Matpriser:

Her kan du spare mye

Vi har sjekket prisene på typiske 17. maivarer, og her er det mye å spare.

FESTMAT: 17. mai er en blandig av festmat og folkefavoritter som is, brus og pølser. Se hvordan det blir billigst mulig: Foto: Lisbeth Michelsen
FESTMAT: 17. mai er en blandig av festmat og folkefavoritter som is, brus og pølser. Se hvordan det blir billigst mulig: Foto: Lisbeth Michelsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når nasjonaldagen skal feires, skal det beste på bordet. Det kan fort bli dyrt, men det kan være mye å spare på å handle smart, viser vår pristest. Nærmere bestemt mer enn 400 kroner.

Tirsdag ettermiddag sjekket vi prisen på mer enn 50 typiske 17. maivarer, og forskjellene var langt større enn vanligvis i våre pristester. Aller billigst var det denne gangen på Rema 1000, med Kiwi knappe to kroner over, begge rett under 1500 kroner.

Det er det flere årsaker til. En av dem er at prisene er i stadig endring. Da vi sendte prisene til butikkene for en sjekk, var flere av dem allerede utdaterte. Vi har likevel valgt å holde på dem vi fant, siden de sier noe om hvordan prisene så ut akkurat da.

Den gode nyheten, dersom du vanligvis handler i en av kjedene som kom dyrest ut, er at de fleste kjedene, særlig lavpriskjedene, allerede har justert prisene for å matche konkurrentene, siden de alle jobber hardt for å være «like billige som, eller billigere enn, konkurrentene».

Større prisforskjeller med «nye varer»

DinSide sjekker jevnlig prisen på matvarer, og vi blir stadig overrasket over hvor likt butikkene priser seg. Vi sjekker stort sett prisen på populære varer, og vi har flere ganger brukt den samme handlelista slik at vi kan sammenlikne prisutviklingen - og det er vi ikke alene om.

Dette gir tidvis noen ganske pussige utslag, for eksempel at Omo vaskepulver er uforholdsmessig mye rimeligere for farget tøy enn hvitt tøy, tacosaus med medium styrke er billigst og blå ob er nesten halv pris av de små gule eller store rosa og grønne.

Denne gangen er det mye større prisforskjeller på ulike varer, selv om resultatet havner relativt likt for de tre store lavpriskjedene.

Se etter gode kupp!

Det er alltid smart å lese tilbudsaviser, og ekstra smart når du skal handle dyre matvarer, og en klassisk 17. maifrokost er ikke billig. Spesielt om du skal ta med deg én rett, kan det gjøre store forskjeller, for eksempel om du skal ta med deg røkelaks eller spekemat.

Når det er sagt: Den viktigste jobben gjør du i butikken ved å sjekke kilo- eller literpris. Flere av disse matvarene vi har sjekket finnes i flere utgaver, og butikkenes egne merkevarer er billigst.

Heldigvis bugner butikkene av tilbud på typiske 17. maivarer, og billigere skal det nok bli framover når priskrigen kommer skikkelig i gang.

Særlig når det kommer til frukt og bær, har du sjansen til å gjøre et kupp den neste uka, blant annet har Extra 2 pakker av enkelte varianter av bær for 40 kroner, og Rema 1000 hadde 30 prosent. Og da har vi ikke begynt å snakke om frukt- og grøntbonusen eller -rabatten som følger med ulike kundeprogram.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Står du for hele frokosten, er sjansen stor for at du må innom et supermarked. Vi vet at utvalget varierer fra butikk til butikk, men vi fant ikke gravlaks hos verken Kiwi eller Extra, og ikke i alle Rema 1000-butikkene vi besøkte.

Coop Mega, som kommer ut med den dyreste handlekurven denne gangen, hadde den klart billigste posen med Toro pavlovamiks. Når det er sagt: Lager du marengsbunnen selv, fra bunnen, blir det langt billigere, og da er det Rema 1000 og Oda som har den laveste kiloprisen på egg.

Sukker har vi ikke sjekket prisen på denne gangen, men prisen har vært meget lik de siste gangene vi har sjekket, mens bruker du melis i marengsen, er det billigst også i disse butikkene.

Prøv noe nytt

Det er også, som alltid, smart å se etter litt andre merker enn det du typisk velger. For eksempel, er det vanligvis Q-meieriene som kommer best ut når vi ser på prisen på meieriprodukter i samme butikk, men når det gjelder kremfløte kan du spare noen kroner på å gå for Tines variant. Q-meieriene har heller ikke seterrømme, så her er det også Tine som gjelder, med mindre du, som oss, har falt pladask for Rørosmeierienes seterrømme, og skeier ut med denne til festlige anledninger.

Slik har vi gjennomført pristesten

  • Vi har sjekket priser i seks norske dagligvarebutikker, fysisk og på nett.
  • Prisene er sjekket tirsdag ettermiddag, i butikker som ligger i nærheten av hverandre.
  • Som alltid vil det være et øyeblikksbilde, prisene justeres fortløpende, og prisbildet kan se noe annerledes ut nå.
  • Alle kjedene er forelagt prisene.
  • Ikke alle opererer med like størrelser, så der det er forskjell har vi regnet om til samme enhet.
  • Vi har så langt det er mulig sammenliknet like varianter. Flere av kjedene har tipset oss om billigere versjoner av varene, men vi har valgt for så like varer som mulig.
  • Det er ikke alltid kiloprisen er viktig. For eksempel: Skal du ha litt dill til røkelaksen, er det ikke så farlig om du kjøper en potte eller en pakke, selv om kiloprisen nok kan komme noe ulikt ut, du vil sannsynligvis ha noe til overs uansett. Her har vi gått for stykkpris.
  • Varer som ikke alle butikkene hadde inne, er tatt ut av pristesten.
  • Vi har ikke, i skrivende stund, funnet pris på flagg hos Rema 1000, så her har vi satt inn 10 kroner. Det er uansett ikke nok til å rokke på plasseringen om det koster 9 kroner mer eller mindre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer