Her kan du levere brukt og få rabatt på nytt

Mange av de store kjedebutikkene har utviklet ordninger som gjør det lønnsomt å gjenvinne. Butikkene tar imot brukte varer som kan bli til nye, og i retur får du penger du kan løse inn i nye varer.

KLESBUTIKKENE: Kjeden H&M var først ute med panteordningen for tekstiler, men nå har flere andre butikker fulgt etter. FOTO: Anna Stjern
KLESBUTIKKENE: Kjeden H&M var først ute med panteordningen for tekstiler, men nå har flere andre butikker fulgt etter. FOTO: Anna Stjern Vis mer
Publisert

Tidligere i år lanserte kjedegigantene IKEA og H&M ordninger som gjør det mulig å levere tilbake gamle varer, og deretter få rabatt på nye.

Målet er i all hovedsak å bli mer sirkulære – både økonomisk og forbruksmessig. Flere butikker har slengt seg på trenden, og nå kan du pante alt fra klær og møbler, til elektronikk, bildekk og tomme beholdere.

Se listen over forhandlere lenger ned i artikkelen.

Forbruket øker

Ingun Grimstad Klepp er forbruksforsker ved SIFO og Oslo Met. Tidligere i år publiserte hun en rapport gjennom SIFO om nordmenns forbruk av klær. Rapporten viser at vi i gjennomsnitt anskaffer 23,5 plagg hver i året, hvorav mindre enn ett av disse plaggene blir kjøpt brukt.

Klepp vektlegger at det foreløpig er mye man ikke vet når det kommer til effekten av panteordningene. Allikevel viser det seg at mange kleskjeder som tar imot brukte tekstiler, har avtaler med innsamlingsaksjoner som Fretex og UFF.

NYTT FENOMEN: Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp sier at det foreløpig er forsket lite på miljøeffektene av panteordningene. FOTO: Sonja Balci
NYTT FENOMEN: Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp sier at det foreløpig er forsket lite på miljøeffektene av panteordningene. FOTO: Sonja Balci Vis mer

– Mesteparten av varene som leveres er av så lav verdi at de ikke kan selges videre i Norge. Da blir de eksportert for sortering og salg på et marked som er i ferd med å mettes. Tekstilene må altså sorteres og flyttes flere ganger. Mersalget i butikkene øker, men gevinsten for miljøet er lavere enn om kunden hadde levert varene rett til innsamleren, sier Klepp.

Hun legger til at butikkene som selv håndterer og reparerer varene, og selger dem på nytt, vil bidra positivt for miljøet. Når du leverer ødelagte varer får butikken kunnskap om hvordan varene har blitt slitt, og hvordan de kan forbedres.

I tillegg kan panteordninger i klesindustrien være direkte økonomisk gunstig for butikkene. For det første fremstår hele butikkjeden som grønnere, noe forbrukere som oftest liker. For det andre kan butikkene øke sitt eget salg ved at kunder handler mer når de mottar rabatter.

– Det vi kan si for sikkert, er at innkjøp av nye klær sjeldent skjer fordi det er tomt i klesskapet. Det enorme klesforbruket påvirkes av inspirasjon og reklame, men det viktigste vi kan gjøre for å redusere miljøbelastningen er å kjøpe færre klær, sier Klepp.

Pant mer enn bare klær

Morten Portaas er butikkleder for Jernia i Bispevika i Oslo. I flere år har jernvarehandelkjeden hatt lokale returstasjoner for skadelig avfall, men i fjor begynte kjeden med panteordninger på glass, keramikk, kjeler, kniver og stekepanner.

– Det er veldig mange som benytter seg av pantetilbudet i butikken. Folk vil bytte inn alt mulig, og vi oppfordrer på det sterkeste å ikke kaste brukte varer i restavfall. Gi det heller til oss, sier Portaas.

I utgangspunktet tilbyr Jernia rabatter på produkter knyttet til den råvaren du leverer inn. Portaas understreker allikevel at butikken ønsker å gjøre det så lett som mulig for folk flest å gjenvinne. Derfor kan du også få rabatt på andre typer varer.

PANT PÅ JERNVARE: Butikkleder Morten Portaas håper at færre varer havner i restavfall. FOTO: Anna Stjern
PANT PÅ JERNVARE: Butikkleder Morten Portaas håper at færre varer havner i restavfall. FOTO: Anna Stjern Vis mer

Jernia har en avtale med Norsk Gjenvinning for de fleste råvarene som selges i butikken. Lyspærer, batterier, aluminium og stål gjenvinnes, mens andre varer repareres og selges videre. Som et tiltak for å bli mer sirkulære, tilbyr også kjeden sliping av kniver og utleie av maskiner. Under korona-situasjonen tilbyr Jernia hjemlevering i Oslo-området, hvor du kan levere fra deg brukt utstyr når du mottar nye varer.

Disse butikkene har panteordninger

Her er et utvalg av kjedebutikkene som gir deg rabatt på nye varer dersom du leverer gamle.

Klær og tekstiler

 • H&M: Du får en rabattkupong du kan bruke i butikk eller på nett for hver pose du leverer.
 • Lindex: Du får 50 kroner rabatt på et nytt plagg for hver pose du leverer.
 • Weekday: Du får 10 prosent rabatt på neste kjøp for hver pose du leverer.
 • Monki: Du får 10 prosent rabatt på neste kjøp for hver pose du leverer.
 • Kappahl: Du får en verdisjekk på 50 kroner per pose du leverer, som du kan bruke neste gang du handler nye klær for over 300 kroner.
 • Stormberg: Denne panteordningen gir deg rabatter avhengig av hvor mye du leverer inn.
 • Bergans: Pant i butikk eller send inn via post, og motta rabattkode online.

Elektronikk og hvitevarer

 • Elkjøp: Tar imot alt av brukt elektronikk og hvitevarer. Dersom produktene er i god stand, får du betalt og varen kan selges videre på Elkjøp Outlet.
 • Telia: Lever din brukte mobiltelefon i butikk, og få tilbake penger tilsvarende mobilens verdi.
 • GameStop. Tar imot gamle spill og konsoller. Du får gavekort eller kontanter tilbake, og hvor mye du får avhenger av hva du leverer inn.
 • Eplehuset: Lever inn en brukt enhet fra Apple, og få avslag på prisen for en ny.

Alle butikker som selger noe som går på strøm eller batterier, plikter å ha et system for retur, miljøsanering og gjenvinning. Alle tilbyr derimot ikke panteordninger. Power har også normalt sett ordninger for mobilpant, men grunnet COVID-19 er ikke tjenesten tilgjengelig inntil videre.

Annet

 • Smykker: Gullsmedkjeden Thune kjøper gull- og sølvsmykker du ikke lenger bruker.
 • Piggdekk: I noen kommuner kan du motta kontanter for panting av piggdekk. Dette gjelder per nå Tromsø, Bergen og Trondheim kommune.
 • Jernia: Innbytteordning for glass, porselen, keramikk, stekepanner, gryter og kniver. Du får 20 prosent rabatt på en ny vare.
 • Sexleketøy: Kondomeriet tar imot leketøy i butikk eller via post, og du får 20 prosent rabatt på en ny vare.
 • Bøker: Bookis.no tilbyr bokpant, hvor du får betalt for å gjenvinne brukte bøker.
 • Møbler: IKEA kjøper tilbake dine brukte møbler og selger dem videre.
 • Blekkpatroner: Clas Ohlson tar imot tomme blekkpatroner og tonerkassetter. Du får tilbake 10 kroner per patron og 20 kroner per kassett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer