifølge departementet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av september startet Arbeids- og sosialdepartementet arbeidet med å avklare om reglene ved bruk av hjemmekontor bør endres, ikke minst som følge av at myndighetene siden mars har oppfordret om bruk av hjemmekontor for de som har anledning til dette.

- Dagens regelverk knyttet til arbeid hjemmefra ble fastsatt i 2002, og er trolig modent for oppdatering, uttalte arbeids- og sosialminister Røe Isaksen til Dinside i september.

Vi har spurt departementet om hvilke endringer det kan bli snakk om, og når disse vil være på plass.

Dette vil de se nærmere på

- Det litt tidlig å si noe om tidsforløpet for denne saken, det er noe vi diskuterer med partene nå, forteller statssekretær Vegard Einan til Dinside.

Han sier videre at de har satt i gang arbeidet med en gjennomgang av regelverket for å vurdere om dagens regler treffer godt nok og for å kartlegge og innhente kunnskap om bruken av hjemmekontor.

- Blant annet vil det være viktig for oss å se på forholdene rundt det fysiske arbeidsmiljøet, psykososiale forhold, tillitsvalgte og vernetjenestens rolle og funksjon når det kommer til hjemmearbeid, arbeidstider og medvirkning, sier Einan.

Godt i gang

Einan sier videre at de allerede er godt i gang med gjennomgangen og har en god dialog med partene i arbeidslivet.

- Hittil har vi hatt et innledende første møte med partene og, i etterkant av møtet, mottatt skriftlige innspill fra hovedorganisasjonene, forteller han.

Hvor raskt eventuelle endringer kan komme på plass, er det altså for tidlig å si noe om.

Ny lov i Spania denne uka

I Spania ble det nylig vedtatt en ny lov som tro i kraft fra og med tirsdag denne uka, og som går nettopp på rettighetene til de som jobber hjemmefra, skriver rtve.es.

Den nye loven krever blant annet at arbeid som ikke foregår på arbeidsplassen skal være frivillig og det skal lages en avtale om dette mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Nødvendig utstyr skal betales eller dekkes av arbeidsgiver. Dessuten skal de som jobber utenfor arbeidsplassen ha de samme rettighetene med tanke på arbeidstid, opplæring og beskyttelse mot oppsigelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer