Her kan du levere brukt og få rabatt på nytt

Mange av de store kjedebutikkene har utviklet ordninger som gjør det lønnsomt å gjenvinne. Butikkene tar imot brukte varer som kan bli til nye, og i retur får du penger du kan løse inn i nye varer.

KLESBUTIKKENE: Kjeden H&M var først ute med panteordningen for tekstiler, men nå har flere andre butikker fulgt etter. FOTO: Anna Stjern
KLESBUTIKKENE: Kjeden H&M var først ute med panteordningen for tekstiler, men nå har flere andre butikker fulgt etter. FOTO: Anna Stjern Vis mer
Publisert

Tidligere i år lanserte kjedegigantene IKEA og H&M ordninger som gjør det mulig å levere tilbake gamle varer, og deretter få rabatt på nye.

Målet er i all hovedsak å bli mer sirkulære – både økonomisk og forbruksmessig. Flere butikker har slengt seg på trenden, og nå kan du pante alt fra klær og møbler, til elektronikk, bildekk og tomme beholdere.

Se listen over forhandlere lenger ned i artikkelen.

Forbruket øker

Ingun Grimstad Klepp er forbruksforsker ved SIFO og Oslo Met. Tidligere i år publiserte hun en rapport gjennom SIFO om nordmenns forbruk av klær. Rapporten viser at vi i gjennomsnitt anskaffer 23,5 plagg hver i året, hvorav mindre enn ett av disse plaggene blir kjøpt brukt.

Klepp vektlegger at det foreløpig er mye man ikke vet når det kommer til effekten av panteordningene. Allikevel viser det seg at mange kleskjeder som tar imot brukte tekstiler, har avtaler med innsamlingsaksjoner som Fretex og UFF.

– Mesteparten av varene som leveres er av så lav verdi at de ikke kan selges videre i Norge. Da blir de eksportert for sortering og salg på et marked som er i ferd med å mettes. Tekstilene må altså sorteres og flyttes flere ganger. Mersalget i butikkene øker, men gevinsten for miljøet er lavere enn om kunden hadde levert varene rett til innsamleren, sier Klepp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.