Flaskepant

Her kan du pante flasker og bokser

Visste du at du slett ikke trenger å dra til nærmeste dagligvarebutikk for å pante flasker?

PANT I BILEN? Du får pante på nærmeste bensinstasjon - eller kanskje på en Elkjøp om du skal handle der. Foto: Berit B. Njarga
PANT I BILEN? Du får pante på nærmeste bensinstasjon - eller kanskje på en Elkjøp om du skal handle der. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om panteandelen er stor i Norge er bokser og flasker noe av det vi nordmenn kaster mest fra oss i naturen, viser informasjon fra Hold Norge Rent:

Pantbare flasker og bokser utgjør 7,4 prosent av søppelet de har funnet på sine ryddeaksjoner i 2019, totalt 73792 flasker og bokser - og havner dermed på fjerdeplass over søppelet de finner mest av.

Kanskje noe overraskende - ettersom man slett ikke trenger å oppsøke en panteautomat i dagligvarebutikken, men kan pante flasker og bokser «overalt».

Må ta imot pant

Infinitum, som drifter den norske panteordningen, sier til Dinside at alle som selger drikkevarer i Norge er pliktige til å ta imot pant.

- I Norge er det lovfestet gjennom avfallsforskriftens kapittel 6 at alle som selger drikkevarer er pliktig til å ta imot pant, forteller Randi Haavik Varberg i Infinitum til Dinside.

Nærmere bestemt står det følgende i lovteksten som omhandler dette: Utsalgssteder av drikkevarer i emballasje som inngår i panteordning, har plikt til å ta i retur rimelige mengder av tomemballasje som de selv forhandler. Ved levering til utsalgsstedene kan pantebeløpet kreves utbetalt kontant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer