Her kan du blåse i røykeforbudet

Det er røykeforbud på perrongen, men du risikerer ingenting om du tar deg en blås.

DU RISIKERER INGENTING: Det er røykeforbud på alle togstasjoner og perronger, men folk røyker likevel. Det er ingen kontroller og ingen sanksjoner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DU RISIKERER INGENTING: Det er røykeforbud på alle togstasjoner og perronger, men folk røyker likevel. Det er ingen kontroller og ingen sanksjoner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. september innførte Jernbaneverket røykeforbud på alle perronger. Dette kom etter en endring i Tobakksskadeloven, som krever at lufta skal være røykfri i lokaler og transportmidler hvor allmenheten har tilgang.

Jernbaneverket fører imidlertid ingen kontroll med dette, og du risikerer heller ingenting dersom du blir tatt mens du bryter forbudet.

Les også: Se hva det koster deg å røyke eller snuse

Ingen kontroller

Røykeforbudet på perrongene gjelder alle togstasjoner og plattformer over hele landet.

Victor Hansen, kunde- og trafikkinformasjonssjef i Jernbaneverket, sier til Dinside at forbudet er skiltet og askebegrene er fjernet. I tillegg har de hatt høyttalerinformasjon om røykeforbudet på de fleste stasjonene.

Men han sier at de ikke har gjennomført kontroller.

Din mening

Hva synes du straffen skulle være, for overtredelse av røykeforbud? (Avsluttet)
Ingenting(59%) 9155
1000 kroner(16%) 2507
Bortvisning (13%) 2069
500 kroner(8%) 1175
200 kroner(4%) 573
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi har ikke iverksatt noen spesielle kontrolltiltak, men vi skal kjøre en ny runde med informasjon om røykeforbudet på høyttalere over hele landet igjen fra midt i januar, uttaler Hansen til Dinside.

Ifølge Cecilie Pindsle, markedssjef i Jernbaneverket, hjelper vektere til på noen stasjoner.

- På de stasjoner der vi har vektertjeneste, hjelper vekterne oss med å overholde forbudet ved at de gjør de reisende oppmerksom på forbudet, sier Pindsle.

Men både Hansen og Pindsle i Jernbaneverket sier at de er klar over at forbudet ikke alltid overholdes. Dette ser også flere av Dinsides redaksjonsmedlemmer daglig på Oslo S.

- Våre egne ansatte observerer at forbudet dessverre ikke overholdes alle steder, derfor vil Jernbaneverket på vårparten foreta en evaluering der blant annet skilting gjennomgås, uttaler Pindsle.

Ifølge Pindsle er det imidlertid ikke mange som klager på røyking på perrongene.

- Vi har ikke fått inn noen nylige klager fra publikum, sier hun.

Ifølge Monica Edbo, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, er det eieren eller drifteren av området som er ansvarlig for håndhevingen av forbudet. (ref. §25 i Tobakksskadeloven)

Kan bortvises, men det skjer ikke

KAN DU STUMPE RØYKEN? Du kan bli bedt om å stumpe røyken, som Dinside ble da vi tok disse bildene, men du risikerer ingenting annet. Du vil ikke bli bortvist, og det ilegges ikke gebyrer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN DU STUMPE RØYKEN? Du kan bli bedt om å stumpe røyken, som Dinside ble da vi tok disse bildene, men du risikerer ingenting annet. Du vil ikke bli bortvist, og det ilegges ikke gebyrer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Edbo forteller også at en person som på tross av advarsel, bryter forbudet, kan bortvises fra området.

Dette skjer imidlertid ikke med de som bryter røykeforbudet på perrongene.

- Foreløpig risikerer man ingenting, og vi har ikke besluttet hvilke tiltak som skal iverksettes enda, forteller Hansen.

- Vekterne bortviser aldri reisende. Det pleier som regel å ordne seg når røykeren får en vennlig oppfordring, sier Pindsle til Dinside.

E-sigaretter er også forbudt på perrongene.

Les også: Slik fungerer e-sigaretter

Hva synes du om røykeforbud her og på andre offentlige steder? Si din mening i debatten og stem i avstemmingen til høyre. Vi ber deg om å holde en saklig tone i debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer