Her kan du selv sjekke prøvesvarene

Visste du at du selv kan logge deg inn og sjekke prøvesvarene fra legen?

SJEKK PRØVESVARENE SELV: Du må ikke vente på telefonen fra legen som kanskje ikke kommer. Alle dine prøvesvar fra Fürst medisinske laboratorium fra cirka 1998 ligger tilgjengelig på en egen pasientside. Til neste år skal du også få tilgang på prøvesvar via helsenorge.no. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK PRØVESVARENE SELV: Du må ikke vente på telefonen fra legen som kanskje ikke kommer. Alle dine prøvesvar fra Fürst medisinske laboratorium fra cirka 1998 ligger tilgjengelig på en egen pasientside. Til neste år skal du også få tilgang på prøvesvar via helsenorge.no. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Har du vært hos legen og tatt prøver som er sendt inn for analyse? Visste du at du selv kan sjekke prøvesvarene, uten å måtte vente på at legen tar kontakt med svar - som kanskje ikke skjer?

I alle fall kan du det dersom prøvene analyseres hos Fürst medisinsk laboratorium, som mange legekontorer benytter.

Fürst Pasient er en tjeneste hvor du selv kan logge deg inn og få detaljert oversikt over alle dine prøvesvar.

Direktoratet for e-helse sier til Dinside at tjenesten fra Fürst foreløpig er den eneste tjenesten de kjenner til som tilbyr dette, men at du i 2020 også skal få prøvesvar på helsenorge.no

Logg inn med ID-porten

Marie Buchmann, medisinsk direktør i Fürst, forteller til Dinside at de har hatt forskjellige varianter av pasienttjenesten i flere år, men at det i den tidligere versjonen var slik at legen måtte gi en kode til pasienten, som så måtte bruke denne sammen med en SMS fra laboratoriet, til å logge seg på for å se det aktuelle prøvesvaret.

- Men etter den nye EU-forordningen om personvern, herunder pasientens rett til innsyn i egne prøvesvar, fikk vi laget en egen pasientportal. Her kan du logge deg inn med Bank ID og få oversikt over alle dine prøvesvar, både nye og tilbake i tid, forteller Buchmann til Dinside.

Marie Buchmann, medisinsk direktør i Fürst. Foto: Fürst
Marie Buchmann, medisinsk direktør i Fürst. Foto: Fürst Vis mer

Ved innlogging får du tilgang til din egen side hvor du kan se alle dine biokjemiske og mikrobiologiske prøvesvar som er undersøkt ved laboratoriet tilbake til cirka 1998.

Buchmann forteller at de har cirka 150.000 unike brukere siden starten for litt over et år siden.

- Vi har fått mange positive henvendelser om tjenesten fra pasientene, sier hun.

Legen bestemmer når du kan få se svarene

Det er oftest legekontorene som informerer pasientene om denne muligheten for innsyn i prøvesvar.

- Legekontorene slipper da å kontakte pasienten for normale prøvesvar som ikke trenger oppfølging utover at de skal gi resultatene, sier Buchmann.

Hun understreker at prøveresultatene først blir tilgjengelige for legen, før de slippes for pasienten.

- Legen kan bestemme at pasienten ikke skal kunne få se prøvesvarene før en viss dato, forteller hun.

Dette sikrer at det er legen som skal informere om prøvesvar som må følges opp.

- Det er pasienten som eier sine resultater - men det er legen som skal følge opp prøvesvarene, understreker Buchmann.

Resultater av biopsier, altså prøver av vev, ligger foreløpig ikke ute for pasientene.

Forståelige prøvesvar

Dersom du har sett prøvesvarene med tallverdier på kontoret hos legen, tenker du kanskje at dette er prøvesvar du uansett ikke har mulighet til å forstå? For et tall sier jo egentlig ingenting dersom du ikke vet hva som er normalen.

Men på pasientsiden til Fürst er det beskrevet hva som er normalintervallet for hvert enkelt prøvesvar. Dermed kan du lett se hvorvidt dine prøvesvar er innenfor det som er normalt - og i hvilken ende av normalen du ligger.

Buchmann forteller at du per i dag må slå opp på hver enkelt prøve for å se prøvesvarene - men at tabeller og kurver som viser utvikling og forløp på prøver over tid, er noe de ser på som en mulig utviklingsmulighet.

Prøvesvar på helsenorge.no i 2020

Avdelingsdirektør Hilde Lyngstad i Direktoratet for e-helse sier til Dinside at de kjenner til Fürst sin nettside for prøvesvar - men at de ikke kjenner til at det finnes andre tilsvarende løsninger per i dag.

Avdelingsdirektør Hilde Lyngstad i Direktoratet for e-helse. Foto: Direktoratet for e-helse
Avdelingsdirektør Hilde Lyngstad i Direktoratet for e-helse. Foto: Direktoratet for e-helse Vis mer

Det er Direktoratet for e-helse som har ansvar for tjenestene på helsenorge.no, hvor du finner helsesektorens digitale pasienttjenester, som eksempelvis resepter, vaksineoversikt, innsyn i pasientjournal, bytte fastlege, pasientreiserefusjoner og enda mer.

Lyngstad forteller at helsesektoren jobber for å utvide pasienters tilgang til egne prøvesvar via helsenorge.no.

- I dag har pasienter tilgang til blant annet innsyn i resepter, kjernejournal og sykehusjournal. I 2020 skal grensesnittene utvides slik at helsenorge.no også kan vise prøvesvar. Det vil si at du etter hvert skal få en samlet tilgang til prøvesvar på tvers av laboratorier på sykehus og private laboratorier, sier Lyngstad til Dinside.

Hun forteller videre at det i tillegg til innsyn i egne data også utvides muligheter for å ha digital kontakt og bruke selvbetjening fra den offentlige helsetjenesten på helsenorge.no.

- Det er bra for innbyggerne at helsetjenesten digitaliseres slik at vi alle kan få enklere tilgang til vår egen helseinformasjon, noe som ikke bare forenkler hverdagen, men også kan gi oss reelle helsegevinster, hevder Lyngstad.

Digitale helsetjenester på helsenorge.no

Målet med helsenorge.no er at innbygger skal ha en helhetlig tilgang til sine helsedata og helseinformasjon på tvers av ulike aktører.

Eksempler på tjenester hvor innbygger ser egne helseopplysninger eller kan ha dialog med helsetjenesten:

  • Innsyn i journal (fra sykehus) dekker nå 85 prosent av norske innbyggere, etter at Helse Sør Øst kom på løsningen i høst.
  • Digital dialog fastlege er det nå 1454 fastleger som bruker (tall fra begynnelsen av denne uken) 49 kommuner, med til sammen to millioner innbyggere, har nå tatt i bruk meldinger og avtaler i pleie- og omsorgssektoren.
  • Kjernejournal – snakk med legen om kritisk informasjon slik at han kan legge det inn for deg, om du har noe kritisk. Du kan også legge inn egne opplysninger om blant annet sykdomshistorikk og behov som du ønsker at helsetjenesten skal være oppmerksom på.
  • Legemidler – her kan du se en liste over legemidler du har fått resept på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer